fbpx

Nejlepší projekty většinou vznikají jako reakce na něco nečekaného. Spontánní energie nespoutaná zaběhnutým stereotypem dodává tu správnou sílu valící se sněhové koule. To je také příběh podpory #restartpodnikani

Zveřejněno: 5. 8. 2020

Iniciativa #restartpodnikani vznikla stejně nečekaně jako situace, která ji spustila. Opatření nastavená v souvislosti s covidem-19 ze dne na den ochromila fungování naší společnosti a dopadla téměř na všechna odvětví, podnikatelský sektor nevyjímaje. Prvotní šok však někteří překonali velmi rychle, začali se přizpůsobovat nové situaci a ukázali, že se u nás opravdu najde řada životaschopných a zdravých firem, které jsou svým přístupem a odhodlaností inspirací pro všechny ostatní. A právě těmto firmám – restartérům podnikání – jsme se rozhodli alespoň částečně pomoci.

Od 21. dubna věnuje online magazín novinyanovinky.cz prostor menším až středním podnikatelům a živnostníkům i tradičním českým značkám na podporu jejich nového začátku. Zveřejňuje rozhovory, zajímavé příběhy, zkušenosti i potřeby těch, kteří se rozhodli ve svém podnikání pokračovat a kteří měli zájem o sobě dát vědět. S tříměsíčním odstupem se dá říct, že zájem byl opravdu obrovský. Kromě menších živnostníků se na iniciativu obracely firmy z nejrůznějších oblastí podnikání od designu a módy přes kulturu, vzdělávání a gastronomii až ke sportu, od poradenských firem až po výrobní podniky.

Pomoc restartérům

Projekt se začal organicky a velkou rychlostí rozjíždět a rozpínat do mnoha stran. A v té chvíli bylo potřeba se znovu zamyslet, vytvořit mantinely, pevnější obrysy a stanovit si cíle, kterých chceme dosáhnout. Náš hlavní záměr ovšem zůstal stejný – chceme pomoci českým firmám v rozjezdu jejich podnikání. Co víc ale může iniciativa udělat?

Dopad krize působí také na naši psychiku, proto je prostor věnován i osobnímu rozvoji, syndromu vyhoření a dalším tématům, které podnikání ovlivňují.

Právě tato otázka vedla k nápadu propojit se s dalšími partnery, kteří mají nástroje a možnosti, díky nimž jsou schopni poskytnout našim restartérům další pomoc. Je nám velkým potěšením, že se nám podařilo spojit se s kompetentními partnery, kteří patří ve svých oborech k nejlepším, a mohou tak být velkým přínosem těm, kteří právě nyní stojí na rozjezdu. Pozvánku k partnerství projektu #restartpodnikani přijali Elite Bloggers, AMI Communications, Chytrý restart, Sportfluence, HubHub, Trifft, Brillant Brain, Black Swan Media a Hithit, ale také partneři, kteří sdružují podnikatele a živnostníky, pro které jsou programy podpory určené: Agentura Helas, Hospodářská komora Praha 1, Asociace malých a středních podniků, Asociace rodinných firem, Česká komora fitness a nově Svaz chemického průmyslu.

Díky těmto partnerům se mohl projekt #restartpodnikani posunout do druhé fáze, ve které by se měli klienti a partneři propojit, vzájemně komunikovat a všem ukázat, že na to nejsou sami. Partneři projektu poskytnou klientům projektu opravdu široké spektrum služeb, které může v různých kombinacích využít každý, kdo ve svém restartu potřebuje podporu. Jedná se například o semináře, propojení s influencery, crowdfundingové kampaně vytvořené extra pro klienty, možnost vyzkoušet si práci v coworkingovém prostoru nebo – pro mnohé poprvé – prezentaci v printu. Nejde však jen o ekonomickou a byznysovou stránku věci. Dopad krize totiž působí také na naši psychiku, a proto je prostor věnován i osobnímu rozvoji, syndromu vyhoření a dalším tématům, které podnikání ovlivňují a na něž se někdy bohužel zapomíná.

Být lépe vidět

Kromě článků a rozhovorů nabízí #restartpodnikani další formáty, které umožní restartérům být lépe vidět. Nahrání podcastu, zveřejnění fotoprodukce či videa, vytvoření soutěže, poskytnutí prostoru pro recenze influencerů. Všechny nabízené prezentace jsou v rámci #restartpodnikani ještě stále bezplatné. V rámci rubriky Podpory v Česku představuje projekt i další iniciativy, které právě na podporu rozjezdu podnikání v Česku vznikají. Existuje jich dost, ale neexistuje platforma, kde by byly tyto iniciativy vzájemně představeny.

Jak se bude projekt #restartpodnikani dále vyvíjet, je zatím ve hvězdách. Chce se soustředit na pozitivní vývoj českého byznysu a i nadále bude přinášet podnikatelům inspiraci v tom, jak dnešní nelehkou situaci zvládnout.

Související…

CzechInvest spustil platformu Spojujeme Česko. Firmy na ní mohou nabízet pomoc
red

foto: #restartpodnikani, zdroj: Noviny&Novinky, #restartpodnikani

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...