fbpx

A jako Alfons Dalších 3 fotografií v galerii
Alfons Mucha: Amants (Milenci) (1895). Zdroj: Nadační fond Richarda Fuxy

Kdo byl Alfons Mucha? Výjimečný kreslíř, grafik, malíř, návrhář a dekoratér, člověk, o kterém se ví zřejmě všechno. Bohatství dobových materiálů, jejich autentičnost, navíc kompletní biografické zpracování Muchova portrétu v knihách jeho syna Jiřího - to vše takový dojem potvrzuje

Zveřejněno: 27. 3. 2022

A přece zde zůstává určitá pochybnost. Snad právě proto můžeme donekonečna objevovat objevené, studovat prostudované, zaznamenávat zaznamenané. Protože vždycky bude záviset na úhlu pohledu. U Alfonse Muchy to platí dvojnásob. Říká se, že rod Muchů byl od nepaměti rodem vinařů. Alfonsův otec Ondřej se však vinařením neživil. Byl zaměstnancem ivančického soudu, a pokud máme věřit dochovanému vyprávění jeho přátel, musíme připustit, že to byl člověk s bujnou fantazií a velkým vypravěčským talentem.

Propojení Alfonse Muchy a Ameriky

14.7.2019 uplynulo 80 let od úmrtí Alfonse Maria Muchy († 14. července 1939). Právě v tomto období na sebe v New Yorku na Manhattanu upoutala pozornost nejkomplexnější sbírka Muchových plakátů, jejichž výstavou otevřela činnost zcela nová galerie Poster House, první svého druhu v USA. A ne náhodou si vybrala našeho secesního velikána. Vždyť z ‚pera‘ Alfonse Muchy vznikl první reklamní plakát, a ačkoliv sbírka vznikala právě v USA, nikdy tam nebyla vystavena. Vernisáž výstavy se v New Yorku stala velkou společenskou událostí, což dokazuje, jak moc je stále Alfons Mucha v Americe ceněn. Slavnostního zahájení se zúčastnily na čtyři stovky pozvaných, včetně generálního konzula pro Českou republiku v New Yorku Miroslava Rameše a předních osob z newyorské kulturní, politické a společenské scény.

Když si bral krásnou sedmatřicetiletou Amalii, byl už vdovcem se třemi dětmi – Aloisií, Antonií a Augustem. Alfons byl prvním dítětem z druhého manželství. Narodil se v Ivančicích 24. července 1860. Po něm následovaly dvě dcery – Anděla a Anna. Všechny Ondřejovy děti dostaly křestní jména vycházející z prvního písmene abecedy, tedy písmene A. Proč? Nad tím se později zamýšlel i Alfonsův syn Jiří.

17 foto 0322 media rgb

Alfons Mucha: Biscuits Lefevre Utile (1897). Zdroj: Nadační fond Richarda Fuxy


Mohla by tam být souvislost se skutečností, že u chovu ušlechtilých zvířat je písmeno A tou nejvyšší známkou? Tato zásada platí někdy od počátku 19. století, kdy byly zavedeny tzv. Plemenné knihy. Z nich také vyplývá, že chovatelé ušlechtilých zvířat mají za povinnost zvířata z prvního vrhu označovat jmény začínajícími písmenem A. Možná, že otec chtěl svým dětem vštípit vědomí nikoliv výlučnosti, ale zodpovědnosti. Ondřej Mucha se pohyboval na soudní půdě a o Plemenných knihách musel vědět. Navíc všem dětem, tedy i dcerám, umožnil docela slušné vzdělání, což v té době nebývalo obvyklé.

Mohl otec Alfonse tušit, že jméno a jeho počáteční písmeno mají výrazný vliv na osud člověka?

Říká se nomen omen – „jméno znamení“. Jméno Alfons má dodnes nepatrně pejorativní nádech a snad i proto a nejen proto, že chtěla mít ze syna kněze, Amalie trvala na druhém jméně Maria, za které se Alfons zpočátku v jednání s vydavateli přimlouval. V dopise ze dne 14. 11. 1893 píše panu Bourrelierovi: „Teď už víte, že se jmenuji Marie, jestli myslíte, že Pankrác může snáze proniknout do panenského sluchu, než moje nešťastné Alfons…“ Sv. Pankráce měl za svého patrona. Otazníků kolem Alfonse Muchy je víc než dost, ale o tom až někdy příště.

mucha cb

Alfons Mucha. Zdroj: Nadační fond Richarda Fuxy


Muchova "jednička"

Numerologie jména patří mezi odvěké esoterické disciplíny. Každé písmeno lze totiž převést na číslici a ta je nositelem určité energie. Písmeno A je vibrací čísla „1“. Jednička vyjadřuje základ života, symbolizuje tvoření a počátek. Jeho nositel je nezávislý, podnikavý, bez váhání převezme iniciativu a strhne ostatní na svou stranu.

 Víte, že Mucha se právě v Americe seznámil se svým mecenášem, který mu financoval splnění jeho snu – ztvárnění dějin českých zemí v souboru velkoformátových pláten, Slovanské epopeje?

Daří se mu více než ostatním proměňovat svoje sny ve skutečnost a snáze než jiní se i vyrovnává s nepříznivými vlivy osudu. Bývá aktivní a činorodý, má přirozený sklon k vůdcovství a je orientován na úspěch a výsledek. Víte, že součet písmen v příjmení Mucha tvoří také číslo „1“? A víte, že Muchovo životní neboli osudové číslo, vzniklé ze součtu jeho celého data narození, je také číslo „1“? 

Související…

Da Vinci, van Gogh i El Greco: Malíři, kteří měli problémy se zrakem
Ivan Verner

foto: Nadační fond Richarda Fuxy, zdroj: Mirka Picková, Nový Fénix

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...