fbpx

Nedostatek bytů v Praze? Způsobí problémy s dopravou i růst nájmů 2 fotografie
Marina Holešovice

Lidé ze Sdružení pro architekturu a rozvoj a politici se na Summitu architektury a rozvoje zabývali nedostatkem bytů v Praze. Je třeba využít brownfieldy a začít povolovat stavby, shodli se

Zveřejněno: 13. 7. 2019

Nájmy v Praze se neustále zvyšují a problémem už je delší dobu i nedostatek bytů. Aby hlavní město pokrylo poptávku, je potřeba stavět zhruba 10 tisíc bytů ročně, za loňský rok jich však stavební úřady povolily jen 2 700. Pokud tato situace potrvá i nadále, bude podle odhadů v roce 2030 chybět v naší metropoli bydlení pro 200 tisíc lidí.

Problémy s dopravou

V současnosti náročnou bytovou situaci v Praze pomáhá částečně řešit výstavba ve Středočeském kraji, který podle Pavla Klimenta, partnera poradenské společnosti KPMG a člena Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR), v objemu zahájených i zrealizovaných bytů nad Prahou jednoznačně vede. Na jarním Summitu architektury a rozvoje však Kliment zdůraznil, že přesouvání Pražanů za město povede mimo jiné k problémům s dopravou, protože příjezdové cesty do města budou přetížené.

Je nutné omezit šíření zástavby do okolí a zaměřit se na intenzivní rozvoj brownfieldů.

Situaci je tedy nutné co nejdříve řešit. Podle náměstka primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu) je zejména nutné omezit šíření zástavby do okolí a zaměřit se na intenzivní rozvoj brownfieldů s vyšší hustotou staveb uvnitř města. Jedině tak je možné docílit toho, že Praha bude městem krátkých vzdáleností, kde jsou pracovní příležitosti, zábava, služby i bydlení v jedné lokalitě a lidé budou motivováni k pěší dopravě.

Už nejdou za srnou

Jestliže na přelomu tisíciletí lákal Pražany ven z města sen o vlastním domku se srnkou za plotem, dnes je důvod stěhování mimo metropoli jiný – ceny pražských bytů kolem sto tisíc za metr čtvereční.

stavba bytovka 1360233560

Než stavbaři kopnou do země, trvá proces povolování stavby v Praze i deset let


Domek pak vychází levněji než malý pražský byt. Na obce za Prahou si ale brousí zuby i samotní developeři. „Cítíme, že přichází další vlna suburbanizace. Je totiž mnohem jednodušší měnit územní plány ve středních Čechách než v Praze a to může vyvolat další osídlování prstence kolem metropole,“ upozornil na summitu starosta Líbeznic a místopředseda ODS Martin Kupka.

Do nájmu?

Tlak na zastavování kolem Prahy však nebude jediným důsledkem současné bytové krize. Podle mínění Pavla Klimenta si s ní trh poradí také zvýšeným tlakem na trhu nájemního bydlení. Množství dostupných nájemních bytů však neustále ubývá a očekává se i další růst cen průměrného nájmu. Ten jen v loňském roce dosáhl tří procent.

Řada lidí chápala koupi bytu – a chápe dodnes – také jako prostředek zajištění na stáří.

Přesto je poměr obyvatel, kteří v nájmu bydlí, ve srovnání s jinými městy v Praze zatím velmi nízký. Má to hned několik důvodů. „Jako zásadní vnímám historický vývoj – trh s nájemním bydlením v období komunismu neexistoval. Svou roli sehrála i masivní privatizace bytového fondu v 90. letech a následná relativní dostupnost nového bydlení na přelomu století, kdy splátka hypotečního úvěru byla významně nižší než nájemné,“ soudí Pavel Kliment. Řada lidí chápala koupi bytu – a chápe dodnes – také jako prostředek zajištění na stáří.

Dlouhá cesta ke změně

To, že láska Pražanů k vlastní cihle je opravdu silná, ostatně potvrdil i výzkum veřejného mínění, který si SAR zadalo u agentury Ipsos. Z oslovené tisícovky obyvatel metropole preferuje vlastnické bydlení 90 % lidí. Důvodem je zejména jistota, kterou poskytuje, a také to, že ve stáří odpadají finanční starosti spojené s nájmem.

V Praze je v přípravě 96 tisíc bytů a z toho dvě třetiny na brownfieldech. Projekty se ale kvůli extrémně dlouhému povolovaní nedaří dostávat na trh.

Přestože u nájemního bydlení dokážou Pražané ocenit neexistenci dlouhodobých finančních závazků a flexibilitu, téměř 50 % těch, kteří v nájmu bydlí, zároveň přiznává, že na vlastní bydlení nemá dostatek prostředků. „Vedli jsme debatu, že omezená nabídka nových bytů ke koupi se týká jen určité omezené množiny lidí a zbytek je šťastný, protože jim roste cena jejich nemovitostí. Teď se to ale láme. Krize bydlení se přelévá do sekundárního trhu, nájmů a dopravy a bude přibývat lidí, které zasáhne,“ upozornil Pavel Kliment.

Související…

Lidé v metropolích protestují proti vysokým nájmům. Developery ale nezastaví
red

Aby si ale mohla dovolit koupit byt v Praze střední třída, muselo by město odblokovat povolování stavby bytů. „V Praze je v přípravě 96 tisíc bytů a z toho dvě třetiny na brownfieldech. Projekty se ale kvůli extrémně dlouhému povolovaní nedaří dostávat na trh, což je zásadní důvod růstu cen bytů,“ je přesvědčen Dušan Kunovský, šéf Central Group a člen SAR. Dostupnost bydlení je podle něho podmíněná tím, že bude dost stavebních pozemků, na stavební povolení se nebude čekat deset let a na trhu bude zdravá konkurence mezi developery a hypotéčními bankami bez zbytečných regulací.

foto: Profimedia a Shutterstock, zdroj: Sdružení pro architekturu a rozvoj

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...