fbpx

S lovcem nepoctivých taxikářů, směnárníků i prodejců šunky o tom, jak kromě podvodníků zvládat i turisty

Zveřejněno: 14. 4. 2019

Točí videa, v nichž odhaluje "nešvary" české metropole. Po taxikářích a pražských směnárnách se zaměřil na předražené výběry z bankomatů. „Jeden okradený turista nás nakonec vyjde na miliony korun,“ říká Janek Rubeš, reportér, dokumentarista a kameraman. Má za sebou i reportáže z Mexika nebo Německa.

Turista si nepotřebuje koupit chleba a mléko, protože si pravděpodobně zajde na večeři do restaurace, ale obyvatel centra ano.

Na mnichovském Oktoberfesu měřil podmíráky a prý bychom se divili, jak se tam šidí. Na kafe jsme se sešli v centru města, přímo na Staroměstském náměstí. Stačí poslouchat, dívat se ven a hned vidíte českou metropoli jinak. Takovou trochu zašedlou. Podle Janka ale může nynější koalice na magistrátu situaci pomoct. A dělá k tomu první kroky. Pomůže Praze i noční starosta? A dokáže Praha zvládnout směnárny a taxislužbu? 

Dočetla jsem se, že jste chtěl být moderátorem počasí. Proč zrovna počasí?

To je vtip. Já nemám rád, když musím psát o sobě, a tak jsem poprosil kolegu, aby mi napsal krátké CV. V práci tedy mám pod kolonkou autor pár slov o sobě, které mi napsal Honzík (Honza Mikulka – pozn. red.) a já jsem napsal pár slov o něm.

A co jste o něm napsal?

Že ho časopis Forbes nikdy nevybral do výběru 30 pod 30.

Nesplňuje věkový limit?

Ne, že by nesplňoval věkový limit, ale prostě není tak talentovaný jako já...

A chtěl byste moderování počasí aspoň zkusit?

Už se mi to podařilo ve studiu České televize v Brně. Když jsem byl hostem pořadu Dobré ráno, tak jsem je poprosil, jestli bych mohl moderovat počasí, a oni souhlasili. Řekl jsem divákům, že to, jaké bude počasí, vidí na mapě za mnou a předpověď na půl roku dopředu si mají najít na internetu. Fascinují mne hlavně pojmy, kterým nikdo nerozumí, jako například „Biozátěž bude na stupni 2“. Nikdo totiž neví, jestli je to dobře nebo špatně.

Biozátěž na vysokém stupni každopádně zažívá kvůli turistům centrum Prahy. Vy jste v jednom rozhovoru zmínil, že chcete vrátit centrum Prahy Čechům. Jak?

Celé centrum se podřídilo turismu. Zahraničních turistů je tu násobně víc než místních, což se dá doložit čísly. A mně je to trošku líto. Proto jste třeba teď možná překvapená, když máme schůzku v kavárně na adrese Staroměstské náměstí 1, a kolem nás jsou támhle učící se studenti, tady mají schůzku dvě dámy, tady pán pracuje, a to dřív možné nebylo. Mně přijde normální, že ve městě, ve kterém žiju, můžeme i normálně žít. Jít si do krámu koupit housku, což zrovna tady v centru není tak jednoduché.

Prostě chci, aby se centrum nepřizpůsobovalo pouze turismu, což se aktuálně děje. Zkuste vejít do nejbližšího minimarketu, budete velmi překvapená, kolik tam co stojí. Protože najednou uvidíte plechovku Coca Coly za 90 korun a to si asi jako místní obyvatel, který jde na nákup, nekoupíte. A to není dobré, protože pak se z centra lidi stěhují a nechávají ho pouze zlému turismu.

Proč zlému?

Zlému samozřejmě ve velkých uvozovkách. Turismus s sebou přináší hodně negativních věcí, protože turista potřebuje k životu tady u nás něco jiného než my, obyvatelé centra Prahy. Turista si nepotřebuje koupit chleba a mléko, protože si pravděpodobně zajde na večeři do restaurace, ale obyvatel centra si chleba a mléko koupit občas potřebuje. A pokud ta místa úplně vymizí, nebude už mít důvod tady žít a odstěhuje se.

A přenechá místo dalším turistům. Praha teď bude mít nočního starostu. Co si o tom myslíte?

Já jsem se s ním seznámil nedávno na magistrátu. Bohužel neznám jeho konkrétní kroky, které chce dělat nebo řešit, tak nemůžu říct, jestli k něčemu přispěje. Ale vím, že se v současné době hodně řeší noční nepořádek v ulicích, jako je Dlouhá a tak. Slyšel jsem, že by měl noční starosta turistům říct, ať pařej mimo centrum, což je podle mě dobrá myšlenka.

Když jim nabídnete, že tady je klub pod tratí vedle dálnice třeba jako u Smíchovského nádraží, kde je nejbližší spící člověk kilometr daleko, tak to je dobrá myšlenka. Jeho další kroky neznám, ale očekávám pozitivní zprávy. Pan primátor Hřib v noci spí a noční starosta jde do práce, to je fajn. Jestli nočního starostu budeme často vídat přes den vzhůru, tak je něco špatně. Toho bychom vlastně nikdy přes den vidět neměli.

Jste známý svými videi pod názvem Praha vs. prachy a Honest Guide, kde varujete a upozorňujete na nekalé triky některých nepoctivců. Chodí vám tipy, nebo si náměty vymýšlíte sami?

No, ze sedmdesáti procent si na to přijdeme sami s Honzou. Chodíme s otevřenýma očima, ptáme se, zkoušíme to. Teď už je to těžší v tom, že mě hodně lidí už pozná. Myslím ty lidi, kteří dělají v tom nepoctivém byznysu. Postupem času objevujeme nové a nové nekalosti. Když jsme natáčeli o nepoctivých taxikářích, tak jsem vůbec netušil, že na Staroměstském náměstí je směnárna, která dává patnáct korun za euro, stejně jako jsem nevěděl, že je zde stánek se šunkou, kde jídlo neprodávají na porce, ale na gramy. A deset gramů tu stojí třeba stovku, tak vám toho naloží kilo.

Netušil jsem, že i obchody Captain Candy prodávají sto gramů za sto korun, netušil jsem, že existují ruličkáři, netušil jsem dalších x věcí. A určitě dalších sto věcí ještě vůbec neznám. Ale existují skvělé policejní týmy, jako je třeba Kapsa team, které to mají výborně zmapované, tyhle podvody. A mě to prostě baví, tohle všechno objevovat a zjišťovat, jaké jsou nové triky a fígle, a baví mě na ně upozorňovat.

Myslíte třeba taxikáře?

Ano, ale pozor. Taxikářů je několik tisíc a nepoctivých jen pár z nich. To samé se směnárnami. Těch nepoctivých je třeba sto, ale dalších dvě stě je úplně v pohodě.

Jak na vaše videa lidi reagují? Spíš negativně, nebo pozitivně?

Někdo třeba říká, že dělám špatnou práci, že díky tomu, jak to tady funguje, tady turisté aspoň nechají víc peněz. Ale já si myslím, že díky tomu bohužel turisté často odjedou nespokojení. Dokonce jsem nedávno četl komentář jedné paní, která psala, že kvůli mým videím se sem turisté bojí jezdit. Ale těch pozitivních ohlasů je víc. Já myslím, že je naší povinností upozornit na něco špatného nejen turisty. Například s těmi minimarkety se nejedná o nic nelegálního, ale já považuji za naprosto normální říct komukoliv, že já bych si Coca Colu za devadesát korun určitě nekoupil, ostatně turista ve své domovině asi také ne.

Daří se problémy, na které upozorňujete, odstranit?

Po jednom upozornění se nic nezmění. Aby se něco opravdu změnilo, musí se na problém upozorňovat dlouhodobě. V případě nepoctivých taxikářů taky všichni věděli, že předražují jízdy turistům. Tu a tam vyšel nějaký článek. A najednou jsme se tomu začali s kolegou Markusem věnovat a dělali jsme na tom dva roky. Dva roky jsme upozorňovali, že jeden a ten samý taxikář okrádá, pořád stojí na stejném místě, kde nemůže, pořád a pořád a pořád dokola jsme na chování taxikářů upozorňovali.

Janek Rubeš (1987)

Reportér, kameraman, dokumentarista, režisér, youtuber a influencer. Časopis Forbes ho v roce 2016 zařadil mezi 30 nejnadanějších lidí v České republice mladších 30 let. V roce 2008 vystudoval na Filmové škole v Písku v roce následně studoval na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Zabývá se hlavně Prahou a jejími nástrahami (nejen) na turisty.

A nakonec se přece jen něco změnilo. Osm z nich je v současné době u soudu a hrozí jim až osm let vězení za organizovaný podvod. To samé se směnárnami. I když dost lidí říká, že točím pořád to samé dokola, tak já vím, že k vyřešení problému je potřeba kontinuita a vytrvalost. Nehledě na to, že ten příběh je široký. Co se týče oněch zmíněných směnáren, tak nejde jen o to, že mají velmi nevýhodné kurzy. Podvodníci nepodvádějí jen na jedné rovině. Tihle třeba ještě holej svoje zaměstnance nebo ničí památky.

Na konci minulého roku prošla parlamentem novela zákona o směnárenské činnosti. Bude to stačit?

Vím, že od 1. dubna bude platit zákon, který umožní komukoliv vrátit vyměněné peníze zpátky. Samozřejmě směnárny se na tuto změnu připravují, některými kroky si nejsou moc jisté, ale už teď začaly podporovat lidi, aby si u nich peníze vybírali kartou, protože se zde otevírá možnost naúčtovat poplatek za výběr pomocí karty. Kurz tedy bude v pořádku, ale poplatek může být i čtyřicet procent. Je to banda podvodníků, jejichž byznysem je ničit naše jméno, což nás stojí ohromné peníze.

Nás?

Ano, nás. On ten okradený není jen ten turista, který místo 2 600 korun za 100 euro dostal patnáct stovek. Ten turista zavolá policii. Výjezd stojí určitě víc než je 1 100 korun, o které byl turista okraden. Veškeré úkony policistů se dají vyčíslit do koruny. Další, co se dá vyčíslit penězi, je dobrá reputace a dobré jméno našeho města. My se snažíme jako stát a město zlepšit naši reputaci ve světě skrze destinační agentury, což je Prague City Tourism a CzechTourism. Tyhle agentury mají za úkol nalákat turisty. Jenže okradený turista přijede zpět domů a co udělá? Řekne svým známým, hele, nejezděte tam.

V současné době sedí na magistrátu hodně lidí, které zmíněné problémy skutečně zajímají, takže očekávám pozitivní změny.

Představte si, že jeden člověk přesvědčí čtyři další, aby sem nejeli. Každý z nich dejme tomu reprezentuje padesát tisíc korun, které by tu utratil. Takže ten obnos, o který nás okrádají paní Přibylová, pan Dočekal a pan Machyňák, není v řádu 1 100 korun za turistu, který už sem nikdy nepřijede, ale je v řádech desítek stovek tisíc, možná i milionů korun měsíčně, o které přicházíme všichni.

Máte na to, co děláte, také nějaký feedback od pražské radnice?

Navzájem se vnímáme, bereme se. Všichni máme stejný cíl, což je důležité, i když každý k němu jdeme jinou cestou. Já umím natáčet videa, tak to dělám. Oni mají jiné cesty, ale můžu říct, že cítím podporu. V současné době sedí na magistrátu hodně lidí, které zmíněné problémy skutečně zajímají, takže očekávám pozitivní změny. Dokonce aktuálně teď město vypovědělo smlouvu podvodným směnárnám, které má v nájmu ve svých prostorách. Konkrétně třeba zde na Staromáku na rohu Železné ulice. Sice pro někoho drobnost, ale já osobně z toho mám ohromnou radost.

Kromě Prahy jste byl točit o nepoctivcích i za hranicemi s německým štábem. Kde všude jste byl?

Byl jsem se štábem německé televize Kabel Eins v Německu v Mnichově, v USA v New Yorku a taky v Mexiku. V Mnichově na Oktoberfestu jsme měřili metrem s kolegou Markusem podmíráky, na to rád vzpomínám, to bylo srandovní. Navíc každé pivo mělo pod míru tak deset procent, což se v celkovém objemu vytočených piv už zajisté projeví. V Mexiku jsme zase točili podvodné prodejce stříbra. Stačilo se projít s magnetem kolem vitrín se šperky a bylo jasno.

Poznávají vás třeba i turisté?

Pojďte se se mnou projít po Staromáku. Ano, poznávají.

Na čem teď pracujete?

Teď vyšel díl, který se týká bankomatů. Hodně rychle se z něj stal virál. Bankomaty totiž hrozně šulej. Bankomaty Euronet, kterých je v Praze víc než tisíc, nabízejí možnost hotovostního výběru pouze od deseti do čtyřiceti tisíc korun, a to z toho důvodu, aby z vás dostaly co nejvíc na nevýhodném přepočtovém kurzu. Co mě ale bohužel nemile překvapilo, je fakt, že se k těmhle praktikám uchyluje i jedna standardní bankovní instituce.

Související…

Johny Machette: Děsí mě, že nám influenceři budou říkat, koho volit
Tereza Hermochová

foto: Facebook Janka Rubeše, zdroj: Janek Rubeš na Streamu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...