fbpx

Povinné ručení na motorku: Snadno, rychle, online 1 fotografie
zdroj: Pexels

Plánujete si pořídit motocykl a nevíte, jak je to u něj s povinným ručením? Vše o tomto pojistném produktu, specifika v případě motocyklu i to, jak povinné ručení snadno a výhodně sjednat, se dozvíte uvnitř článku

Zveřejněno: 9. 2. 2022

Zatímco „povinné ručení“ je spíše zlidovělým pojmem, přestože se běžně užívá i v oficiální komunikaci, přesným označením je termín „pojištění odpovědnosti z provozu vozidla na silnici“. Jak nicméně oba názvy napovídají, z titulu povinného ručení jsou hrazeny škody, které způsobíte svým vozem ostatním účastníkům silničního provozu. Kromě škod na ostatních automobilech může jít také o zdravotní újmy či škodu na majetku (stavby, dopravní komunikace apod.).

Protože tyto škody mohou jít poměrně snadno až do desítek milionů, ze zákona je tento produkt povinný. Ze zákonného opatření plynou společnosti jako celku dvě obecné výhody:

  • Při způsobení nehody neskončí řidič v doživotním zadlužení.
  • Poškození mají vysokou šanci, že dostanou v poměrně rychlém čase náhradu škody.

Jak je to u motocyklu?

Motocykly patří mezi vozidla, na která se zákon rovněž vztahuje, a povinné ručení si k nim tedy musíte sjednat. Oproti automobilům, které používáme často denně po celý rok, mají ale motocykly mnohá specifika. S motocyklem logicky způsobíte menší škody než s velkým automobilem. Už jen z toho důvodu obvykle bývá povinné ručení na motocykl levnější. Kromě toho se ale motoristé oprávněně ptají, proč by měli platit celoroční povinné ručení, když s motocyklem vyjíždějí na silnice jen během několika měsíců v roce, kdy je vhodné počasí.

Pojišťovna ručí za vaše škody jen v nasmlouvaných měsících, tedy například od května do září. Administrativně je váš motocykl pojištěn po celý rok, a splňujete tedy zákonnou povinnost.

Pro tyto případy nabízejí pojišťovny tzv. sezónní povinné ručení. V praxi to znamená, že pojišťovna ručí za vaše škody jen v nasmlouvaných měsících, tedy například od května do září. Administrativně je váš motocykl pojištěn po celý rok, a splňujete tedy zákonnou povinnost. Pokud však s motorkou havarujete mimo měsíce uvedené ve smlouvě, pojišťovna za vás vzniklou škodu neuhradí, resp. může ji po vás zpětně vymáhat, pokud k finančnímu plnění vůči poškozeným dojde.

Jak na nejvýhodnější povinné ručení?

S výběrem výhodného povinného ručení vám pomůže podobně jako v případě pojištění auta kalkulačka na internetu. Jednoduše zadáte základní informace o motocyklu (někdy stačí jen poznávací značka a zbylé údaje se načtou automaticky z registrů) a systém vám nabídne srovnání pojistných produktů tuzemských pojišťoven.

Bez nutnosti navštívit pobočku si můžete povinné ručení snadno sjednat přes internet s platností třeba od dalšího dne. Pak stačí jen uhradit pojistné a brzy můžete s klidem vyjet na silnice.

Související…

Stanovali jsme mezi medvědy, říká mladý pár, který se vydal na motorce kolem světa
Milada Kadeřábková

foto: Pexels, zdroj: Pojištění Heureka

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...