fbpx

Pražská zoo oslavila začátek sezóny a představila řadu novinek Dalších 3 fotografií v galerii
Zoo Praha začíná chovat zcela nový ptačí druh – kagu chocholatého. Dva samce se podařilo získat z německého Weltvogelparku Walsrode
Zveřejněno: 4. 4. 2019

V pražské zoo bylo 30. března 2019 rušno. Přispělo k tomu nejen krásné jarní počasí, ale také slavnostní zahájení již 88. sezóny. Během slunečné soboty byl návštěvníkům představen nový ptačí druh, pokřtěny dvě opičky a nechybělo ani otevření dvou unikátních výstav a reprezentativních toalet.

Úvodní slavnosti se zúčastnilo hned několik významných pražských osobností v čele s náměstkem primátora hlavního města Prahy Petrem Hlubučkem, rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou či účastníky televizní soutěže Star Dance Jitkou Schneiderovou a Jiřím Dvořákem. Ti očekávání přihlížejících nezklamali a na pódiu hned na úvod vystřihli krátkou taneční improvizaci.

Nejstarší bobek v zoo

Program dále pokračoval ve výběhu primátů, kde se křtila malá opička guerézy pláštíkové pojmenovaná Lopi a samice gibona stříbrného Abu-Abu. Její kmotr Jiří Dvořák si mimo jiné pochvaloval, jak jde úroveň pražské zoo strmě vzhůru.

zoo 2

Herci Jitka Schneiderová a Jiří Dvořák


U hlavního vchodu byly také otevřeny zbrusu nové toalety, které však neplní jen svou prozaickou funkci. Hned zvenku upoutá každého návštěvníka trvalá výstava s koprolity a odlitky trusu zvířat. Jejím největším unikátem je bezesporu zkamenělý výkal dravce anomalocarise, který, jak ředitel Miroslav Bobek vtipně poznamenal, je bezesporu nejstarším bobkem v zoo. Součástí otevření výstavy byl také křest nové knihy Atlas trusu.

Sokol pokřtil kagu

Kromě dvou křtů primátů došlo i na představení vzácného kagu chocholatého, kterého pražská zoo chová poprvé v historii. Kmotrem vzácného druhu z Nové Kaledonie se příhodně stal herec a komik Ondřej Sokol, který si na pódiu neodpustil průpovídky o tom, že je stejně jako kagu pták, který neumí létat.

Slavnostní den vyvrcholil u výběhu koně Převalského koncertem mongolského hudebníka Bagama Bolora spolu s tanečním vystoupením v pestrobarevných exotických krojích. Kulturní vložka byla tematickým úvodem k vernisáži fotografií Václava Šilhy, zobrazujících život orlích lovců v Mongolsku.

zoo 3

Výstava fotografií Václava Šilhy nazvaná Orlí lovci bude od soboty k vidění v jurtě u výběhu koní Převalského


Zájemci si také mohli prohlédnout i vyzkoušet řadu ukázek takzvaného enrichmentu, v jehož duchu se ponese celá letošní sezóna. Program se snaží pomocí různých nástrojů zkrátit zvířatům ve výbězích dlouhou chvíli. Jedná se například o schovávání potravy, využití hraček nebo obohacení smyslových vjemů o nové vůně.

Ještě v tomto roce plánuje zoo dokončení expozice australské fauny a zahájení výstavby nového pavilonu goril. Už během jara také představí v nové expozici posvátné žáby z jezera Titicaca a koncem léta otevře Rákosův pavilon pro nejvzácnější papoušky. Pražská zoo, kterou prý magistrát považuje za výkladní skříň města, jednoduše stále dokazuje, že je právem hodnocena jako jedna z pěti nejlepších na světě.

 

foto: Zoo Praha, zdroj: Zoo Praha

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...