fbpx

ALPHONSE MUCHA eMOTION: Emoce, 360° projekce a NFT Dalších 3 fotografií v galerii
zdroj: ALPHONSE MUCHA eMOTION

Více než 2.000 metrů čtverečních prostoru Jízdárny Pražského hradu ožijí unikátní premiérovou výstavou 360° velkoplošných projekcí díla Alfonse Muchy a uvedení celosvětově prvního NFT díla tohoto secesního velikána. To je výstava ALPHONSE MUCHA eMOTION, která nabízí unikátní multimediální zpracování obrazů a plakátů Alfonse Muchy v nadživotní velikosti, v pohybu a 3D prostoru. Nechybí ani projekce vitráže z katedrály sv. Víta, která se nachází v areálu Pražského hradu, necelých 400 metrů pěšky od Jízdárny

Zveřejněno: 15. 7. 2022

„Návštěvníky zcela pohltí velkoplošné projekce vytvořené z rozhýbaných Muchových plakátů a vitráže z katedrály sv. Víta. Kromě toho se ocitnou uprostřed ateliéru secesního mistra, kde se ponoří do okamžiků, kdy své dílo tvořil,“ vysvětluje Michal Dvořák, kreativní producent a autor projektu.

Silný emoční zážitek nabídne projekce Slovanské epopeje, kde návštěvníci stanou v samotném centru dění nejvýznamnějších milníků historie slovanských národů, obklopeni živými výjevy z monumentálních ohromujících pláten.

Celosvětově první NFT Alfonse Muchy

„Budou mít také možnost zhlédnout uvedení prvních rozhýbaných obrazů Alfonse Muchy ve formě NFT – exkluzivní kolekce nabízené prostřednictvím aukcí. Kolekce obsahuje 20 animovaných obrázků.

m image00004

zdroj: ALPHONSE MUCHA eMOTION


Majitel všech NFT z kolekce bude mít nárok na prémiové video Slovanské epopeje,“ pokračuje Richard Fuxa, producent projektu a předseda správní rady Nadačního fondu Richarda Fuxy, který spravuje nejkomplexnější sbírku díla Alfonse Muchy.

A jak doplňuje Karel Fillner, ředitel strategie společnosti Callisto Network: „NFT Projekt Alphonse Mucha eMOTION vytváří možnost, jak přenést sběratelství klasických děl Alfonse Muchy do digitálního světa a zachovat přitom unikátnost kolekcí a jednotlivých artefaktů. Technologie nezaměnitelných tokenů zároveň nabízí nejen digitální otisk vlastnictví, držitelům NFT budou také zpřístupňovány exkluzivní akce a další výhody.“

Zájem napříč všemi generacemi

Nová forma digitálních obřích projekcí výtvarných děl za doprovodu dobové i současné hudby budí zájem a především nadšení u široké veřejnosti všech věkových kategorií. Výstava navazuje na světový trend posledních let v oblasti výstav a digitální prezentace uměleckých děl, který odstartoval především v Paříži v Atelier des Lumières. Za poslední roky nejen zde podobným způsobem představili stejné velikány jako například: Hieronymus Bosch, Gustav Klimt, Vincenta Van Gogh, Egon Schiele, Salvator Dali a mnoho dalších.

Z Paříže se tento fenomén velmi rychle šíří do celého světa. Stále vznikají nové výstavy a nová místa. „Immersive Exhibition", jak se této formě výstav říká, stále častěji pronikají i do klasických muzeí a galerií. NY, Toronto, Milán, Abú Dhabí a podobně.

To potvrzuje i Jarmila Mucha Plocková, vnučka Alfonse Muchy: „Bylo jen otázkou času, kdy se Muchovo dílo  do aktuálního světového trendu těchto projekcí zařadí. Osobně si myslím, že právě zde má Muchovo dílo vysoký potenciál a může přinést mnoho zajímavých počinů. Ráda bych zdůraznila, že jsem velmi ráda, že se v tomto aktuálním trendu našeho národního umělce Alfonse Muchy ujali právě čeští umělci ve spojení s českým majitelem největší sbírky Muchových plakátů.

m image00008

zdroj: ALPHONSE MUCHA eMOTION


Jsou ke svému výtvarnému velikánovi nejblíž a jeho dílo prodchnuté slovanstvím a láskou k vlasti dokáží nejlépe vnímat a pochopit. Projekt eMOTION považuji za počin, který se zařadí k jemu podobným světovým. Je cílený hlavně na generaci mladší, která je již vychována v technologiích budoucnosti a která si cestu do klasických výstavních síní najde jen zřídka. A v tom je jeho velká zásluha.“ A dodává, že by ráda autorům eMOTION tímto poděkovala. Za zájem o dílo a osobnost Alfonse  Muchy, za  projev úcty, který mu projektem eMOTION prokázali. 

Tvůrci projektu věří, že jejich několikaleté snažení přinese zaslouženou pozornost a obdiv dílu Alfonse Muchy. „Myslíme si, že jeho originalita, hloubka a nadčasovost ještě zdaleka nebyly doceněny. Snad i naše snažení k tomu trochu přispěje a vzbudí zasloužený respekt a obdiv,“ vysvětluje Richard Fuxa a Michal Dvořák dodává: „Alfons Mucha byl milovníkem nových technologií a vynálezů, právě také proto jsme k digitalizaci jeho díla přistupovali velmi citlivě a invenčně, jak by to možná, při vší úctě, udělal i on, kdyby měl k dispozici současné technologie...“

Výstava je otevřena od 28. června do 13. září letošního roku, a to od pondělí do neděle, v časech: po-čt od 10 do 19 hodin a pá-ne od 10 do 21 hodin.

Související…

A jako Alfons
Nový Fénix
 

foto: ALPHONSE MUCHA eMOTION, zdroj: ALPHONSE MUCHA eMOTION

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...