fbpx

Ze severu se jen těžko dostanete do Blanky, na jihu se uzavře kus Jižní spojky a Strakonické. A po krátkém nadechnutí po uzavírce cesty ze Žižkova do Vysočan se opět uzavře cesta ze Žižkova do Vysočan

Zveřejněno: 19. 6. 2019

Blíží se vysněné letní prázdniny, které v Praze znamenají spoustu nových zážitků, koncertů, Shakespearovské slavnosti, pohodové posezení na náplavkách u Vltavy, promítání filmů v letních kinech a večerní procházky rozpáleným městem. Léto v Praze má ale i své další specifické rysy. Třeba kombinaci dopravních omezení a uzavírek, které místy připomínají svou četností a dobou průjezdu spíše státní hranice než běžné dopravní komplikace. Kde se letos musíte připravit na nekonečné fronty?

Řidiči v Praze jsou dlouhodobě šikanovaným druhem obyvatel, který musí denně čelit pokutám za parkování kdekoliv mimo místo svého bydliště, na silnicích jsou atakováni stovkami semaforů, turistickými vláčky, koly z nesmyslných pokusů o cyklostezky, elektrokoly, koloběžkami, historickými veterány, zakázanými a stále jezdícími beerbiky, jež se v centru střídají s koňskými povozy naloženými movitějšími turisty. O chodcích, kteří naskakují do vozovky v nejnevhodnější dobu, ani nemluvě. Asi proto (protože už je to vlastně jedno a do centra se stejně vjet nedá) napadá Technickou správu komunikací se železnou pravidelností testovat nervy Pražanů tak, že rekonstrukce silnic naplánuje na turisticky nejsilnější měsíce.

Nyní si v místě můžete sezení v autě zpestřit výhledem na takzvanou diletaci (podle slovníku cizích slov jde zřejmě o rozšíření komunikace), opravu izolace a silnice v úseku dlouhém zhruba 300 metrů.

Po loňském roce, kdy se Praha proměnila v oblast dokonale připravenou na zákopovou válku, kterou nám zpestřoval náměstek primátorky Petr Dolínek chvalozpěvy na svou pracovitost v oblasti dopravy, za což ho ocenili Pražané přezdívkou „Demolínek“, jsme si naivně mysleli, že spolu s výměnou vedení magistrátu tyto kruté časy končí. Nekončí. Kde se tedy letos v létě musíte připravit na pomalé popojíždění?

1. Holešovičky do Blanky

Od začátku července se jenom s velkými obtížemi dostanete přes frekventovanou zatáčku spojující vjezd do Prahy ze severu, tedy ulici V Holešovičkách, s vjezdem do tunelu Blanka.

2019 topten holesovicky mapa

Nyní si v místě můžete sezení v autě zpestřit výhledem na takzvanou diletaci (podle slovníku cizích slov jde zřejmě o rozšíření komunikace), opravu izolace a silnice v úseku dlouhém zhruba 300 metrů. Sjezd prý bude uzavřen po polovinách komunikace. Termín uzavírky je červenec až září 2019.

2. Jižní spojka – Spořilovská

Oblíbená Jižní spojka konkurující svou pověstí dálnici D1 rovněž nezůstane zcela ušetřena oprav. Letos v létě se musí řidiči připravit na její zátarasy v úseku Spořilovské, kde dojde k demolici protihlukové stěny a výstavbě nové. Jde o úsek dlouhý přibližně 758 metrů.

2019 topten phs sporilovska mapa

Omezení dopravy, které potrvá od července až do prosince (fakt...), bude částečné. Uzavřený bude pravý jízdný pruh, při zachování stávajícího počtu jízdních pruhů v zúženém profilu. Pro nešťastníky, kteří jsou nuceni tímto místem projíždět, to znamená další nekonečné fronty.

3. Novovysočanská

Dobrou zprávou je, že uzavírka dopravy mezi Krejcárkem a Žižkovem skončila a silnice je znovu otevřená. Horším oznámením je ovšem zavření cesty od Krejcárku směrem k Praze 9, které bohužel znamená opravdu velmi dlouhé objížďky a fronty po celém okolí. Je ovšem pravda, že tankodromem, jemuž dodává na dramatizaci stavba místních obytných domů, se už téměř (a několik let) nedalo projet.

2019 topten novovysocanska mapa

 

Takže tady v úseku cca 1200 metrů bude vyfrézovaná silnice, doprava bude teoreticky vedena kyvadlově, pro řidiče znalé tohoto místa to je znamením, že bude stát v několikakilometrové koloně ve frontě na semafory. Ovšem jenom od července do září.

4. Evropská

Možná zlatý hřeb stavebních oprav a dopravních uzavírek na léto. V měsících, kdy je nejvíce frekventovaným místem letiště, ze kterého desítky tisíc lidí odlétají na letní dovolenou a do Prahy naopak proudí davy turistů, není snad horší zdržení než rozkopaná Evropská ulice, přes kterou se k letišti musíte dostat.

2019 evropska mapa

Všechny alternativy budou ucpané zoufalými lidmi, kteří budou chtít stihnout svůj let. Rekonstruovat se bude úsek dlouhý přibližně 1460  až 1520 metrů směrem do centra, vzhledem k šíři jízdních pásů bude většina prací prováděna v dopravním režimu 1+1, takže se budou tvořit kolony i z centra. Na nezbytně nutnou dobu budou uzavírány také křižovatky navazujících ulic. Ale to už je asi opravdu to nejmenší. Dobrou zprávou je, že tahle uzavírka začíná až v srpnu. Tou špatnou, že potrvá až do října.

5. Strakonická

Nepříjemné zdržení a kolony čekají také všechny, kteří se v létě chystají jet směrem na Slapy a vlastně i na Písek nebo Strakonice. V místě Lahovického mostu dojde k "obnově silnice po chemické havárii".

2019_TOPTEN_STRAKONICKÁ_MAPA.jpg

Stavba bude rozčleněna na etapy, doprava bude vedena v zúžených pruzích při zachování 2+2 jízdní pruhy, které by prý měly být o něco širší, než jsou ty pro jízdní kola. Nájezd z Radotína na Lahovický most bude v první etapě uzavřený, takže páteční odpoledne budou od srpna do září cestou na jih hodně těžká. Stejně jako nedělní příjezdy. Ale ono to přece pořád jde ještě objet přes tu dé jedničku...

Související…

Jak se řeší doprava ve Washingtonu? Pomáhají i data Uberu
Jan Müller

foto: Profimedia a TSK Praha, zdroj: TSK Praha

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...