fbpx

Mít dům u moře není jen romantická představa – dává to smysl i finančně

Zveřejněno: 30. 9. 2019

Každý úspěšný podnikatel se musí po odříkání a dřině rozhodnout, jak naložit se svým zaslouženým ziskem. Zabezpečit rodinu, dál rozvíjet firmu, pořídit si bydlení, akcie nebo podílové fondy… A co pak?

Také zvažujete jachtu? Nebo letní dům v cizině? Pokud by se vám líbilo mít vlastní zázemí v blízkosti moře, pak je ideální destinací Chorvatsko. A nejde jen o to, že mezi Čechy je to stále velmi populární destinace. Tato země totiž nabízí mnoho: Krásné přímořské prostředí s pohodovou atmosférou, skvělé jídlo, přátelské obyvatele nebo třeba nekonečné možnosti výletů po moři i po souši. Chorvatsko je navíc v Evropské unii a je velmi dobře dopravně dostupné.

Jde o zemi, kde je znečištění životního prostředí minimální – a to i ve světovém měřítku.

Vybrat si je možné z velkolepých vil, bytů i menších domků a bungalovů. S vyššími cenami je nutné počítat v centrech historických měst a v bezprostřední blízkosti pobřeží. Jak vybrat spolehlivého makléře a jaké ceny očekávat? S tím vám rádi poradíme.

Chorvatsko je turistický ráj

Chorvatsko si své přírody váží. Jde o zemi, kde je znečištění životního prostředí minimální – a to i ve světovém měřítku. Není divu, vždyť turismus je to, co táhne chorvatskou ekonomiku nahoru, i když se zbytku hospodářství zrovna nedaří.

Dům jako dobrá investice

Protože je Chorvatsko populární nejen u Čechů, ale i u ostatních Evropanů, je velmi pravděpodobné, že ceny nemovitostí budou v budoucnu růst. Dnes zakoupená nemovitost na hezkém místě svou hodnotu jen tak neztratí. Naopak, může se stát výhodnou investicí.

chorvatsko 1147349978

Tržní cena domů v nejlepších oblastech jen poroste. Proto je dobré rozhodnout se hned


V pobřežních oblastech jsou totiž plánovány stavební uzávěry – právě proto, aby krajina zůstala malebná a zachovala si svůj ráz. Proto lze očekávat, že se nabídka nemovitostí nebude zvyšovat a tržní cena domů v blízkosti pobřeží poroste.

Autem jste všude do tří hodin

Chorvatsko je mimochodem také ideální pro každého, kdo se rád přemisťuje autem. Dálnice A1, která spojuje hlavní město Záhřeb s druhým největším městem Split, umožňuje pohodlné a rychlé cestování podél celého pobřeží. Dostat se prakticky na kterékoli místo v Chorvatsku tak s autem není problém. Mít pohodlné zázemí je tedy skvělý začátek pro objevování krásy celé země – i zemí sousedních.

Byrokracie se nemusíte bát

Díky Evropské unii je pořízení nemovitosti v Chorvatsku celkem snadná věc. Bez nějakých těch formulářů a trochy byrokracie se to sice neobejde, Češi však nejsou při nákupu nemovitosti nijak limitováni. Rádi vám poradíme, jak na to.

Pokud dům náhodou nevyužijete sami nebo pro své důležité zaměstnance, budete mít skvělou nabídku pro své známé a příbuzné.

Mít dům u moře zkrátka má něco do sebe. A pokud dům náhodou nevyužijete sami nebo pro své důležité zaměstnance, budete mít skvělou nabídku pro své známé a příbuzné. Oni vám na oplátku třeba zase půjčí srub v horách nebo bungalov u nějakého jiného moře.

Související…

Bohatší Češi víc myslí na důchod. Pořizují domy u moře i v Alpách
Gabriela Krčálová, Zonky.cz

foto: Shutterstock, zdroj: Magazín.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...