fbpx

Home office, po kterém dříve mnozí zaměstnanci tak prahli, se dnes mnohým zajídá a do práce se vyloženě těší. Pokud jste doma, náklady překvapivě vzrostou. Za co vše doma utratíte a jak náklady snížit?

Zveřejněno: 14. 5. 2021

Pokud jste docházeli do kanceláře, pak vám stačilo přes den byt jen temperovat a nechat si zatopit až těsně předtím, než se měl v bytě někdo objevit. Pokud jste celý den doma u počítače, pak zde budete těžko sedět v deseti stupních, ale budete muset topit i přes den. Cena plynu či elektřiny, kterou utratíte za topení, vás může v takovém případě nepříjemně zaskočit. V první řadě nedoporučujeme vytápět na pětadvacet stupňů a chodit i v zimě doma v tílku a trenýrkách. Jednak vás tato teplota spíše ukolíbá, než aby vás poháněla do práce, navíc takto zchoulostivíte a skolí vás kdejaká viróza. Teplota kolem dvaceti stupňů by měla být dostatečná.

Pozor na zálohy

Pokud jste celý den doma, nejenže více topíte, ale také svítíte, používáte nabíječky všeho druhu, vaříte a vaše spotřeba energií jde zkrátka a dobře nahoru. „My varujeme naše zákazníky, kteří pracují stabilně z domova, aby si nechali správně nastavit zálohy.

Díky naší kalkulačce elektřiny a plynu zákazníci hned vidí, kolik mohou na energiích ušetřit. Mnozí pak s překvapením zjistí, že úspora může dosahovat až několik tisíc ročně.

Pokud totiž nezohledňují fakt, že se jejich spotřeba navyšuje, pak je může výše nedoplatku nepříjemně zaskočit,“ upozorňuje Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz, která se zabývá srovnáváním nabídek elektřiny a plynu.

Zvolte nejlepšího dodavatele

Zkuste navíc prověřit, zda nemůžete na elektřině a plynu ušetřit. „Díky naší kalkulačce elektřiny a plynu zákazníci hned vidí, kolik mohou na energiích ušetřit. Mnozí pak s překvapením zjistí, že úspora může dosahovat až několik tisíc ročně. V kalkulačce přitom stačí zadat několik údajů o místě spotřeby a o spotřebě a během chvíle se každý dozví přesnou výši úspory,“ vysvětluje Lukáš Kaňok.

Do kalkulačky se zadává výše spotřeby v minulém období, a to v nízkém a vysokém tarifu, používaný jistič, dále současný dodavatel a tarif, ve kterém elektřinu odebíráte. Důležité je také PSČ. „Velmi významnou část ceny elektřiny totiž tvoří distribuční poplatky, jejichž výše je stanovena místně. Každý z distributorů obsluhuje určité území,“ upozorňuje Lukáš Kaňok a dodává: „Všechny tyto údaje nepotřebujeme kvůli naší zvědavosti, ale jsou důležité pro přesné určení nabídky. Díky tomu zákazník přesně zjistí, kolik může ušetřit.“ 

Tiskněte s rozumem

Ačkoliv se stále hovoří o tom, že budoucností je bezpapírová kancelář, spotřeba papíru naopak stoupá a tiskne se zcela bezhlavě. A je jedno, že je snad na každém firemním e-mailu uvedeno, že se nemá tisknout. Tisknou se e-maily, faktury, dodací listy a vše se zakládá do šanonů. Je to ale nutné? Snažte se spíše vytvořit přehledný systém v počítači, kam budete dokumenty ukládat, a vytisknete je jen tehdy, pokud je to opravdu nutné.

Pokud si můžete vybírat, lepší je pracovat za přirozeného světla. Ušetřete za světlo tím, že budete sedět ve světlé místnosti, které přeje slunce. Nezapomínejte na časté větrání.

Autor: Michaela Kadlecová

Související…

Co jste možná nevěděli o topení dřevěnými peletami a briketami
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Kalkulátor.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...