fbpx

Čtyři věci, které vás (možná) zaskočí u robotického vysavače 1 fotografie
zdroj: Freepik

Robotický vysavač je oblíbeným spotřebičem ve stále více českých domácnostech. Pomůže vysát nebo vytřít a vy se můžete věnovat jiným věcem než jen rutinnímu úklidu. Prozradíme vám, na co si dát u robota pozor, abyste s ním byli spokojení a aby fungoval tak, jak má

Zveřejněno: 11. 8. 2022

 

Koberce s vysokým chlupem mohou být příčinou přerušení vysávání

Robotický vysavač bez problémů zvládne jakoukoli podlahu včetně nízkého koberce vysát velmi precizně. S čím ale mívá potíž, jsou kusové koberce s vysokým chlupem, které mají zákazníci nejčastěji v ložnici nebo obývacím pokoji. Robot má na spodní straně přimetací kartáčky, které rotují a pomáhají do sacího zařízení dostat nepořádek a prach. Tyto kartáčky se ale velmi snadno zamotají do vysokého chlupu, vysavač zastaví práci a vy budete pokroucené kartáčky vymotávat z koberce.

Řešení: Smiřte se s tím, že většina robotických vysavačů má s koberci tohoto typu potíž, a v aplikaci jim zcela zakažte jejich vysávání.

Nenechávejte na zemi válet nic, co tam nepatří

Než robota pustíte, zkontrolujte, zda se na podlaze nepovalují například kusy oblečení. Robotický vysavač se snaží vysát opravdu důkladně, takže se může stát, že vám namotá ponožku na kartáč a pak už nevysaje nic. Z cesty mu dejte také koupelnové předložky nebo například lehký kusový, ničím nezatížený koberec. Robot má tendenci tyto koberce vysát, ale někdy se to nepovede, pouze je pomačká a jede dál.

Řešení: Věci, u kterých hrozí namotání na kartáč, vysátí nebo zmuchlání, odstraňte robotovi z cesty.

Robot nevysál dobře? Pořádně ho vyčistěte

Může se stát, že robot projede bytem či domem, a vy přesto budete po cestě nacházet prachové chuchvalce. V takovém případě zpozorněte a vysavač dobře prohlédněte. Může mít plnou nádobku na drobky a nečistoty, kartáč obalený vlasy či chlupy, mohl nasát ponožku nebo jiný předmět.

Řešení: Robotické vysavače vysávají opravdu velmi dobře, a pokud za sebou robot nechává nečistoty, pak potřebuje vaši pomoc. Nádobku vysypejte, senzory otřete a na kartáči přestříhejte vlasy.

Výdrž baterie by měla odpovídat velikosti vaší domácnosti

V bytě by měl vysavač být na jedno nabití zcela dostačující. Problém může nastat ve dvoupatrovém domě, kde už baterie nemusí mít dostatečnou výdrž. Před nákupem tedy zohledněte, kolik toho baterie vysavače zvládne na jedno nabití. Pokud byste vysavač do nabíjecí stanice nesli sami, aniž by tam dojel, pak dejte pozor, abyste ho umístili správně, tedy těsně k dobíjecí části. V opačném případě byste mohli být při opětovném spuštění nemile překvapeni, že vysavač zůstane stát na místě.

Související…

Dokáže lidstvo skoncovat s válkami? Návod poskytnou opice, mír pak ženy
Tereza Hermochová

foto: Freepik, zdroj: CZC

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...