fbpx

Káva nebo čaj  – co je lepší? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Říká se, že lidstvo sice můžeme rozdělit do tisíce kategorií, ale důležité jsou jen dvě: milovníci kávy a čaje. A přestože je čaj již léta na prvním místě v žebříčku nejoblíbenějších nápojů na světě, káva je jeho silnou konkurentkou. A co je vlastně zdravější – káva nebo čaj?

Zveřejněno: 7. 6. 2022

Někdy ještě v sáčcích s trochou štěstí najdete kvalitní listy, ale jak jej uvařit bez stopek a váhy? Neznáte teplotu vody, kterou vám přinesli? Dostáváme v restauraci také suroviny místo hotových jídel? Když však zvážíme rozdíly v kávě a čaji, ukáže se, že jsou neopodstatněné a zbytečné – čaj, stejně jako káva, má co nabídnout. Který z nich je zdravější? Dá se to jasně vyjádřit?

Je těžké ocenit čaj, protože mu věnujeme příliš málo pozornosti. Kde začít? Jako vždy jsou klíčové znalosti – znát produkt, se kterým pracujeme. Káva vydláždila cestu čaji v mnoha ohledech, a proto stojí za to se na ni podívat blíže – porovnáme oba produkty a pokusíme se odpovědět na otázku, který z nich zvolit. Další informace najdete také na cajovy.blog.

Základní rozdíly mezi kávou a čajem

Podívejte se na základní rozdíly mezi čajem a kávou:

  • Káva a čaj jsou vyrobeny z různých rostlin (Coffea a Camellia sinensis), pocházejících z různých kontinentů: Afriky a Asie.
  • Pro výrobu čaje se používají listy a pro kávu zrna.
  • Pomineme-li keřové odrůdy, v případě kávy většina manipulace se senzorickým profilem probíhá ve dvou fázích: po sklizni, kdy je odstraněna dužnina ovoce (nebo ne, a pokud ano, kdy a v jakém poměru) a během pražení. Pokud jde o čaj, výrobce má mnoho možností na každém kroku práce s produktem – listy lze uvést do prodeje pár dní po sklizni, pouze sušené a téměř nezpracované; výrobce může nechat listy projít oxidací a zastavit tento proces (téměř) kdykoli – od několika do několika desítek procent. Pak může být čaj pražený nebo ho nechají uležet a zde se objevují další proměnné – druh dřeva, doba pražení (připomíná kávu), doba zrání... každá taková úprava ovlivňuje výslednou chuť. Obecně lze říci, že v případě kávy se jedná o tzv. neenzymatické hnědnutí – karamelizace a Maillardovo hnědnutí, na rozdíl od čaje bohatého na polyfenoly, které se účastní klíčových enzymatických reakcí tohoto produktu.

Co je zdravější?

Rozmanitost druhů kávy a čaje znamená, že podrobné srovnání chemického složení obou produktů si zaslouží samostatný článek (nebo knihu) – nemluvě o tom, že mnoho studií nezná přesný původ a kvalitu použitých zrn a listů. Můžeme však zhruba rozlišit skupiny ingrediencí, které se objevují jak v kávě, tak v čaji:

  • Sacharidy: jednoduché i složené cukry tvoří asi 40 % sušiny kávy. V čaji je jich méně (asi 15–20 % ) – celkem pochopitelné, vezmeme-li v úvahu, jaké části rostlin se k výrobě obou používají.
  • Aminokyseliny: „stavební kameny“, ze kterých se tvoří bílkoviny – tvoří v průměru asi tucet procent (13–15 %) sušiny kávy před pražením, během kterého se rozkládají. Hotový sušený čaj jich obsahuje o něco více – dokonce až 25 %.

Další zajímavá fakta

  • Riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění je nižší u osob, které konzumují čaj. Zajímavé je, že podobný účinek byl při delší, střídmé konzumaci zaznamenán i u kávy.
  • Výhodou čaje je obsah fluoridů. 
  • U kávy i čaje je příznivý vliv i na snížení rizika Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
  • Káva pomáhá předcházet depresím.

Související…

Jsou probiotika opravdu plusem pro náš imunitní systém?
Hana Průšová

foto: Čajový blog, zdroj: Čajový blog

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...