fbpx

Městská část Praha 2 dokončila v těchto dnech obnovu poslední neutěšené části parku Folimanka pod Nuselským mostem. Nový volnočasový areál s názvem Jammertal, který zde vznikl, nabízí zábavu, relax a sport pro každého, a zapadá tak do celkového konceptu parku.

Zveřejněno: 17. 8. 2022

Radnice tímto projektem navázala na revitalizace severní části parku, dále části podél Novoměstských hradeb a vytvoření tzv. Sluneční stráně, ke kterým došlo v předchozích letech. Park Folimanka, který tvoří součást procházkových a cyklistických cest, v průběhu historie měnil svoji podobu. V 70. letech 20. století proběhla přeměna historických vinic a ovocných sadů na park. V roce 2007 došlo k rozsáhlým rekonstrukcím střední část parku. Ten byl postupně doplněn o multifunkční dětská hřiště, vodní prvky a občerstvení se sociálním zařízením pro návštěvníky. Úprava přibližně pěti tisíc metrů čtverečních východní části parku a „plácku“ bez vegetace pod Nuselským mostem, přes který si lidé zejména zkracovali cestu, však zůstávala nedořešena.

Zázemí pro sport i čas s přáteli

Nový multifunkční areál je vybaven zázemím pro řadu aktivit a sportů, a nabízí tak návštěvníkům celoroční využití. Naleznou zde víceúčelovou plochu, která bude od jara do podzimu sloužit zejména kolečkovým sportům. V zimě se pak plocha promění v kluziště pro veřejné bruslení. Dále dvě hřiště na pétanque, prostor pro cvičení nejen jógy, ping-pongové stoly, ale také jedinečný interaktivní vodní prvek pro děti.

m kolaz1

zdroj: MČ Praha 2


V areálu nechybí ani nový mobiliář. Dostatečná kapacita laviček, stolů i židlí, a speciální místa na grilování přímo vybízí pro setkání s přáteli nebo rodinou. Ten, kdo navštíví areál s cílem odpočinku, může využít služeb venkovní knihobudky. Součástí revitalizace byly i sadové úpravy, v parku přibyly stovky nových stromů a keřů a tisíce rostlin.

Architektonické studio LOXIA, které za podobou areálu stojí, pak v rámci projektu navrhlo rovněž propojení stávající horní a dolní cesty parku, které dosud chybělo. Začíná schodištěm s vyhlídkou, jež povede kolem kaskády a napojí se na hlavní linii vedoucí skrz celý areál.

První dětský poeziomat s názvem Poeziomátek Ondřeje Kobzy bude dětské posluchače lákat na známé písničky a úryvky z českých pohádek.

Aktuálně dokončená revitalizace vyšla radnici více než 35,7 milionu korun včetně DPH.  Není však rozhodně poslední, městská část plánuje zrekonstruovat i cihlový svah a dokončit revitalizaci kaskády, která bývala zdejší dominantou.

Součástí projektu nového volnočasového areálu Jammertal byl i návrat legendárního bronzového skejťáka z díla sochaře Jaroslava Hladkého. Socha, která je svého druhu jediná na světě a podařilo se ji zrekonstruovat díky veřejné sbírce, se tak vrací zpět na Folimanku, a to jen pár týdnů poté, co její autor sochař Jaroslav Hladký oslavil 80. narozeniny.

m kolaz2

zdroj: MČ Praha 2


Dalším unikátem, kterým se nově může nuselské údolí pyšnit, je první dětský poeziomat s názvem Poeziomátek Ondřeje Kobzy. Ten bude lákat dětské posluchače na známé písničky a úryvky z českých pohádek řady autorů, jejichž život či dílo je spjato s Prahou 2.

Pozn.: název „Jammertal – volnočasový areál Folimanka“ vznikl z původního německého označení Nuselského údolí „Jammer Tal“ neboli Údolí nářků z doby zpustošení za třicetileté války. Místní a starousedlíci tak dodnes Nuselskému údolí neřeknou jinak, než počeštěnou variantou „Jamrtál“. Dokončením revitalizace poslední části prostoru pod Nuselským mostem se tak naplnila celková koncepce využití údolí.

Související…

Praha je premiantem v očkování: Čtvrtou dávku dostalo už přes 3 000 Pražanů
Zdeněk Strnad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zprávu zpracoval Odbor komunikace ÚMČ Praha 2. Další podrobnosti: Mgr. Andrea Zoulová, tisková mluvčí, Odbor komunikace, tel.: 236 044 231, mobil: 731 553 188, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

foto: MČ Praha 2, zdroj: MČ Praha 2

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...