fbpx

Abyste si z několikahodinového sezení u počítače neodnesli akorát bolavá záda a nepořádek na stole, musíte promyslet, jaké vybavení pořídit

Zveřejněno: 21. 11. 2020

Práci doma, takzvaný home-office, si pochvaluje víc a víc pracovníků. Práci si můžete zorganizovat podle svých potřeb – dopoledne zaskočit na poštu a práci dodělat před večeří. Abyste si z několikahodinového sezení u počítače neodnesli akorát bolavá záda a nepořádek na stole, musíte promyslet, jaké vybavení pořídit. V článku vám poradíme a předáme praktické tipy.

Jak vybrat pracovní stůl

Správný stůl a židle se postarají o to, aby vás během práce nebolela záda. Pokud si vyberete špatnou výšku stolu, budete se při sezení hrbit nebo nepříjemně zaklánět. Když si ke stolu sednete a položíte na něj dlaně, vaše předloktí je ve vodorovné pozici. To je jediná správná pozice. Podívejte se na YouTube video s přesným návodem.

Pokud si vyberete špatnou židli, na které se budete hodiny a hodiny kroutit, způsobíte si chronické bolesti. Bolest zad se snadno promění v migrény.

Pokud vás nebaví sedět, pořiďte si stůl s posuvnou deskou. Takový stůl si zamiluje buď člověk s neobvyklou výškou, nebo někdo, kdo u práce radši stojí. Dlouhé sezení na židli není pro lidskou kostru příliš zdravé, proto je takový stůl naprosto skvělá volba. Stůl jednoduše posunete do výšky, kterou právě potřebujete. Nezapomeňte, že loket musí při sezení svírat pravý úhel.

Dále se zaměřte na dostatečný úložný prostor. Pokud u sebe potřebujete mít důležité listy, složky a dokumenty, ujistěte se, že vám stůl poskytne jeden a více šuplíků. Abyste měli ve všem pořádek, používejte jednotlivé šuplíky pro něco jiného. Jeden může být na psací a kancelářské potřeby, druhý na pracovní dokumenty a třetí na účtenky a smlouvy. Díky tomu si při hledání ušetříte čas a nervy.

Správná pracovní židle

Židle je možná ještě důležitější než stůl. Pokud si vyberete špatnou židli, na které se budete hodiny a hodiny kroutit, způsobíte si chronické bolesti. Bolest zad se snadno promění v migrény.

Pracovní židle by měla mít:

  • Síťovinový materiál – v létě se vám záda nebudou lepit k opěrce
  • Volitelnou výšku područek a hloubku sedáku – na to spousta lidí nemyslí, a to je zásadní chyba. Každý je jinak vysoký a stavěný, proto jedna židle zpravidla nesedne všem
  • Opěrku hlavy – během práce je nutné si někdy odpočinout. Opěrka hlavy pomáhá uvolnit napjaté krční svaly
  • Bederní opěrku – chrání záda před nezdravým držením těla

Židle by se vám samozřejmě měla hodit k ostatnímu nábytku, ale primárně se zaměřte na to, jestli je pro vás vhodná. Po pár hodinách rozdíl mezi kvalitní a nekvalitní židlí určitě poznáte.

Stolička, podnožka či opěrka na nohy

Stolička k židli je důležitá hlavně pro ty, kteří jsou vzrůstově menší. Nohy ze židle nesmí viset, jinak si budete tlačit na důležité body, což způsobí křeče.

Pokud takovou opěrku doma nemáte, použijte například stoh knížek. Anebo svým chodidlům dopřejte to nejlepší a poohlédněte se po polohovatelné podnožce. Pomocí ní můžete procvičit ztuhlé kotníky anebo nastavit výšku. Koleno musí svírat pravý úhel.

Stolní lampa

Při práci nesmí chybět praktická lampa. Koukání na obrazovku do pozdních hodin nikdo příliš nedoporučuje, ale co se dá dělat. Občas na nás termíny tak tlačí, že je noční práce nezbytná. Aby se vám lépe pracovalo, pořiďte si pěknou lampu. Pokud chcete ušetřit, kupte si ji během Black Friday na Zalando Lounge, kdy se ceny snižují až o 80 %.

pracovni lampa optimized

Vybírejte spíše menší lampičku, aby vám zbytečně nezabrala místo na stole. Co se týká barvy světla, vybírejte buď žluté, nebo denní teple bílé. Hlídejte si, aby žárovka neměla víc než 5 000 kelvinů. Příliš bílé (modré) světlo v noci narušuje přirozený biorytmus. Sice budete při práci déle vzhůru, ale v posteli se spánek jen tak nedostaví.

Další možností je mít po ruce 2 žárovky a přibližně 2 hodiny před ulehnutím do lampy zašroubovat žárovku se žlutým světlem. Díky tomu ulehčíte svým očím – nebudou tak vysušené, podrážděné a červené.

Koberec

Pracovní místo by se vám mělo líbit. Pokud na stůl nechcete žádné dekorace, kupte hezký koberec. Můžete ho umístit pod pracovní stůl, aby odhlučnil kolečka od pracovní židle. Navíc je příjemnější mít možnost šlápnout na koberec než na studenou zem. Pokud chcete koberec s vysokým chlupem, dávejte pozor, aby se vám nezamotal do koleček. Nezapomeňte koberec pravidelně vyklepávat a vysávat.

Další možností je umělá ovčí kůže, kterou si položíte na židli. Obyčejná kancelářská židle bude vypadat elegantněji, což některým ženám vyhovuje. Levné koberce pořídíte v outletu domácích potřeb.

Organizér

Abyste na stole neměli poházené papíry, knihy, dokumenty a další nezbytnosti, pořiďte si šanon nebo organizér. Ten vám umožní věci třídit a udržovat na pracovní ploše dostatečný pořádek.

Populární jsou drátěné organizéry, které se vyrábí v různých velikostech a provedeních. Některé vypadají jako koše, další jsou dvoupatrové nebo třípatrové, ale najdete i stojací organizéry.

Související…

Skončí život ve městech? Během covidu si lidi zvykají na práci z domu
Kateřina Hájková

foto: Archiv, zdroj: Zalando

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...