fbpx

Se starostou Prahy 7, pražským zastupitelem a poslancem Parlamentu o Šlechtovce, Paláci Stromovka, ale také o reklamě v ulicích města a o tom, jak je dobré mít vzdělané učitele

Zveřejněno: 8. 4. 2019

Jan Čižinský vedl do komunálních voleb v hlavním městě uskupení Praha sobě. To skončilo těsně druhé za Piráty. S nimi a se sdružením Spojené síly pro Prahu nyní tvoří na „velké Praze“ koalici. Loni na podzim v rozhovoru pro iDnes.cz Jan Čižinský řekl: „Prahu jsme Babišovi vyrvali, ale nesmíme to zvorat.“ Uplynulo půl roku a podle jeho vlastních slov se to daří zatím „nezvorávat“. „Koalice je plně funkční, děláme spoustu dobrých věcí v oborech, které máme v gesci – doprava, finance, kultura, sociální záležitosti, zdravotnictví…“ 

Můžete se už pochlubit něčím konkrétním?

Uvedu příklad ze sociální sféry. Pokud bude dítě odebíráno z problémové rodiny, už nebude muset nejdříve do ústavu, což je pro ně další stresující faktor, ale půjde rovnou k pěstounům. Někdo to může považovat za drobnost, ale je to přesně to, kvůli čemu jsme na magistrát chtěli jít.

Koalice právě prodělala závažnou krizi, týkala se kontroly pražských prázdných bytů…

Pojďme to rozlišit. Šmírování elektroměrů je pitomost, to město dělat nemá. A jsem rád, že jsme se na tom nakonec v koalici všichni shodli a krizi zažehnali. Druhá věc jsou skutečně prázdné byty a budovy. Tady je na místě zamyslet se nad pozitivní motivací těch, kteří si nové byty kupují.

Reklama do města patří, ale musí mít nějakou formu a bude to fungovat jenom ve chvíli, kdy tu formu víceméně budou respektovat všichni.

Můžeme je třeba motivovat odpuštěním daně, pokud byt pronajmou. Dnes spousta z nich čeká na to, až uplyne pětiletá lhůta, kdy mohou byt prodat a neplatit daň z příjmu. Ta debata bude v koalici pokračovat, my třeba už teď zrychlujeme stavební řízení. Protože potřebujeme, aby bylo dost bytů, ve kterých se bydlí. K tomu potřebujeme postavit byty nové, ale také opravit ty staré. Na Praze 7 letos začínáme opravovat třeba dům Dobrovského 19, který byl prázdný velice dlouho.

Jednou z nových dominant Prahy 7 a konkrétně Letné bude právě vznikající Palác Stromovka. Období občanského odporu už skončilo, myslíte si ale, že lidi novou stavbu někdy opravdu přijmou?

Když porovnáte původní projekt s tím, co tam vzniká teď, je to velký rozdíl. Teď jsou třeba součástí budovy okna, která tam vůbec nebyla. To byla autistická budova, do které má člověk přijet autem a koukat se do výkladů. Měl tam strávit co nejvíc času a zvát ven ho neměl ani sluneční paprsek.

cizinsky kancl

Doufáme, že se podaří udělat program, který bude fungovat tak, aby Šlechtovka žila, říká poslanec a starosta Prahy 7


Taková centra ale nepatří do obytné zástavby, ta mají zůstat u přivaděče na dálnici. Budova Paláce Stromovka je nakonec také o deset metrů nižší, zmizela ta kritizovaná věžička, navíc se nám podařilo vyjednat parkování přes noc za 20 korun. Mimochodem, už nyní je možné podobným způsobem za dvacet korun parkovat na Výstavišti, ale lidé to málo využívají. A jestli to lidé přijmou, to ukáže čas. Já si myslím, že se nám podařilo upravit projekt do podoby, která je přijatelná pro všechny.

Viděl jste projekt nového stadionu Sparty?

Samozřejmě. Původně byl záměr vystavět na ploše vedle Sparty obchodní centrum, po odborné diskuzi s investorem došlo ke změně plánů a vedle stadionu vyroste kongresové centrum s hotelem. S tím souvisí i přestavba tribuny stadionu a sjednocení vizuálu s ulicí Milady Horákové. Došlo tam k městotvornému kompromisu – my jednáme o území, které je mezi rušnou silnicí, železnicí a výjezdem z tunelu Blanka, ovšem není dost dobře dostupné MHD. Nákupní centrum by byla chyba, naopak kongresové centrum a hotel dávají smysl.

Praha 7 má oproti jiným městským čtvrtím jeden velký benefit a tím je právě Stromovka. Jak to vypadá s rekonstrukcí Šlechtovy restaurace?

Ta po letech vstává z popela. Měla by se stát přirozeným centrem, které přiláká lidi i večer. Doufáme, že se podaří udělat program, který bude fungovat tak, aby Šlechtovka žila. Neměla by být místem, které se v šest zavře, a pak už nic není.

cizinsky 0389936444

Praha Sobě začínala před volbami jako zcela nový subjekt. Tenkrát mu ještě věřil málokdo


Chceme vybrat provozovatele, který Šlechtovku otevře skutečně všem. Samozřejmě, vevnitř bude restaurace, která bude asi dražší, aby se ten objekt uživil, ale venku by si měla mít možnost dát kafe a pivo každá rodina, která půjde kolem.

Kdy by se měla otevřít?

Tuto sezónu ještě nestihneme. Ale příští už bychom mohli provozovatele mít.

A nová radnice?

Ta by měla být dokončena do konce roku. Termín se o několik měsíců prodloužil, ale taková je situace na trhu stavebních prací. To potvrdí každý investor. Městská část čeká na svoji radnici vlastně sto let, tak těch pár měsíců snad nehraje takovou roli.

Ráz městské čtvrti určuje také to, jak ulice vypadají. Nedávno jsme na Flowee psali o vizuálním smogu, teď byl zase třeba umístěn obří reklamní objekt uprostřed Strossmayeráku… Myslíte, že podobné akce do města patří?

My to máme v Praze 7 zpracované poměrně konkrétně. Máme pravidla pro umisťování zařízení a staveb reklamně informační povahy na území městské části. Každému, kdo chce mít reklamu, vývěsný štít, doporučujeme, jak to udělat, aby to fungovalo. Lidi nebudou chodit kolem a nebudou říkat, že je to strašně ošklivé.

Reklama do města patří, ale musí mít nějakou formu a bude to fungovat jenom ve chvíli, kdy tu formu víceméně budou respektovat všichni. Protože takové to přebíjení se ve skutečnosti nefunguje. Když pověsíme deset plachet na plot vedle sebe, tak už je to skutečně jenom vizuální smog. Reklama musí být vkusná, musí mít nějakou formu, kterou my doporučujeme, a na našich nemovitostech to respektujeme.

Vy jste příkladem politika, který doslova a do písmene „vyrostl zdola“, začínal jste jako učitel a každý den mluvil s lidmi, kteří na Sedmičce bydlí. Teď jste politik a váš program je rozpočítán na minuty. Máte ještě čas někdy zajít mezi lidi?

Mám a pořád to dělám. Taky vodím děti do školy a do školky a potkávám stovky lidí. Mnozí z nich mě zaregistrují, občas někdo přijde a něco řeší… Třeba dnes ráno před školkou mě zastavil pán a říkal: Pojďme se podívat na zavírací dobu dětských hřišť.

Jan Čižinský (1978)

Od října 2014 je zastupitelem hlavního města Prahy a od listopadu 2014 starosta městské části Praha 7. Od října 2017 je poslancem Poslanecké sněmovny. V roce 2018 opustil KDU-ČSL a do komunálních voleb šel s vlastním subjektem Praha Sobě. Ten ve volbách skončil jako druhý po Pirátech. Čižinský byl jedním z kandidátů na primátora, ale po dohodě s Piráty a koaličním subjektem Spojené síly pro Prahu zůstal řadovým zastupitelem. Vystudoval historii a latinu na Filozofické fakultě a politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlově v Praze. Pracoval jako učitel na základní a střední škole. Působil i ve skautském hnutí jako vedoucí oddílu Jeleni v Břevnovském klášteře. Jeho skautská přezdívka je Kuklič. (zdroj: Wikipedie)

A má pravdu. Protože dětské hřiště, které má místo na fotbal, tak se může večer stát dospělým hřištěm. Mohou tam přece hrát i dospělí. My už jsme tady na Praze 7 otevírací doby dětských hřišť posunuli, proto mě to překvapilo, ale zase jsem si uvědomil, že máme na Praze 7 i magistrátní hřiště, kde to úplně neplatí, třeba Kaštánek ve Stromovce. Nebo hřiště v Kostelní nad školkou.

Zajdete taky někdy do hospody?

Jasně! Sedneme, dáme si pivo a každý může přijít a řešit cokoliv. A potom potkávám lidi na ulici, jezdím na kole. Včera jsem zase potkal nějakou paní na poště. Ta mě třeba velmi potěšila, říkala: Jste to vy! No a na vás je vidět, že máte lidi rád. Tak to jsou zase takový velmi milý zpětný vazby, který dávaj do tý práce novou energii.

Související…

S Jiřím Pospíšilem o tom, proč se Brusel Praze nikdy nevyrovná
Jaromír Hasoň

Kdybyste si mohl vybrat jednu věc, kterou byste v Praze mohl okamžitě změnit, co by to bylo?

Chtěl bych skutečně spokojené, dobře odměněné a výkonné učitele ve školách. Protože přes vzdělání se dostaneme k řešení všech problémů. Vzdělaný člověk si bude přát investice do veřejné dopravy, protože je to levnější a pro město přijatelnější, než lpět jenom a pouze na dopravě individuální. Já bych si skutečně přál, abychom měli dobré, kvalitní školy, a tím pádem vzdělanou společnost. Protože to je cesta k ekonomickému úspěchu, ke společenskému úspěchu, ale i k tomu sousedskému. Aby se lidi uměli k sobě chovat, žili v tom městě, respektovali se. A aby kolem sebe měli dobrou atmosféru.

foto: Profimedia a autor, zdroj: Facebook Jan Čižinský

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...