fbpx

Cena kilogramového zlatého slitku od roku 2010 stoupla na dvojnásobek. A cena zlata roste raketově dál, takže se pořád vyplatí do něj investovat

Zveřejněno: 30. 7. 2020

Finanční negramotnost není jen otázka toho, že by si člověk nadměrně půjčoval peníze, aniž by měl na splácení. Pokud jde o finance, musíme toho umět víc. Třeba vědět, jak nejlépe zhodnotit peníze a do čeho investovat. Rady finančních poradců se často řídí jejich vlastními zájmy. Orientovat se proto musíme být schopni i bez nich. A na čem dnes, pokud jde o investice, neprohloupíme? Rozhodně na investicích do zlata.

Kdo dnes potřebuje rychlé peníze a má investiční zlato, ten prodává. Vždyť jen pro orientaci: Cena kilogramového zlatého slitku od roku 2010 stoupla na dvojnásobek. A cena zlata roste raketově dál, takže se pořád vyplatí do něj investovat, protože jsou to zaručeně dobře investované peníze.

Jako Češi máme při nákupu investičního zlata i další výhodu. Tou je silná koruna.

Investice do zlata se dnes navíc vrací rychleji než dříve. Zatímco před koronavirovou krizí se zlato doporučovalo jako investice minimálně na 7 let, nyní lze na zlatu vydělávat rychleji. A pořád jde o jednu z nejjistějších dlouhodobých investic. Zlato tak je vhodné pro uchovávání hodnoty majetku, ale rovněž pro výhodné zúročení úspor.

Jak roste cena zlata v číslech?

Dobrým zdrojem, kde lze pravidelně nárůst ceny zlata sledovat, jsou webové stránky tradičního dodavatele zlatých slitků a mincí www.zlate-mince.cz. Raketový nárůst ceny zlata je viditelný dlouhodobě, ale rovněž nyní, kdy se investice do akcií, ale i do nemovitostí staly nejistými, je nárůst obrovský. Zajímavý pohled nabízí srovnání ceny zlaté cihly o hmotnosti 1 kg. Zatímco jste ji před 10 lety, konkrétně tedy 27. 7. 2010, pořídili za 778 220 Kč, nyní je její cena až 1 498 137 Kč. Tedy již zmíněný dvojnásobek. Tento nárůst motivuje investory do dalšího nákupu zlata, protože cena dál roste. Zlato dnes překonalo hodnotu 1 945 $ za unci, a tak s nákupem zlata začala již i Česká národní banka.

Jako Češi máme při nákupu investičního zlata i další výhodu. Tou je silná koruna. Ta však nevydrží věčně, a pokud by došlo k oslabení koruny i o pouhou 1 Kč, stoupne cena zlata obratem o 50 000 Kč za kilogram. U levných obchodníků lze dnes 1 kg zlata nakoupit již od 1 443 342 Kč.

Jak investovat do zlata?

Pro laiky je důležité připomenout, že u zlata platí to tradiční: „Není všechno zlato, co se blyští.“ Investičním zlatem jsou pouze investiční zlaté slitky, nazývané též zlaté cihly, a investiční zlaté mince (pozor, nepleťte si je s numismatickými mincemi).

Vyplatí se také sáhnout vždy po tradičních značkách, které mají dobré jméno a jsou prodejné bez omezení u jakéhokoliv obchodníka. Investičním zlatem není surové zlato, již zmíněné numismatické mince ani zlaté šperky.

Související…

Proč si úspěšní čeští podnikatelé radši než nové auto pořídí dům v Chorvatsku
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Zlaté-mince.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...