fbpx

Situaci nesmíme zlehčovat, ale neroztáčejme kola hysterie, říká pražská radní pro zdravotnictví. Nutno dodat, že rozhovor s ní vznikal předtím, než se objevily první potvrzené případy koronaviru v Česku

Zveřejněno: 2. 3. 2020

Praha je na koronavir připravena, říká radní Milena Johnová zodpovědná za zdravotnictví a zároveň zdůrazňuje, že je potřeba zachovat rozvahu: „Je zbytečné roztáčet kolotoč obav,“ odmítá poplašné články o možném uzavření a hromadné pandemii. „Obecně krizové plány samozřejmě obsahují všechny možnosti,“ říká pražská radní. Rozhovor s ní vznikal ještě v týdnu, kdy jsme se všichni utěšovali, že v Česku přece žádný potvrzený případ nákazy není. Po víkendu už je vše jinak. Všichni tři nakažení, dva Češi a Američanka, skončili na infekčním oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce.

Jaká preventivní opatření Praha v současné době dělá? 

Máme připravená lůžka v nemocnicích a společně s městskými firmami a institucemi například zvyšujeme hygienická opatření.

Jak by bylo v případě pandemické krize zajištěno řízení města?

Pojďme prosím mediálně neroztáčet kolotoč obav. Nic takového v tuto chvíli není na stole.

Zdroje informací ohledně koronaviru

Základní informace pro Pražany týkající se bezpečnosti lze najít na webových stránkách magistrátu v sekci věnované přímo koronaviru.

Hygienická stanice hlavního města Prahy zřídila informační telefonní linky na číslech 773 782 856, 773 782 850Dotazy na infolince budou zodpovídat odborní zaměstnanci pražské hygieny, kteří jsou obyvatelům Prahy schopní vysvětlit míru rizika možného onemocnění. Hygienická stanice současně uvádí, že děti vracející se z jarních prázdnin, které trávily v lyžařských centrech Itálie, nejsou ohroženy rizikem koronaviru Covid-19, není třeba je omezovat v docházce do kolektivu. V případě zdravotních potíží by se rodiče dětí měli obrátit na praktického lékaře pro děti a dorost.

Státní zdravotní ústav sleduje neustále se vyvíjející situaci, monitoruje dostupné zdroje informací, včetně postupů a metodik vydávaných Evropským centrem pro kontrolu a prevenci nemocí ECDC a Světovou zdravotnickou organizací WHO, aktuální informace pak zveřejňuje na svých webových stránkách. Infolinka SZÚ je dostupná na telefonních číslech 724 810 106 a 725 191 367.

Speciální stránku zřídilo také Ministerstvo zdravotnictví, tam se občané kromě aktuálních informací dozvědí současné počty výskytu případů koronaviru v ČR i ve světě, nebo si mohou stáhnout aktuální komunikační materiály. Zvláštní sekci zřídilo ministerstvo také pro zdravotníky a lékaře.

Má Praha k dispozici dostatek lůžkových nemocničních kapacit?

V tento okamžik je v Praze k dispozici zhruba 200 infekčních lůžek. V případě potřeby mohou být vytvořena další, nyní nepoužívaná nebo jinak používaná lůžka. A opět prosím, uvědomme si svou odpovědnost a nestrašme lidi.

Má Praha vytvořený krizový štáb? Pokud ano, kdo je jeho členem a jaké budou výstupy?

Opatření spojená s epidemií se řeší na pravidelných jednáních integrovaného záchranného systému, kterých se účastní zástupci všech hlavních složek, odboru bezpečnosti a dalších relevantních odborů hlavního města, armády a Krajské hygienické stanice. 

Milena Johnová

Povoláním manažerka a lektorka. V roce 1992 absolvovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, obor Molekulární biologie a genetika. V komunálních volbách v roce 2018 byla zvolena jako nestraník za sdružení Praha sobě zastupitelem hlavního města Prahy, jako radní zastává oblast sociální politiky a zdravotnictví.

Smyslem jednání, která nyní probíhají pravidelně každý týden, je vzájemná informovanost a domluva dalšího postupu.

Existuje v historii Prahy precedent pro podobnou situaci? Činili jsme někdy opatření podobného rozsahu?

Zatím nevíme, jaká opatření se budou činit. Neroztáčejme prosím kola hysterie. Praha je v každém případě připravena.

Pro běžného Pražana je celá záležitost s koronavirem prozatím pouze mediální aféra, která ho omezuje maximálně v tom, že pokud možno odkládá cesty do Itálie a do Číny. I když nám bezprostřední nebezpečí v nejbližších dnech pravděpodobně nehrozí, co by měli bdělí Pražané v současné době dělat?

Bdělí občané by se měli chránit zvýšenou hygienickou péčí, řídit se pokyny odpovědných orgánů, v tomto případě pokyny Krajské hygienické stanice, a nepropadat panice. Situaci nesmíme zlehčovat, ale jde o těžkou chřipku, ne o ebolu.

Související…

Epidemie spalniček: Antivax vydělává na iracionálním strachu
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, zdroj: Aktuální informace ke koronaviru (Praha.eu)

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...