fbpx

Epidemie spalniček: Antivax vydělává na iracionálním strachu 2 fotografie
I vaše dítě má šanci 1:1000, že pokud se nakazí spalničkami, nemusí to přežít.

V Evropě řádí epidemie spalniček, nevyhnula se ani Praze. Apoštolové antivax hnutí přitom varují před vakcínami, které mohou před infekcí chránit. A pro vaše krásné oči to nedělají.

Zveřejněno: 1. 3. 2019

Jestliže za rok 2018 onemocněla spalničkami v Praze stovka lidí, letos je jich ke konci února už bezmála osmdesát. „Svědčí to o probíhající epidemii, která v Praze běží už od loňského roku,“ potvrzuje pro Flowee Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy. Spalničky, nemoc, která už nemusela vůbec existovat, představují jedno z nejnakažlivějších onemocnění vůbec.

Infekce se šíří vzduchem, takže máte možnost se buď uzavřít do kyslíkového stanu, odstěhovat na Měsíc, nebo se nakazit. Existuje ještě jedna věc, kterou lidstvo vynalezlo před několika sty lety a díky které se podařilo některé nemoci (třeba neštovice) eliminovat do té míry, že už nepředstavují hrozbu. „Proti vzdušné nákaze se těžko můžete bránit, jediná možná prevence je očkování,“ dodává Zdeňka Jágrová. 

Nejohroženější jsou děti

Principem očkování je, že se do těla vpraví méně nebezpečná varianta konkrétní nemoci, tělo se proti ní naučí vytvořit protilátky a nedostane pak už plnou a daleko nebezpečnější verzi, třeba zrovna spalniček. Proti těm se mohou děti očkovat zdarma, dospělé to stojí pár stokorun. Jak je tedy možné, že se lavinovitě šíří nemoc, která měla být mimochodem v roce 2020 vymýcena úplně?

Smyslem je ochránit ty nejslabší, což je také důvod, proč stát například hradí očkování proti chřipce nebo pneumokokům seniorům.

Zkrátka a dobře (tedy v tomto případě spíš špatně) klesá proočkovanost populace. Potřebovali bychom v populaci 95 % naočkovaných, kvůli odmítání vakcín na základě nepodložených zpráv a antivax argumentů jsme ovšem na pouhých 75 % proočkovanosti. „Smyslem očkování je ochránit hlavně ty nejslabší, což je také důvod, proč stát například hradí očkování proti chřipce nebo pneumokokům dětem i seniorům,“ říká Ludmila Hamplová ze Zdravotnického deníku. 

Šance 1:1000, že to nepřežijete

Spalničky nezačínají nikterak děsivě. Dostanete rýmu a kašel. Drtivá většina lidí v té chvíli zaleze pod peřinu, uvaří si čaj a vezme si aspirin. Proti chřipce v pořádku, proti spalničkám je to jako čůrat na hořící mrakodrap. A když vám začnou čtvrtý den po těle vyskakovat první boláky, možná budete ještě pořád v klidu a budete si říkat, to je alergická reakce, to bude v pohodě, dám si ještě dva celaskony a čaj s citrónem. Jenže pokud budete mezi těmi, u kterých spalničky propuknou v plné palbě, pak budete vy, nebo vaše děti řešit zánět spojivek, rýmu, kašel, ale taky vyrážku, která se vám objeví vzadu na hlavě. Pak taky začnete mít flekatý obličej, krk, ruce, břicho, nohy. Za pět dní budete mít celé tělo plné fialových boláků, a pokud budete mít smůlu a budete patřit mezi ty, kteří skončí v nemocnici nebo spalničky nepřežijí (každý čtvrtý, resp. tisící člověk), bude to nejspíš tím, že vaše tělo nezvládne nástup sekundárních infekcí a oslabenou imunitu. De facto něco jako AIDS.

spalnicky2 shutterstock 1301504098 small

Nejvíce jsou u nás ohroženy děti do pěti let. V současné době jich je v Česku nakažených téměř dvacet, z toho téměř polovina mladších jednoho roku. Vypadají podobně jako dítě na obrázku výše.

Proč očkovat?

Pokud máte jako rodič z očkování obavy, je dobré konzultovat plán s pediatrem. „Samotný očkovací kalendář vzniká na základě dohody mezi několika odbornými společnostmi, kdy se současně zvažují i doporučení ze zahraničí. Například očkování proti žloutence typu B, které se v Česku provádí od 2. měsíce věku a je součástí hexavakcíny, doporučuje Světová zdravotnická organizace podat do 24 hodin od narození jako součást všech očkovacích programů,“ říká Ludmila Hamplová. A pokud si matně vzpomínáte, že vás kdysi očkovali, není nic jednoduššího, než si nechat zjistit stav protilátek v krvi a následně se přeočkovat moderními protilátkami.

Jsme v situaci, kdy nám reálně hrozí, že promarníme velký pokrok v boji proti infekčním chorobám.

Přitom spalničky by bylo možné právě díky očkování zcela vymýtit stejně, jako se to podařilo u pravých neštovic. Už jsme zmínili, že tato nemoc měla být vymýcena do roku 2020, ale to se bohužel nepovedlo. A právě odmítání očkování má na tom zásadní podíl. „Jsme v situaci, kdy nám reálně hrozí, že promarníme velký pokrok v boji proti infekčním chorobám, kterého se podařilo dosáhnout, jen proto, že řada z nás uvěří nepravdivým informacím a očkování odmítne,“ dodává Hamplová.

Antivax je dobrý byznys

Antivax propaganda, vycházející z dávno vyvrácených teorií o tom, že očkování způsobuje například autismus, se mezi lidmi šíří jako mor od doby, co očkování existuje. Naslouchat jim je velmi jednoduché, podporují totiž velmi moderní představu o tom, že každý člověk je výjimečný, podpořenou samozřejmě přirozenou rodičovskou starostí (Přece nebudu do svého dítěte vpravovat nemoci dobrovolně!). Jenže medicína a statistika jsou exaktní vědy a argumenty šarlatánů a šarlatánek jsou pro ni naprosto nulové argumenty.

Procento těch nežádoucích účinků je natolik zanedbatelné, že se zdaleka nevyrovná počtu komplikací, které mohou vzniknout po onemocnění.

Pokud se spolehneme na rady od lidí, kteří nenesou žádnou odpovědnost za to, co hlásají, máme velký problém. Argumenty lidí, jako je Ludmila Eleková nebo Zuzana Candigliota, se poslouchají velmi hezky, pokud je rozebíráte v kavárně se stolky z neohoblovaných europalet nad šálkem flat white. Ovšem do chvíle, než si uvědomíte, že si obě na své antivax víře založily docela výhodný byznys. Eleková se vás bude pokoušet vyléčit "homeopatickou detoxikací po očkování" a právnička Candigliota vám nabídne zastupování u soudu, pokud se rozhodnete jít proti systému (další extrémně moderní postoj, všichni jsme přece punkeři) a své dítě neočkovat. Zadarmo, z přesvědčení, to ale nebude.

Dnešní vakcíny jsou bezpečné

V jednom mají odpůrci očkování pravdu. Při aplikaci vakcíny můžou nastat komplikace, ať už se jedná o lehkou teplotu nebo vážnější stavy. Je jich ovšem zanedbatelné množství. „Procento těch nežádoucích účinků je natolik zanedbatelné, že se zdaleka nevyrovná počtu komplikací, které mohou vzniknout po onemocnění,“ říká Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice. Navíc nejzásadnější výhrady byly dávno vyvráceny. Známý mýtus o autismu, vycházející z článku Andrewa Wakefielda v prestižním lékařském časopise Lancet, byl dávno dementován a redakce Lancetu jej z webu stáhla. Legenda však žije dál i přes to, že v článku byly prokazatelně uvedeny vyslovené lži. Samotné stažení článku je pak uváděno za příklad spiknutí farmafirem proti obyčejným maminkám a všem, kteří mají o své děti opravdovou starost.

„Dnes používané vakcíny jsou bezpečnější než ty, kterými byli v dětství očkováni dnešní dospělí, třeba jako vy nebo já. Pokud bychom sečetli množství antigenů v dnešních vakcínách, tak během celého povinného očkování dítě dostane řádově desítky antigenů, zatímco my jich dostali několik tisíc,“ říká Ludmila Hamplová. „Antigenní zátěž při očkování je pro imunitní systém výrazně menší než prodělání infekčních onemocnění. Každý den je navíc dítě vystaveno tisícům antigenů, třeba když dýchá, jí, pije nebo se pohybuje doma i venku.“

Antivax propagují i ruští boti

Na internetu se vyskytují nejrůznější pitomci. Pokud věříte tomu, že Země je placatá, letadla rozprašují chemtrails, případně pokud kolem sebe vidíte indigové děti s nadpřirozenými schopnostmi, jste v podstatě neškodní. Pokud ale díky vaší neschopnosti kriticky uvažovat a rozlišovat mezi vědeckými důkazy a nebezpečnými fámami začnou umírat lidé, je na čase zakročit. V Evropě se objevují nemoci, které byly už dávno považovány za vymýcené a kterým by se dalo prostřednictvím očkování předcházet.

Související…

Jak poznat, kdy už nejde o kašel, ale chronickou plicní nemoc
Kateřina Hájková

V situaci, kdy antivax propagandu šíří ruští boti (Candigliotě a Elekové tímto gratulujeme, jsou opravdu v dobré společnosti), se k tomu technologické společnosti postavily čelem (zřejmě jsou jim vlastní děti milejší než falešný pocit superiority). Facebook přestane doporučovat lidem příspěvky s antivax obsahem, a pokud na YouTube umístíte video propagující antivax hnutí, nevyděláte si na reklamách ani korunu. Jenže co s českými antivaxery? Elekovou a Candigliotu můžeme sice ignorovat, ale davy jejich následovníků jsou obrovské. A tak nám nezbývá, než donekonečna opakovat: očkujte, očkujte, očkujte. A nemusí to možná být ani donekonečna. Stačí, když dosáhneme hranice 95 %.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...