fbpx

Zlato, nebo stříbro? Není nad čím váhat. Zlato je o 21 % levnější 1 fotografie
zdroj: Depositphotos

Když dnes investovat do drahých kovů, ať již to bude zlato, stříbro, platina či třeba paladium, rozhodně je ideální nakupovat fyzicky investiční slitky těchto kovů. Jedinou nevýhodou je, že v případě vlastnictví většího množství slitků si budete muset pravděpodobně koupit kvalitní trezor, nebo si platit jejich uskladnění.

Zveřejněno: 9. 9. 2021

Movitější klienti už dávno našli zalíbení v investování do zlata či do dalších drahých kovů. Stále častěji se však stává i investicí pro běžné drobné střadatele. To, že nestačí mít pouze v bance uložené peníze, již pochopil každý, kdo neutratí peníze od výplaty k výplatě a naopak se snaží mít něco nastřádáno. Jaké máme možnosti v investování do drahých kovů a který si zvolit?

Investovat lze více způsoby

Drahé kovy jsou komodita, kterou je dnes rozhodně nejlepší vlastnit fyzicky v podobě uznávané formy investičního slitku tohoto kovu. Existují totiž i další možnosti, jak do drahých kovů investovat. Lze nakupovat akcie firem těžících drahé kovy, taktéž je možné obchodovat s CFD komoditami, kde nechybí ani zlato, stříbro, platina a paladium. Ani v jednom z těchto případů však drahé kovy nevlastníte a pouze spekulujete.

Jako investiční zlato se hodí zejména investiční zlaté slitky a investiční zlaté mince. Jejich hodnota se odvíjí od aktuální ceny investičního zlata.

Když dnes investovat do drahých kovů, ať již to bude zlato, stříbro, platina či třeba paladium, rozhodně je ideální nakupovat fyzicky investiční slitky těchto kovů. Jedinou nevýhodou je, že v případě vlastnictví většího množství slitků si budete muset pravděpodobně koupit kvalitní trezor, nebo si platit jejich uskladnění.

Sůl nad zlato? Ne, zlato nad jiné kovy

Jestliže se rozhodujete, do jakého drahého kovu investovat, je dnes volba pro většinu investorů, kteří chtějí investovat co nejvýhodněji, jasná – zlato. Už při jeho nákupu vyděláváte, protože ihned ušetříte 21 %.

Zlato je totiž jediný investiční drahý kov, jehož nákup je osvobozen od DPH. Neplatí to u žádného jiného drahého kovu, ale samozřejmě ani tehdy, pokud kupujete jiné zlato než investiční, tedy například šperky. Ty se však obecně jako investice nehodí, ani když jsou ze zlata.

Když zlato, tak jaké?

Investiční zlaté slitky

Jako investiční zlato se hodí zejména investiční zlaté slitky a investiční zlaté mince. Jejich hodnota se odvíjí od aktuální ceny investičního zlata. Zlatá cihla se dříve pořizovala nejčastěji o hmotnosti jednoho kilogramu. Dnes je však situace jiná. „Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořící programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1 až 5 gramů, které jsou dostupné pro každého,“ říká Pavel Trtík, zakladatel e-shopu Zlatovna.cz.

Zlato od 1 g se hodí jako milý dárek, ale je též skvělou formou, jak do zlata investovat pravidelně, třeba z každé výplaty, navíc si tuto investici držet „v drobných“. V nejisté době je pro mnoho lidí důležité držet si v rezervě majetek, ale zpeněžitelný po malých dílech. Jde vlastně o takovou rozměněnou zlatou cihlu. Na hodnotě to přitom zlatému slitku nijak neubere.

„Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali, a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ dodává Pavel Trtík, který je jedním z předních specialistů na investování do zlata a rovněž zakladatelem portálu Zlate-mince.cz. Ten v e-shopu své firmy doporučuje zejména kvalitní švýcarské zlaté slitky Argor Heraeus.

Investiční zlaté mince

Díky nižší nominální hodnotě jsou skvělou a zcela plnohodnotnou alternativou ke zlatým slitkům též investiční zlaté mince. Odborníci z e-shopu Zlatovna.cz doporučují těm, kteří chtějí zlato nakoupit v diskrétní podobě, tedy bez označení sériovým číslem, zvolit zlaté investiční mince Wiener Philharmoniker. Aktuálně se dají zakoupit i krásné nedotčené z ročníku 2021.

A co numismatické zlaté mince?

U nich si je nutné uvědomit, že jejich cena se neodvíjí jenom od aktuální ceny zlata na trhu, ale taktéž od jejich umělecké a sběratelské hodnoty. Odborníci vám jsou schopni poradit, do kterých se investovat vyplatí bez rizika. Jsou to třeba svatováclavské dukáty. Ty se i dnes vydávají v tradiční velikosti a ryzosti, kterou stanovil již Karel IV. Za jeho doby se razily ze zlata těženého v Jílovém u Prahy.

Související…

Darujte investiční zlato jako hodnotný a pozorný dárek
Komerční článek

foto: Depositphotos, zdroj: Zlaté-mince.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...