fbpx

Téma týdne, kterému říkáme „geografický narcisismus“, jsme načali s pražskou radní pro kulturu. Nechceme, aby lidé, kteří dorazí do Prahy, zachraňovali předražené hospody, říká Hana Třeštíková v rozhovoru o reklamní kampani V Praze jako doma

Zveřejněno: 13. 7. 2020

Do české metropole přijíždí ročně okolo sedmi milionů turistů, letos jich bude ale pouze zlomek. Ze 100 miliard korun, které průměrně ročně turisté Praze přinesou (je to mimochodem třetina obratu turistického ruchu v Česku celkem), poklesly očekávané příjmy na pouhých 20 procent. Proto hlavní město spustilo kampaň V Praze jako doma.

Za každou noc, kterou návštěvník stráví v hotelu nebo jiném ubytovacím zařízení s cenou vyšší než 800 korun za pokoj, dostane dva body v celkové hodnotě 400 Kč a může je utratit za památky, muzea, výstavy... prostě turisticky atraktivní věci, které jsou vyjmenované na webu www.vprazejakodoma.cz. No, a pokud přijede čtyřčlenná rodina na dvě noci, získá takových bodů 16 a to už se promítne i v (nejspíš otcově) peněžence.

A jestli si někdo kromě otců-výletníků kampaň pochvaluje, tak jsou to právě hoteliéři a provozovatelé památek, kteří oceňují snahu města, aby se do Prahy cestovní ruch vrátil. „Co se klientů týče, zatím celou akci vyhodnocujeme,“ říká Hana Třeštíková, radní pro kulturu. „Není to tak, že by v den spuštění akce V Praze jako doma začali všichni masově jezdit do Prahy. Zájem návštěvníků narůstá pozvolna, což je dobře, protože nám to pomůže táhnout kampaň déle, než jsme původně zamýšleli.“

Jak dlouho měla původně běžet a jak dlouho kampaň nakonec poběží? 

Původně měla běžet pouze v červenci a srpnu, ale vypadá to, že budeme mít možnost ji protáhnout i na září.

Jak se osvědčil ten klasický systém sbírání bodů? Na celé akci je to asi největší novinka, i když lidi ten systém dobře znají. Je vlastně stejný jako sbírání bodů v samoobsluze.

Je to přesně tak. My jsme se snažili to udělat úplně nejjednodušší a tak, aby tomu lidi rozuměli na první dobrou. Chci ale, aby zaznělo, že podporujeme hotely, ne soukromé ubytování typu Airbnb. Za každou noc v hotelu dostane každý člen výpravy body, pak můžou společně někam jít nebo se o ty body rozdělit....

Dokážou čeští turisté ty zahraniční plně nahradit? 

Programem V Praze jako doma tu ztrátu vynahradit samozřejmě nedokážeme plně, to bohužel prostě není možné. Domácí turisté do Prahy jezdili i dříve, ale problém byl, že nezůstávali přes noc. Česko je malá země a vzdálenosti nejsou takové, abyste nemohli do Prahy ráno přijet a večer odjet.

„Ať už budete o prázdninách odpočívat kdekoliv, choďte za kulturou i doma v Praze, protože to město je v létě neuvěřitelně zajímavé.“

My se hlavně snažíme všechny motivovat, aby v Praze přespali a něco utratili tady, ne v zahraničí. Prostě když pojedete na dovolenou do Prahy, nejezděte na otočku, ale zůstaňte pár dní... To bychom tím chtěli vzkázat. Pro nás teď hraje i to, že se otevřely hranice k sousedům, protože ta naše kampaň je zaměřena i na zahraniční turisty. Programu se tedy může účastnit každý. Hlavně turisté z Německa jsou pro Prahu výhodní klienti. 

V turisticky exponovaných místech znatelně poklesly ceny. Nejčastěji se samozřejmě mluví o Staroměstském náměstí, kde za pivo dáte 50 korun a před koronakrizí chtěli například i 150. Není Praha vlastně teď taková... přístupnější a hezčí, než když tu bylo přeturistováno?

O vybalancování turistického ruchu jsme se bavili už před krizí a bylo to možná ani ne za pět minut dvanáct, ale spíše už po dvanácté. Praha ztratila v některých místech svou autentičnost, centrum ztratilo samo sebe. A právě i na volnější prostor lákáme v kampani. Chceme, aby se lidi přijeli podívat právě teď, protože je to zážitek, který se nemusí opakovat. Zároveň to ale bereme tak, že cestovní ruch je pro Prahu a také pro celou Českou republiku ohromná ekonomická výhoda, ze které žije celý stát.

Není možné jednoduše říct, že „bez turistů se nám bude žít líp“. Je dobře, že sem jezdí. Ale pro nás je to šance, jak do Prahy přilákat jiný typ turistů. Ideálem jsou takoví turisté, kteří se ubytují v hotelích, zůstanou několik dní, prohlédnou si Prahu a v budoucnu se zase vrátí. Ono to jde ruku v ruce s novou koncepcí cestovního ruchu, kterou právě připravujeme. Tam zmiňujeme různá opatření, která by Praha mohla dělat. Součástí je i Manuál pro kultivovanou Prahukde se bavíme o tom, jak by měla Praha teď vypadat. 

Dá se současná krize využít i pro řešení třeba problému s Airbnb? Mluvila jste o tom, že centrum ztratilo samo sebe. A že Airbnb je jednou z příčin overturismu a vylidňování center měst, je známá věc.

Problém Airbnb řeší kolegyně Hana Marvanová, já si ale myslím, že částečně se problém sdíleného ubytování může krizí lehce zmírnit. Většina Airbnb bytů je teď neobsazená, když turisté nejezdí. A já doufám, že majitelům dojde, že se nevyplatí držet byt v nabídce na krátkodobé ubytování a že ho prostě vrátí do nabídky na dlouhodobé nájmy. Otázkou je, jak dlouho to vydrží. Třeba ale zjistí, že je příjemnější mít v bytě nějakého stálejšího nájemníka a vybudovat si k němu vztah.

To je dost idealistická představa. Upřímně řečeno by mě dost překvapilo, kdyby to takhle začali masově brát třeba ti pronajímatelé, kteří jsou schopni rozdělit stopadesátimetrové byty v centru na několik Airbnb jednotek.

Já věřím, že ty tlaky na Airbnb jsou celosvětově tak silné, že i u nás se může legislativa změnit na úrovni vlády. My jako Praha s tím zas tolik nezmůžeme. Ale tím, že se z toho stalo celosvětové téma, se celá situace posunula. Ono to vždycky pomůže.  

Teď se nelekejte, budu citovat: „Vidlák je dost hrdý na to, aby do Prahy nejezdil. Pokud si turistická Praha myslí, že ji teď v krizi zachráníme my, vidláci z regionu, jimiž roky ostentativně pohrdala, pak se myslím plete. I poslední hejl z periferie má svoji hrdost.“ Toto zaznělo v komentáři na Seznamzprávy.cz. Co si o tom myslíte?

Pane jo.... Praha určitě české turisty nepřehlížela, oni sem samozřejmě jezdí neustále, problémem ale prostě bylo, že tady nezůstávali. A my je touhle akcí chceme motivovat k tomu, aby tady zůstali. My nechceme pomáhat předraženým hospodám, snažíme se spíš pomoci hoteliérům, kulturním památkám a institucím, jako je třeba Galerie hlavního města Prahy, planetárium, Vyšehrad...

To jsou kulturní místa, která den ze dne přišla o příjmy ze vstupného. Je až urážlivé říkat, že po návštěvnících z venkova chce zachránit někdo, koho si předtím Praha ani nevšímala. To prostě není pravda.

Jak vybíráte podniky a kulturní instituce, které do programu zařadíte?

U hotelů je to jednoduché. Jsou sdružené v Asociaci hotelů a restaurací. A co se institucí týče, jsou to v prvé řadě městské příspěvkové organizace. Některé už jsem jmenovala, dále tam je také zoo, Vrtbovská zahrada, Muzeum Kampa nebo botanická zahrada, prostě instituce, které jsou žádané třeba i u rodin s dětmi. 

Neměla by Praha zase naopak vyzvat Pražany, aby jezdili na venkov? Teď udělaly hezkou kampaň České dráhy.... 

To nemusíme Pražanům říkat. Ti, kteří nejsou zvyklí trávit léto ve městě, budou stejně v daleko větší míře než jindy v Česku. Dlouho to vypadalo, že hranice budou zavřené, a všichni se mentálně připravovali na to, že dovolenou budou trávit v Česku, takže nemyslím, že je potřeba ještě někoho vyzývat. Na druhou stranu my nemůžeme jít úplně sami proti sobě...

Hana Třeštíková (1982)

Pražská radní a zastupitelka, místostarostka Prahy 7. Kromě toho je producentkou dokumentárních filmů, do její filmografie patří například film Šmejdi, Sbohem děcáku nebo Zkáza krásou. Je také organizátorkou kulturních a sousedských akcí v Praze 7 (knižní bazary v Bio Oko, sousedské slavnosti, Letenský Mikuláš), na sociální síti Facebook provozuje úspěšnou čtenářskou skupinu Co čteme a lokální skupinu Letenská parta.

Praha přes léto nabízí strašně moc zajímavých kulturních akcí, hodně aktivní jsou venkovní scény, a jakožto radní pro kulturu bych měla kopat za to, aby se ty venkovní scény naplňovaly. Takže bych Pražanům za sebe vzkázala: Ať už budete o prázdninách odpočívat kdekoliv, choďte za kulturou i doma v Praze, protože to město je v létě neuvěřitelně zajímavé.

Kde budete letos trávit dovolenou vy? Pokud tedy budete nějakou mít...

Pojedu na chalupu. A když to půjde, tak k moři snad možná taky. 

Související…

Radní Hana Třeštíková: Z krize jsme vyšli silnější a také více pospolití
Zdeněk Strnad

zdroj: Hana Třeštíková, Praha.eu

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...