fbpx

Chcete si založit s. r. o. a nevíte, jak na to? Potřebujete poradit? My vám s tím pomůžeme. Pokusíme se stručně a jasně vysvětlit, jaké náležitosti založení s. r. o. obnáší a co je k tomu potřeba

Zveřejněno: 19. 11. 2020

Společnost s ručením omezeným je jednou z nejužívanějších a velice oblíbenou formou podnikání v České republice. Její velkou výhodou je právě omezené ručení, které chrání majetek společníků před neúspěchem v podnikání. Potřebné informace nejen o založení s. r. o. obsahuje občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích.

Na co si dát před založením s .r. o. pozor?

Při zakládání s. r. o. více společníky je třeba nejprve sjednotit představy a požadavky společníků o fungování budoucí společnosti a přizpůsobit tomu následně obsah společenské smlouvy. Dále je také potřeba si předem rozmyslet, kde bude společnost sídlit a zda nevyužít možnost tzv. virtuálních sídel na lukrativních adresách.

Společníkem společnosti s ručením omezeným mohou být fyzické i právnické osoby, a to jak české, tak i zahraniční.

Důležité je také předem stanovit, kdo bude jednatelem společnosti, zda jedna či více osob, a jak budou společnost zastupovat navenek.

Bez notáře to nepůjde

Společnost s ručením omezeným se zakládá sepsáním společenské smlouvy (popř. zakladatelské listiny u jediného společníka), a to ve formě veřejné listiny u notáře. Společníkem společnosti s ručením omezeným mohou být fyzické i právnické osoby, a to jak české, tak i zahraniční.

Náležitosti společenské smlouvy stanovuje zákon a každý notář má k dispozici standardizované znění, které si lze samozřejmě upravit podle svých potřeb. Vždy je však třeba na povinné náležitosti dbát.

Co musí listina obsahovat?

Společenská smlouva musí obsahovat povinně alespoň následující informace: název firmy a sídlo společnosti, předmět podnikání, určení zakladatele nebo společníků, výši základního kapitálu a vkladu každého společníka, identifikaci prvních jednatelů společnosti a způsob, jakým budou jednat jménem společnosti, a v neposlední řadě také určení správce vkladů.

Zápis společnosti do obchodního rejstříku

Sepsáním společenské smlouvy je společnost založena. Aby však vznikla jako subjekt práva, je ještě třeba podat návrh na zápis společnosti do obchodního rejstříku.

Ten musí být podán nejpozději do 90 dní od založení společnosti k příslušnému rejstříkovému soudu.

Registrace u finančního úřadu

Nově vzniklá společnost má jako jednu z prvních povinností se do 30 dnů od zápisu do obchodního rejstříku registrovat u místně příslušného finančního úřadu.

Pokud si chcete založit vlastní s. r. o. a připadá vám to celé příliš složité, není nic jednoduššího než využít pro založení s. r. o. některého ze zprostředkovatelů, kteří vám buď založí s. r. o. na míru nebo převedou již předzaloženou společnost, tzv. ready-made.

Související…

Projekt #restartpodnikani: Inspirace, naděje i cílená pomoc po koronakrizi
red

foto: Shutterstock, zdroj: Companies.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...