fbpx

Jako investice i strašák na inflaci je zlato oblíbené dlouhodobě. Obvykle se na něm nedalo vydělat rychle, doporučovalo se vždy jako investice minimálně na sedm let, ale kdo do zlata investoval před koronavirem a během první vlny jej prodal, ten vydělal

Zveřejněno: 10. 6. 2021

Inflace je více než jen strašákem. Je skutečně tady a v dubnu dosahovala meziročního nárůstu o 3,1 %. Kdo správně neinvestuje a své finance ponechá na běžném bankovním účtu, chudne. S penězi je nutné pracovat aktivněji. Ideálně je bezrizikově investovat. Existuje ale taková investice? Odborníci dnes obvykle radí kombinaci nemovitostí a zlata. I když misky vah se začínají stále více naklánět spíše ke zlatým cihličkám.

Obliba zlata enormně roste

Jako investice i strašák na inflaci je zlato oblíbené dlouhodobě. Obvykle se na něm nedalo vydělat rychle, doporučovalo se vždy jako investice minimálně na sedm let, ale kdo do zlata investoval před koronavirem a během první vlny jej prodal, ten vydělal. I když hledat jinou investici, do které jde stejně výhodně svůj majetek uložit, asi nebylo snadné, pokud ne dokonce nemožné.

Dnešní doporučení zní: 1/3 investovat do zlata, 1/3 do nemovitostí a zbytek jinam.

Ještě v roce 2019 se do zlata doporučovalo investovat 10 % majetku. Během pandemie, když začaly padat akcie a zlata byl kvůli uzavřeným švýcarským rafineriím, vyrábějícím investiční zlaté slitky, nedostatek, tak se dokonce doporučovalo do zlata investovat až 90 %. Dnes je pohled na zlato střízlivější. Ne proto, že by neobstálo. Kdo do něj investoval, rozhodně neprohloupil a majetek má dobře chráněn před inflací. Silným konkurentem jsou však nemovitosti. Takže dnešní doporučení zní: 1/3 investovat do zlata, 1/3 do nemovitostí a zbytek jinam. Mnoho odborníků však již před nemovitostmi varuje.

Nemovitosti jsou přes čáru

Varuje před tím i Česká národní banka. Ta opět připomněla, že jsou nemovitosti předraženy již o 17 %, v žádaných lokalitách dokonce o 25 %. ČNB sice nedala příkaz bankám ještě více zpřísnit poskytování hypoték, přesto však na ně apelovala, aby lépe prověřovaly bonitu těch, komu hypoteční úvěr dají.

Udrží se nemovitosti cenově tak vysoko, jako jsou dnes? Každý realitní specialista si bude stát za tou verzí, která vyhovuje jemu. Chce od vás koupit, řekne: „Prodejte rychle, cena bude klesat.“ Bude-li chtít vaši nemovitost prodat jinému klientovi, bude mu tvrdit: „Rychle kupujte, zdraží to.“

Zlato je konzistentnější

Odborníci se shodují na tom, že zlato ještě pořád nemá to nejlepší za sebou. Neroste už extrémně, ale výhledově je čeká ještě růst. Podle odborníků se zhruba do roku 2030 vytěží stávající zlatá ložiska. Ale nová ve stejné kvalitě zatím objevena nebyla a s velkou pravděpodobností ani nebudou. To bude tahat cenu zlata nahoru i nadále.

Jak na nákup investičního zlata?

Zlatem vhodným pro investování jsou pouze investiční zlaté slitky (též zlaté cihly) a investiční zlaté mince. Jiné zlato, ani akcie zlato těžících firem, nejsou investičním zlatem. Pouze u investičního zlata se jeho cena řídí aktuální cenou zlata na trhu. Pro investování do zlata nepotřebujete mít na účtu miliony jako u nemovitostí. Zlato lze nakupovat i řádově za tisícikoruny. Je tedy ideální nejdříve vyzvednout své úspory z banky a nakoupit za ně investiční zlato, ale též pak investovat po malých částkách z každé výplaty.

Příjemné na nákupu zlata je i to, že je osvobozeno od DPH.

Oplatí se vyznat v tom, co kupujete, konkrétně v oblíbenosti značky investičního zlata. Ne každá se totiž následně stejně dobře prodává. Když však zvolíte vhodného obchodníka se zlatem, tak máte garanci, že vám prodá investiční zlato s vysokou prestiží. Příjemné na nákupu zlata je i to, že je osvobozeno od DPH. Toto zvýhodnění však platí výhradně u zlata investičního. Dokonce nenáleží ani druhému oblíbenému drahému kovu – stříbru.

Pro investiční zlato si zajděte do pražského Obecního domu, kde sídlí specialisté na investiční zlato, ať již v podobě zlatých slitků, tak investičních zlatých mincí. Nejste z Prahy? Ani to nevadí. Firma totiž investiční zlato prodává rovněž online. A tento nákup i dodání je zcela bezpečné.

Související…

Muž, který Čechům prodává tuny zlata, radí, jak na krizi
Jan Müller

foto: Zlate-Mince.cz, zdroj: Zlate-Mince.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...