fbpx

S ředitelkou Muzea hlavního města Prahy Zuzanou Strnadovou o omezeních v muzeích, o rekonstrukci hlavní budovy na Florenci a o tom, že i radost z vydařené výstavy může prospět zdraví

Zveřejněno: 27. 5. 2020

Pražská městská muzea byla během karantény pochopitelně zavřená, s rozvolňováním koronavirových opatření se ale opatrně návštěvníkům zpřístupňují i výstavní budovy. „V současné době se už lidé mohou podívat do většiny našich objektů. Já bych doporučila hlavní budovu muzea na Florenci, bude otevřena už jen krátký čas,“ říká Zuzana Strnadová. Od 13. června totiž bude hlavní budova Muzea hlavního města Prahy kvůli rozsáhlé rekonstrukci na více než dva roky úplně uzavřená. 

Do které expozice byste doporučila lidem teď zajít?

Doporučila bych dům U Zlatého prstenu, kde je velice pěkná střednědobá expozice středověké Prahy Karla IV., nebo třeba zámecký areál Ctěnice, který je také ve správě Muzea hlavního města Prahy. Tam je kromě pěkné expozice také krásný velký park, ve kterém mohou návštěvníci pobýt.

Kdy je teď dobré muzeum navštívit? Ve všední dny, ráno, odpoledne? 

Lidí chodí zatím poměrně málo – je to v řádu jednotek až desítek návštěvníků. My sice direktivně neurčujeme, kdy by měli lidé chodit, ale například seniorům bych rozhodně doporučila dopoledne, protože v odpoledních hodinách chodí lidé už po práci nebo rodiny s dětmi.

S jakými omezeními je potřeba počítat?

My respektujeme všechna nutná nařízení. Do jedné budovy povolujeme v jednu chvíli vstup maximálně sto lidem. Musí samozřejmě dodržovat rozestupy, kolegyně a kolegové na pozicích kustodů kontrolují, aby návštěvníci měli zhruba deset metrů čtverečních pro sebe.

muzeum profimedia 0010373683

Hlavní budova Muzea hlavního města Prahy na Florenci. Od 13. června se na dva roky zavře


Víme, kolik se do těch jednotlivých prostor může lidí vejít. Dále jsou tu k dispozici dezinfekční prostředky u vchodů, na všech objektech si také můžou návštěvníci vzít jednorázové rukavice. Řada našich expozic je totiž interaktivních, máme tu dotykové obrazovky, lidé sahají na kliky... Takže ochranné rukavice jsou určitě pro větší jistotu návštěvníků na místě.

Kdy počítáte s obnovením plného provozu?

To není úplně na nás. Předpokládám, že pokud půjde všechno dobře, tak se k běžnému provozu budeme moci vrátit někdy koncem léta, možná až na podzim. V úterý 26. května se otevřely poslední městské objekty, které byly zavřeny, to znamená Müllerova vila, Rothmayerova vila a studijně dokumentační centrum Norbertov.

Krize dopadla velmi tvrdě zvláště na kulturu. Jak jsou na tom městská muzea?

Naše výpadky financování už jsou a ještě budou značné. Spravujeme také některé pražské věže, tam chodilo opravdu velké procento zahraničních návštěvníků.

Zuzana Strnadová

Je absolventkou oboru filozofie-ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, zde v roce 1984 získala titul PhDr. Po ukončení VŠ pracovala jako produkční v Klicperově divadle, poté vedla semináře lékařské etiky na FVL UK. V letech 1990-1996 pracovala jako vedoucí oddělení prezentace Muzea hlavního města Prahy, poté jako produkční soukromé galerie Original. Je členkou Rady Národního muzea, vědecké rady Národního technického muzea a Uměleckoprůmyslového musea v Praze, členkou výstavní rady a redakční rady časopisu Národního muzea. Je členkou správní rady Památníku ticha. A kromě jiného je také předsedkyní Komise pro program kulturní aktivity na MK ČR.

Počítáme s finančním výpadkem 90 milionů, možná až 110 milionů korun. Budeme muset využít rezervy, které jsme si vytvořili v minulých letech, a pokud se nám nebude ani tak dostávat peněz na provoz, byť ho značně utlumujeme, budeme to nuceni řešit se zřizovatelem.

Co byste vzkázala Pražanům a letos hlavně asi českým návštěvníkům Prahy?

Hlavně hodně zdraví v této době. A myslím si, že k tomu zdraví může významně přispět, když navštíví naše expozice a výstavy. Což jsou i nové výstavy, které otevřeme. Například v domě „U Zlatého prstenu“, kde bude 8. června výstava ke sto letům divadélka říše loutek, nebo výstava z filmových pohádek v zámeckém areálu Ctěnice. A myslím si, že na těch výstavách a ve všech našich objektech se dají získat také pozitivní emoce, které významně přispějí i k pozitivnímu zdravotnímu stavu všech návštěvníků.

Související…

Lze spojit běh a umění? Američan svými trasami maluje obrazy do mapy
Jan Handl

zdroj: Muzeum hl. m. Prahy

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...