fbpx

Koalice na Praze 1 s Piráty a Zelenými se rozpadla. Novou koalici povede Petr Hejma ze STAN, který už zkušenost s řízením této městské části má

Zveřejněno: 16. 1. 2020

Po emotivním a rušném zasedání se (staro)novým starostou Prahy 1 stal Petr Hejma, který již jednou jako první muž městské části působil. A to v letech 2006 až 2009. Tehdy v dresu ODS, dnes je starostou za STAN.

Primátor Zdeněk Hřib vyjádřil těsně před volbou obavu, že by komunikace mezi Prahou 1 a magistrátem mohla začít váznout. To ovšem Petr Hejma odmítá. „Já i všichni členové nové koalice jsme garantovali kontinuitu spolupráce s hlavním městem Prahou na klíčových projektech.“

Které projekty máte na mysli? 

I nadále podporujeme projekt tramvajové tratě v horní části Václavského náměstí a propojení s Vinohrady, chceme spolupracovat v oblasti legislativy ohledně buskingu. Co se hazardu týče, vydali jsme v rámci programových priorit prohlášení o nulové toleranci.

Budete také pokračovat v řešení problémů s nočním klidem?

Samozřejmě. Budeme podporovat eliminaci negativních dopadů turismu, mezi které patří například přetížení centra, nadměrný hluk nebo nedodržování veřejného pořádku v noci. I nadále na tom budeme s hlavním městem spolupracovat.

Během emotivního zastupitelstva, na kterém jste byl zvolen, zaznívaly hlasy o návratu ke starým pořádkům, mafii, o účelové koalici…

Tohle samozřejmě důrazně dementuji. Nerozumím, z čeho vycházejí tyto poplašné zprávy. Naopak jsme si dali prioritu pokračovat v trendu otevřené a transparentní radnice, budeme pokračovat ve všech dobrých projektech, které jsme i s bývalou koalicí chystali a realizovali.  

Chceme bojovat proti negativním vlivům krátkodobého ubytování a ochránit rezidenty Prahy 1, hlavně sousedy dotčených bytů.

Žádný majetek se rozprodávat nebude. Nemocnici Na Františku chceme chránit jako rodinné stříbro, budeme hledat možnosti financování jejího provozu. Chceme také pokračovat v privatizaci bytového fondu, ale v umírněné podobě a pouze oprávněným nájemcům, kterým byla privatizace slíbena a předchozí koalice ji chtěla zastavit.

Která další rozhodnutí bývalé koalice budete chtít revidovat?

Zatím o žádném takovém nevím. Máme určité výhrady k tomu, jak byla řešena některá dopravní opatření. Deklarovali jsme ale, že jednou z hlavních priorit je zklidnění dopravy a omezení tranzitu skrze centrum. Chceme ale nejdřív ta opatření důkladně rozmyslet, naplánovat s odborníky a samozřejmě se domluvit s občany.

To narážíte na uzavření Smetanova nábřeží?

Samozřejmě.

Jedním z nejintenzívněji vnímaných problémů v Praze 1 je Airbnb. Budete se zasazovat o regulaci?

Bereme to jako jednu z hlavních priorit. Chceme bojovat proti negativním vlivům krátkodobého ubytování a ochránit rezidenty Prahy 1, hlavně sousedy dotčených bytů. Chceme hledat legislativní cestu, já mohu velmi dobře využít spolupráce s radní pro legislativu Hanou Marvanovou, která se tímto problémem zabývá už více než rok.

Vy jste se nedávno vyjádřil, že jste mohl být starostou už před rokem, ale že jste se toho vzdal ve prospěch nováčků. To zní trochu jako experiment. Jak se osvědčil?

Tehdy za námi přišla formace minulé opozice a nabídla nám křeslo starosty a další místa v radě. Byla to velmi lukrativní nabídka, ale my jsme raději dali přednost koalici změny. Šli jsme do nejistého projektu, který nám ale tehdy dával smysl. Šli jsme do toho s aktivistickými uskupeními, jako je například Praha 1 sobě, které se zformovalo půl roku před volbami.

Petr Hejma

Starosta městské části Praha 1, člen hnutí STAN. Funkci starosty jedničky zastával už v letech 2006 až 2009, podruhé byl zvolen 14. ledna 2020. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou, obor mezinárodní ekonomické vztahy. Od roku 1992 podniká, v minulosti byl členem ODS. Má rád adrenalinové sporty, miluje hudbu, operu nebo balet. Je multiinstrumentalista, hraje na housle, klavír nebo kytaru.

Věděli jsme, že to jsou lidé nezkušení, kteří ale mají energii. A s tou naší zkušeností to mohla být dobrá synergie. Já tehdy prohlásil, že nelpím na místě starosty, protože jsem jím již jednou byl, takže fotografie pro vnoučata s papežem či dalajlámou mám… Bylo pro mě podstatné dát šanci změně. Která se ale bohužel po tom roce a něco ukázala jako nefunkční.

Historie politiky hodnotí podle toho, co po nich zůstalo, ne podle toho, co se o nich během jejich funkčního období psalo. Co byste si přál, aby zůstalo na Praze 1 po vás?

Abychom měli hotové Václavské náměstí, abychom měli revitalizované náplavky, které mohou být velmi zajímavým korzem nejen pro rezidenty. Aby se uvedl do života projekt Hradebního korza od Štefánikova mostu až po most Legií a spousta dalších revitalizací veřejného prostranství, včetně Anenského trojúhelníku.

vizualizace tak pohled do zahrady small

Takhle nějak by měl vypadat prostor před hotelem Intercontinental. Dnes je tam betonová plocha


A co Masaryčka?

Masaryčka nebo Savarin, což je blok domů na Václavském náměstí, kde by měly být obnoveny pasáže, jsou krásné privátní projekty. Stejně jako revitalizace veřejného prostranství okolo hotelu Intercontinental, kde se jedná o investicích v řádech stovek milionů do náměstí Miloše Formana a náměstí Curieových. Já věřím, že by se to mohlo povést.

Související…

Praha má nabídnout rozumné bydlení a kvalitní veřejný prostor, říká Petr Hlaváček
Zdeněk Strnad

zdroj: Praha 1

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...