fbpx

Na Žižkovskou vysílací věž se vrátí deset mimin. Tahle nová jsou tlustší a odolnější

Zveřejněno: 23. 3. 2019

V pátek dopoledne proběhlo na Praze 3 setkání novinářů se zástupci Českých Radiokomunikací a také se sochařem Davidem Černým. Důvod byl prostý, jeho laminátová desaterčata se skoro po dvou letech vracejí zpátky na nejvyšší stavbu v Praze, Žižkovskou televizní věž.

Svérázný umělec měl i tentokrát neotřelé entrée, prošel přímo kolem oplocené věže a na schůzku před kavárnu Miminoo skočil přes plot, který má za úkol bránit staveniště či spíš přivaziště mimin před vpádem lidí. To se nelíbilo muži ze stavby a umělce Černého radikálně okřikl. „Ale co blázníte, vždyť tady věšíte moje mimina!“ obhájil se Černý a oficiální setkání mohlo začít.

cerny tiskovka

David Černý odhaluje, co se skrývá v miminech, a tvrdí, že nás přežijí


Batolata s tvářemi deformovanými do čárových kódů šplhala po Žižkovském televizním vysílači  od roku 2001. V roce 2017 je České Radiokomunikace kvůli údržbě a plánované renovaci sundaly a nyní se vracejí zpátky. Nejde však o mimina původní, ale o jejich nově vytvořené sourozence.

Odolnější a tlustší

Ti jsou na rozdíl od svých předchůdců vyrobeni z odolnějších materiálů a přibrali z původních 100 na 190 kilogramů. Podle Davida Černého by měla mimina vydržet na věži až do konce světa, který dle jeho názoru nastane nejpozději do dvaceti let.

Jenom výpočty a konstrukce nových mimin trvaly asi o rok a půl déle než měly.

Mimina v sobě mají zabudovanou speciální železnou konstrukci, která by měla vydržet i atomový výbuch, zaplavení mořem, klasický cyklon a tajfun. Ke konstrukcím připevněným k tubusům věže bude každé z nich přichyceno čtyřmi speciálními popruhy.

cerny mimi stehovani

S instalací se začalo v sobotu 23. března. To by mělo být zavěšeno první mimino


Jenom výpočty a konstrukce nových mimin trvaly asi o rok a půl déle než měly. Mimina byla připravena k instalaci už loni na podzim, ale kvůli počasí se nakonec vedení rozhodlo pro jejich instalaci na věž až letos na jaře. Znovuvýrobu miminek zaplatily České Radiokomunikace a David Černý jim je za to po dvaceti letech, tedy po konci světa, přenechá.

Čeho jsou plná?

Humor Davida Černého byl tentokrát černější než obvykle. Zdá se, že ho ani těchto deset 360 centimetrů dlouhých a 170 centimetrů širokých drobečků nezklidnilo. „Stejně jako to bylo u těch původních, je jedno mimino samozřejmě celé vycpané trávou a jedno dynamitem. Ale my vám samozřejmě neřekneme, ve kterém co je.“ Generální ředitel Českých Radiokomunikací poté všechny ujistil, že v jeho společnosti berou bezpečnost velice vážně a že přes jejich bezpečnostní kontrolu by nic takového rozhodně neprošlo.

Související…

Petra Miškejová: I za posledních 25 let vznikala v Česku krásná architektura
Tereza Hermochová

Všech deset mimin by mělo být zpátky na věži do 9. dubna. Instalace jednoho gigantického batolete zabere zhruba den a první se začalo instalovat už v sobotu dopoledne. Bývalá mimina, která visela na věži přes 15 let, si David Černý ponechá.

foto: Profimedia a autorka

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...