fbpx

Jsou věci, na které byste neměli zapomenout, pokud chcete uspořádat demonstraci pro tisíce lidí

Zveřejněno: 21. 6. 2019

Pochody a demonstracemi se to zejména v Praze v poslední době jen hemží. Malá shromáždění pro podporu rodiny, práv zvířat nebo minoritních skupin střídají masivní desetitisícové akce typu Prague Pride nebo plánovaný protest organizace Milion chvilek, vedený proti současnému premiérovi Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, ten má být dokonce největší od roku 1989. A protože shromáždění tisíců (desetitisíců, statisíců...) lidí s sebou vždy přináší určitá rizika (bez ohledu na míru chvályhodnosti pořádané akce), zajímalo nás: jak tato rizika co nejvíce eliminovat. 

Nás ve Flowee zajímalo, co všechno uspořádání takové demonstrace obnáší, kolik stojí a co všechno se během ní může stát. Pokud tedy plánujete uspořádat protest na jakékoli téma, následující řádky jsou přesně pro vás.

Nahlaste to

Uspořádání demonstrace může být zejména pro nováčky poměrně tvrdý oříšek. Dobrou zprávou ale určitě je, že alespoň co se právních předpisů týká, zákon při její přípravě klade veskrze pouze dva požadavky. Oficiálnímu „svolavateli“ musí být víc než 18 let a to, že se shromáždění koná, se musí úřad dané obce dozvědět minimálně pět pracovních dní před začátkem akce. Pokud byste plánovali pro město i jeho občany nachystat překvapení, dvakrát si to rozmyslete, protože při nenahlášení hrozí pokuta až 5000 Kč a také nařízení demonstraci rozpustit.

demoska fridays 0431261282

Praha, 03.05.2019, stávka studentů Fridays for Future


„Právo shromažďovací je u nás konstituováno na shromažďovacím principu, to znamená, že většina úkonů náleží svolavateli. On si tedy vybírá místo, termín, čas a oznámí to příslušnému úřadu, který potom posuzuje soulad daného oznámení se zákonem,“ řekl Flowee Pavel Štefaňák, vedoucí oddělení správních činností na pražském magistrátu.

Mobilizujte

Jak už bylo naznačeno, žádné složité požadavky na přípravu i samotnou realizaci shromáždění zákon nestanovuje, proto si ji můžete nastavit poměrně libovolně. „Nejdříve je potřeba nějak dostat k lidem informaci o tom, co se kde koná a proč. Možností je například uspořádání vzdělávacích akcí – pořádáme přednášky a promítání filmů, také tiskneme letáky a plakáty, které pak roznášíme po školách a kavárnách,“ říká Petr Doubravský z Fridays For Future, podle kterého jsou ale vůbec nejčastěji používaným nástrojem celkem pochopitelně sociální sítě, zejména Facebook. V první fázi by také neměla chybět komunikace s médii.

Sežeňte vybavení a peníze

Na žádné pořádné demonstraci by podle Petra Doubravského určitě nemělo chybět pódium, ozvučení, případně LED obrazovky a další vybavení. Kde na to všechno ale sehnat peníze? Jak se zdá, organizátoři větších demonstrací v Čechách nedostatkem financí netrpí. „Co se týká peněz, hodně věcí jde sehnat zadarmo nebo udělat svépomocí, máme mezi sebou například grafiky a grafičky. Na to ostatní se skládáme, vybíráme drobné příspěvky přímo na stávce a do budoucna určitě plánujeme vybírat peníze přes transparentní účet,“ vyjmenovává Petr. První stávka prý Fridays For Future stála asi 5 tisíc.

Kdyby se na stejném místě konala demonstrace na podporu multikulturních aktivit a zároveň shromáždění příznivců Tomia Okamury, na konflikt by bylo zaděláno ještě předtím, než by jakákoliv z nich začala.

To hnutí Milion chvilek za demokracii, které stojí za protesty proti Andreji Babišovi, disponuje mnohem velkolepějšími částkami. Zatímco poslední konaná demonstrace na Václavském náměstí je vyšla asi na 550 000 korun, ta nastávající se může vyšplhat až na částku třikrát vyšší, uvedl v rozhovoru pro ČTK jeden z organizátorů Mikuláš Minář. Veškeré náklady hradí organizace z peněz na transparentním účtu, který už v současnosti disponuje úctyhodnou sumou 4,5 milionu korun.

Čekejte na povolení

Máte vše připraveno? Pak už nezbývá než počkat, zda vám do tří dnů po nahlášení plánované akce nepřijde od městského úřadu uložení podmínky nebo rovnou zákaz. Podle Pavla Štefaňáka se to ale stává spíš výjimečně. „Co se týká rozhodnutí o zákazu, postupem času soudní judikatura tuto možnost velmi omezila a v podstatě se jedná o krajní řešení. Pokud je to jen trochu možné, upřednostňuje se jednání se svolavatelem,“ říká.

demoska brno 0430468431

Zjistěte si, jestli se na místě, kde se chcete sejít, neplánuje demonstrace vašich názorových oponentů. Nemuselo by zůstat u akademické diskuze.


„O zákazu se většinou rozhodne v případě, kdy se shromáždění koná na zákonem zakázaném místě, což je u nás například ulice Sněmovní, nebo ve chvíli, kdy by  propagovalo něco, co je zákonem zakázané, třeba fašismus,“ dodává Petr, kterému prý dosud organizace všech demonstrací na magistrátu prošla. Důvodem zamítnutí může být také fakt, že si někdo na stejném místě nahlásil demonstraci už před vámi. Kdyby se na stejném místě konala demonstrace na podporu multikulturních aktivit a zároveň shromáždění příznivců Tomia Okamury, na konflikt by bylo zaděláno ještě předtím, než by jakákoliv z nich začala.

Snažte se o hladký průběh

V okamžiku, kdy je jisté, že se plánovaná akce bude opravdu konat, magistrát o tom informuje policii, která má na poklidný průběh ze zákona dohlížet. Stejnou povinnost máte i vy jakožto organizátor akce s tím, že v případě nutnosti jste povinni policii o pomoc bezodkladně požádat. Všichni vaši účastníci by se měli chovat pokojně. Jakékoli zbraně i výbušniny jsou samozřejmě zakázané, a kdyby vás náhodou napadlo jít v maskách, ani to neprojde – ze zákona totiž musí být možnost všechny účastníky vizuálně identifikovat. 

Pokud by se však některý z účastníků dopustil například výtržnictví, jste stejně většinou z obliga, říká Petr. „Jistou odpovědnost za případné problémy organizátor má, ale ve chvíli, kdy vzniklý problém řeší a nedistancuje se od něj, jak to myslím ve většině případů bývá, odpovědnost nenese.“ „Pokud ale během demonstrace dojde k porušení zákona o právu shromažďovacím, je brán k odpovědnosti samozřejmě svolavatel celé akce,“ upozornil tiskový mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. A v případě, že by se demonstrantům na místě líbilo tolik, že by se nechtěli rozejít, je na vás jakožto pořadateli shromáždění rozpustit.

Co doporučuje policie, záchranka, hasiči, Milión chvilek?

hulan
Tomáš Hulán, Policie České republiky:
Organizátor demonstrace by neměl opomenout oznámit akci příslušnému úřadu, zajistit pořadatelskou službu v odpovídajícím počtu a dbát na to, aby akce proběhla v souladu se zákonem. 

 

postova
Jana Poštová, Zdravotnická záchranná služba Hlavního města Prahy:
Je velmi důležité, aby s námi pořadatel komunikoval. Včas nás na plánovanou akci/demonstraci upozornil, sdělil, kde přesně bude, kolik má být na místě lidí, a předal telefon na kontaktní osoby na místě. Pokud má organizátor na místě zdravotnické zajištění (což je ideální), předat opět kontakt na zodpovědnou osobu. Je potřeba zajistit průběh akce tak, aby na místě byly vždy volné příjezdové cesty pro případ zásahu záchranné služby (případně dalších složek IZS). Stejně tak je ideální na místě zabezpečit dostatek tekutin a například místo, kde je možné se skrýt zejména před přímým sluncem. Asi za nejdůležitější považujeme akci nepodcenit. V případě, že se začne „něco“ dít (lidé začnou kolabovat, panikařit…) na nic nečekat a včas na takovouto skutečnost upozornit přímým voláním na linku 155.

 

kavka
Martin Kavka, Hasičský záchranný sbor Hlavního města Prahy:
Je potřeba mít akci řádně nahlášenou v souladu s vyhláškou města včetně všech náležitostí, zajistit organizaci akce včetně dopravní obslužnosti a tím umožnit příjezd záchranných složek, a zajistit pořadatelskou službu, která bude umět komunikovat se složkami IZS a v případě mimořádnosti změny včas nahlásí.

 

suchanek
Robin Suchánek, Milion chvilek pro demokracii:
V první řadě je třeba vymyslet místo a ujasnit si, kde co bude stát. Je důležité, aby bylo vidět, slyšet, ale také zajistit, aby bylo koho vidět a slyšet, je třeba myslet na bezpečnost, dopravu, musí se myslet na pitný režim lidí, ale také například na toalety, musí se myslet také na handicapované, rodiny s dětmi, ale také na prostor pro média, která je samozřejmě třeba v první řadě pozvat.

Přejeme hodně štěstí! 

Související…

Kdo pomůže policii proti rabujícím demonstrantům? Počítače a drony
Ivan Verner

foto: Profimedia, zdroj: Férová policie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...