fbpx

V poslední době jde o velmi oblíbený způsob získávání tepla. Koneckonců, použití biomasy je hojně podporováno i státem, a vy tedy můžete kvalitní kotle a další vybavení (včetně instalace) pořídit opravdu levně. Naneštěstí se k této oblasti stále váže celá řada polopravd a mýtů. A my se vám některé z nich dnes pokusíme vyvrátit

Zveřejněno: 29. 3. 2021

Řada lidí se například mylně domnívá, že pořízení kvalitního otopného systému je nutně limitováno dostatkem místa v kotelně. Kotle si totiž stále představují jako obrovská monstra, k nimž se už do sklepní kóje nic jiného nevejde. Ovšem v případě kotle na pelety je ve hře především objemný zásobník – samotné těleso je spíše menší a s kompaktním půdorysem.

Automatický systém vypočítá přesné množství topiva na základě ekvitermního řízení teploty. Pokaždé si tak z násypky vezme přesně tolik, kolik je aktuálně potřeba.

Je sice pravda, že zásobníku vaše stávající prostory dostačovat nemusí, to však není důvod pro jeho zavržení. Naopak, řada vyspělých modelů umožňuje jeho umístění z obou stran kotle, a to dokonce i mimo místnost. Vhodné prostory tak najdete vždy.

Musíme pravidelně přikládat

Tady je mýtus ve hře jen zčásti. Kotel je samozřejmě nutné průběžně zásobovat palivem – ale rozhodně se o to nemusíte nutně starat vy. Kolik topiva a v jakých časových intervalech přidávat si totiž automatický kotel určí zcela sám. A do spalovací komory díky tomu zamíří vždy jen optimální množství. A nezáleží na tom, zda používáte pelety nebo brikety.

A jak to celé funguje? Automatický systém vypočítá přesné množství topiva na základě ekvitermního řízení teploty. Pokaždé si tak z násypky vezme přesně tolik, kolik je aktuálně potřeba. To zajistí, že automatické kotle nikdy nespotřebují více paliva, než musí, a zároveň za všech okolností vyhřejí váš domov na přesně ideální teplotu.

Pelety je nutné skladovat v samostatném prostoru

Další nepravda. Díky tomu, že jsou dřevní piliny slisovány za pomoci silného tlaku do kompaktních celků, zabírají ve skutečnosti mnohem méně místa než třeba dřevěné špalky.

Jako zázemí na pytle či palety s peletami tak mohou posloužit i běžné regály ve sklepě nebo třeba v předsíni. Žádného prachu ani špíny se obávat nemusíte, pelety nic takového neprodukují.

Vytápění peletami je drahé

Ani tohle není pravda. Stačí vsadit na šikovné slevové kódy a nakupovat topivo mimo sezónu. Rázem oproti vytápění plynem či elektřinou ušetříte až polovinu nákladů. Nenechte se tedy ukolébat příjemným jarním počasím za svými okny a myslete už teď na výši svého příštího účtu za vytápění.

Záleží totiž jen na vás, jak bude tentokrát vypadat. S automatickými kotli na pelety však budete jeho výší zcela jistě velmi pozitivně překvapeni. Jde o investici, která se vám rychle vrátí – a za ušetřené peníze si můžete zajet třeba na pořádnou dovolenou.

Související…

Proč se v Anglii nikdy netopí. Ani v mrazu
Anastázie Harris

foto: Shutterstock, zdroj: Futuriko

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...