fbpx

Kultura, urbanistika, doprava. Vybrali jsme top záležitosti a události, které by mohly Prahu posunout k lepšímu. Pokud se je podaří zdárně dotáhnout

Zveřejněno: 2. 1. 2020

V roce 2020 se v metropoli (a nejen v ní) samozřejmě odehraje spousta důležitých událostí. Do výčtu, který uvádíme níže, jsme vybrali ty, na které se my ve Flowee City, a věříme, že i většina Praženů, budeme těšit nejvíc.

1. Zákaz pivních vozítek

V následující letní turistické sezóně by měl v Praze konečně začít platit zákaz mezi turisty oblíbených a mezi Pražany nenáviděných pivních kol, takzvaných "beerbiků". Ano, to jsou ta monstra, kdy deset podnapilých mileniálů či ještě mladších -álů, co do Prahy přiletěli s nízkonákladovkou z libovolné evropské metropole za cenu letenky rovnající se večeři pro dva v McDonaldu, sedne na šlapací konstrukci s barmanem uprostřed a za neustálého řevu se ožírají, dokud jim nedojdou peníze, nebo síly na šlapání.

Podobně by mohly skončit také koloběžky Lime, symbol všeho, co je na takzvané sdílené ekonomice špatně.

Případně dokud nedojde Pražanům trpělivost. Provozovatelé se samozřejmě brání, seč můžou (proti zákazu se odvolal pivovar, jenž dodává kolům pivo), tentokrát by se mělo ale jednat o definitivní rozhodnutí. Podobně by mohly skončit také koloběžky Lime, symbol všeho, co je na takzvané sdílené ekonomice špatně – ignorování jakýchkoli pravidel, bezohlednost k prostředí i obyvatelům města za účelem maximálního servisu krátkodobým návštěvníkům (rozuměj zisku).

2. Vlak z Masaryčky do Bubnů

Je to malé vítězství, ale co se týče rychlosti dopravních staveb v metropoli, tak to určitě vítězství je. Dopravní spojení na letiště v Ruzyni má sice být dokončeno až v roce 2028, první etapa by se ale měla dokončit a otevřít už 1. června 2020. Vlak zatím pojede z Masarykova nádraží po Negrelliho viaduktu na nádraží Praha-Bubny, celý projekt by tak měl propojit tři velmi důležité stavby: rekonstrukci Masarykova nádraží a okolí pod taktovkou Penty v projektu Masaryčka spojuje, Negrelliho viadukt, kde kromě vlakové trati vzniknou v obloucích také kavárny, obchody nebo knihovna, končit pak bude první etapa v Bubnech.

Tamní nádraží stojí v centru jednoho z největších pražských brownfieldů. Během několika let by se mělo stát ukázkou optimálního využití vnitřních městských prostorů pro komplexní potřeby obyvatel a modelovým příkladem města krátkých vzdáleností.

3. Velké urbanistické koncepty

V Česku se připravuje v současné době stavební zákon, který by měl odblokovat tristní situaci v oblasti výstavby čehokoliv. Stavební řízení trvá neúnosně dlouho a jen v Praze je přes 20 stavebních úřadů, což novou výstavbu značně komplikuje.

A my se kromě již výše zmíněné Masaryčky a Bubnů velmi a velmi těšíme na Rohan City, moderní čtvrť v Karlíně.

Město ale nemůže čekat na zdlouhavé legislativní procesy a byrokratickou férovku, musí si poradit i bez nich. A my se kromě již výše zmíněné Masaryčky a Bubnů velmi a velmi těšíme na Rohan City, moderní čtvrť na ostrově v Karlíně, která bude mostem spojena s Holešovicemi. A těšíme se také na projekt Nového Smíchova, tam mají vzniknout parky, byty, kanceláře a možná i ulice Karla Gotta.

4. Festival Metronome

V metropoli se samozřejmě odehrává a letos i odehraje nespočet kulturních akcí a koncertů, takže je těžké vybírat. Každopádně se už teď těšíme na městský festival Metronome, který pravidelně do Prahy přiváží největší světové hudební hvězdy. Kultury chtiví Pražané tak nemusejí za svými oblíbenci cestovat do všech končin Česka na jeden z desítek festivalů, které zde budou od Ostravy až po Plzeň pořádány.

Po loňském hudebním orgasmu, za který děkujeme kapelám Morcheeba, Kraftwerk či fenomenálnímu Liamu Gallagherovi, oznámili pořadatelé první velkou letošní hvězdu. Tou je americký multiinstrumentalista a hudební mág Beck. „Metronome má přinést hlavně hudební komfort,“ říká ředitel festivalu David Gaydečka. Ke štěstí nám bude stačit, když to bude aspoň tak dobré jako loni.

5. Smart city koncepce

Slovní spojení smart city se v Česku stalo jedním z nejčastěji skloňovaných. Bohužel, počet realizovaných projektů je nepřímo úměrný počtu konferencí, organizací a odborných debat, které se na to téma vedou. Města si ale začínají stále více uvědomovat, že smart city nejsou jen lavičky se solárním dobíjením, ale hlavně inteligentní využívání technologií a dat při řízení měst.

Brzy vám dáme vědět, co všechno může takové "smart city" znát.

Což je koncept, který je nám ve Flowee pochopitelně velmi blízký. Ostatně i my sami jsme se zapojili a připravujeme projekt, který dá městům (nejen Praze) do rukou velmi efektivní nástroj, jak získávat potřebná data. Brzy vám dáme vědět, co všechno může takové "smart city" znát. A protože to je smart, není to ani nic složitého.

Související…

Základy Libeňského mostu opravíme už v roce 2020, říká Adam Scheinherr
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, zdroj: FloweeCity

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...