fbpx

Když se stal starostou Řeporyj, mnozí si ťukali na hlavu. Za maskou protekčního spratka se ale skrývá tvrdý pracant

Zveřejněno: 9. 3. 2019

Má pověst protekčního spratka. Málokdo ví, že v Občanské demokratické straně je už šestnáct let. Starostování v Řeporyjích prý bere smrtelně vážně a koalici s Piráty si pochvaluje. Na vyšší patra politiky nepomýšlí. „To je vyřešeno. Mimo Řeporyje jsem nevolitelný,“ říká Pavel Novotný, který coby pražský komunální politik lituje jediné věci: nemá tolik času na poker.

Jste známý především jako bulvární novinář. Jak jste přišel na to, že se dáte na politiku?

Já jsem v „politice“ od roku 2003, kdy jsem vstoupil do Občanské demokratické strany. O sedm let později mě poprvé zvolili do zastupitelstva tady u nás v Řeporyjích. Pak podruhé, no a loni potřetí. Já se tomu tedy věnuji už dlouho, ale to není součástí komedie, kterou roky hraju směrem ven. Málo se to tedy ví. Baví mě, jak to některé zaskočilo. Tady u nás se tomu nikdo nediví, znají mě jako svého letitého zastupitele, ale prosím, nikomu to neříkejte.

Na toho, kdo vás nezná, působíte poměrně kontroverzně. Dokonce jste si vysloužil přezdívku „protekční spratek“. Čím jste přesvědčil voliče v Řeporyjích, aby vám „to tam hodili“?

Nemusel jsem je moc přesvědčovat. Znají mě jako trochu neklidného, ale zapáleného hocha. Osm let jsem tu byl v opozici a byl jsem slyšet. Znovu říkám, to, co vypadá navenek jako nepochopitelný úlet zřejmě zfetovaného elektorátu, je v reálu chladnokrevná, inteligentní volba zkušených voličů.

Bulvár je jako vnitro. Neodchází se z něj. Ale prosím, to jen mezi námi.

Oni prostě chtějí, abych zájmy Řeporyjí zastupoval já. Navenek to vypadá šíleně, ale tady to nikomu nepřijde. Tady lidé vědí, kdo doopravdy jsem. „Venku“ se to doufám neví. Tam jsem si cíleně vybudoval a kapitalizoval image společensky nepřijatelného kreténa a je škoda, že se to teď celé podělalo a už to nebudu moct hrát. Ach jo.

Říká se, že když jednou novinář vstoupí do politiky, už pro něho není cesta zpět. Příkladem může být třeba někdejší ministr vnitra Radek John nebo bývalý poslanec za ANO Martin Komárek. Platí to i u bulváru?

Neplatí. Já pořád v bulváru něco dělám, jen se to nikdo nesmí dozvědět. Bulvár je jako vnitro. Neodchází se z něj. Ale prosím, to jen mezi námi. Tomáš Řepka se nesmí nikdy dozvědět, že některé texty, které o něm vycházejí, jsem psal já. Bude to naše tajemství, paní redaktorko. Jinak, až tady skončím, chtěl bych si ještě něco dokázat v seriózním tisku, uvidíme.

Když vás člověk sleduje na Facebooku, vypadá to, že své starostování v Řeporyjích berete dost vážně. Co jste si dal do příštích voleb za úkol, co chcete všechno v Řeporyjích zvládnout?

Smrtelně vážně. Víte, já jsem profesionál. Co dělám, dělám naplno. Teď si mě platí Řeporyje, tak pro ně makám. Mně to přijde automatické. V Řeporyjích chci dotáhnout vybudování přístavby nové školy, chci postavit skatepark a tři dětská hřiště, sehnat peníze na přístavbu mateřské školky, dát život záchraně zdejšího nádraží, zastavit plánovanou třídírnu odpadu.

Pavel Novotný (38)

Starosta pražské městké části Praha-Řeporyje a bývalý novinář. Začínal v MF Dnes, byl šéfredaktorem časopisu Spy, serverů super.cz, superspy.cz, extra.cz. Od roku 2002 je členem ODS. Je hlavní postavou filmu Dělníci bulváru. Fanoušek fotbalového klubu Slavia Praha patří k nejvlivnějším českým novinářům na sociálních sítích.

Já toho mám. A víte, co je sranda? Že to všecko splním. Ne polovinu. Všechno. Protože jsem dobrý, ale to je zase mezi námi, nikdo by vám to nevěřil, přepište to. Nebo víte co, dejte to pryč. Ať jste dál důvěryhodní.

Máte ještě vůbec čas na poker?

Minimálně. Strašně mě to štve. Zvládnu maximálně dva turnaje měsíčně, a už tak je to dost divoké. Teď se dvakrát zadařilo a já místo dospávání musel ráno do úřadu. Je to složité. I tak ale letos odehraji všechny main eventy České Pokerové Tour, a to za každou cenu.

Jsou pro vás Řeporyje jen odrazový můstek někam výš v politice? Nelákalo by vás řešit spíše celopražské problémy?

Otázka je předem vyřešená: Mimo Řeporyje jsem nevolitelný. A je to tak v pořádku. Prostý lid či lid mimo Řeporyje se nemá jak dozvědět, že jsem v reálu inteligentní schopná bytost. Je to daň za předchozí dobré bydlo v šoubyznysu a já se za to nemohu zlobit. Byl bych vynikajícím politikem, ale nebudu. Nevadí. Já se uživím lecčím. Škoda pro lid, veliká. Dobře mu tak!

Co podle vás Prahu trápí nejvíc? Je to doprava?

Prahu nejvíc trápí existence Sparty Praha, to je bez řečí. Hned poté doprava. Je legrační, jak začíná být zjevné, že „malý“ i „velký“ okruh jsou hudby příštích generací. Nemáme pod kontrolou parkovací místa, záchytná parkoviště, nic.

Všechny převeze Jiří Pospíšil. Podle mě ještě letos na podzim provede společně s ODS a ANO na pražském magistrátu převrat a stane se primátorem.

Ano, hned po Spartě je to doprava. To první by se mělo zrušit a vymazat z historie, to druhé začít prioritně řešit.

V Řeporyjích vládnete mimo jiné s Piráty. Jak na vás zatím působí primátorování Zdeňka Hřiba? Nedávno například řekl, že Libeňský most se začne opravovat nejdříve v roce 2023. Není to trochu pozdě?

Volby v Praze vyhrála Občanská demokratická strana. Pana primátora Hřiba tedy hodnotit nebudu, protože nechci. V kontaktu už jsme byli a je to sympaťák.

Související…

Vratislav Filler z Auto*Matu: V Praze není pro cyklisty prostor ani bezpečí
Zdeněk Strnad

Choval se ke mně hezky, já mu také projevil úctu, ale to je tak vše, co k němu řeknu. Jinak v Řeporyjích si s Piráty rozumíme a měníme to tady. Na opravu Libeňského mostu bylo pozdě už před deseti lety...

foto: Profimedia, zdroj: Praha Řeporyje

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...