fbpx

To, čeho se podnikatelé nejvíce obávají, jsou kontroly z různých státních úřadů. Mnohdy jsou paradoxně větším strašákem než neúspěch v podnikaní. Na kontroly se však lze připravit. Kniha Jak se připravit na kontroly z úřadů by měla být biblí pro každého podnikatele. Protože „nevíte dne ani hodiny…“

Zveřejněno: 28. 7. 2020

Důkazem obav firem z kontrol úřadů je i to, že je dnes v kurzu přehled lokalit uspořádaný podle pravděpodobnosti, s jakou k vám dorazí kontrola z úřadu nejobávanějšího – konkrétně z finančního. Ano, můžete se držet této statistiky a podle toho si volit sídlo svého podnikání, ale ne vždy to zafunguje a také to pro nás mnohdy není výhodné z různých jiných důvodů. Mnohem lepší je být připraven na nejhorší, tedy na kontrolu. S manuálem, kterým kniha Jak se připravit na kontroly z úřadů je, budete možná podnikat přece jen trochu více bez stresu.

Vždy připraven!

Ať již začnete podnikat jako fyzická nebo právnická osoba, měli byste být od samého začátku připraveni na kontroly. První obvykle dorazí ze živnostenského úřadu. Běžně se dnes na podnikání vrhnou třeba maminky na rodičovské dovolené. Vždyť podnikat z domova v online době není žádný problém. Tím je naopak aktivní úřednice a úředník, kteří dorazí ve chvíli, kdy zrovna kojíte dítě. Na dotaz, co vlastně děláte, odpovíte: „Reklamní bannery.“ Paní se dá do zkoumání obsahu vašeho počítače.

Podle právních odborníků není vůbec známo, kolik je dnes v České republice vlastně zákonů. Přitom neznalost zákona neomlouvá.

Pořád ale nevěří, že ty bannery jsou pouze „obrázky“ a nevyrábíte je i nějak fyzicky. Neřežete, netisknete, nemalujete štětkou namočenou v plechovce barvy. A tak vám ještě pro jistotu prolustruje sklep a stodolu. Tato situace není smyšlenou a mnoho dalších začínajících podnikatelů by mohlo vykládat i mnohem absurdnější zážitky. Pokud jsou jenom takto úsměvné, budiž. Pokud ale končí desetitisícovými až statisícovými pokutami, jsou naprosto likvidační. Často nejen pro firmu, ale i pro podnikatele či pro celé rodiny, kterých se krach podnikání dotkne.

Podnikatel by měl vědět, do čeho jde

Často dodržujeme zákony a ničeho nekalého se vědomě nedopouštíme. Vyznat se ale ve spletitém systému zákonů, předpisů a nařízení není snadné. Podle právních odborníků není vůbec známo, kolik je dnes v České republice vlastně zákonů. Přitom neznalost zákona neomlouvá. Což mluví za vše. Kdo na vás něco najít chce, rozhodně najde.

Díky knize nebudete panicem, pokud jde o jednání s úředníky.

ČR je též doslova přeborníkem v administrativní zátěži, která je na firmy ze strany úřadů přenášena. Starší výzkum Světové banky a poradenské společnosti PwC spočetl, že jen pokud jde o daňovou legislativu, musí firmy v průměru vynaložit až 405 hodin ročně. Tato čísla odpovídají době ještě před zavedením kontrolních hlášení a zveřejnil je týdeník Euro. Dnes tedy bude toto číslo ještě vyšší. Pro srovnání: Estonsko se chlubí pouhými 100 hodinami. Avšak další administrativa nás čeká v oblasti mezd a personalistiky, bezpečnosti práce, ochrany životního prostředí a dalších věcech.

dane

Podnikatelé, kteří nemají na to, aby si na tyto věci zaměstnali specialisty, už nemají pomalu kdy podnikat. Kontrola některého z úřadů je pak další časovou ztrátou, která může mít navíc na firmu fatální dopad, pokud v ní na ni nejsou předem správně připraveni.

Podnikatelská bible předejde fatálním průšvihům

Kniha Jak se připravit na kontroly úřadů je druhou knihou firmy Ofigo s. r. o., která se po vydání úspěšné knihy Jak založit vlastní firmu rozhodla pomoci již založeným firmám či živnostníkům zvládnout i komunikaci s úřady v případě kontroly. Čtrnáct kapitol vás připraví na to, co mnoho podnikatelů pokládá za nejhorší – na kontrolu. Díky knize nebudete panicem, pokud jde o jednání s úředníky. Ať již půjde o kontrolu z živnostenského úřadu, když k vám dorazí kontrola z finančního úřadu, České obchodní inspekce, Státního úřadu inspekce práce, ČSSZ, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Úřadu pro ochranu osobních údajů, Ochranného svazu autorského či Hasičského záchranného sboru.

novak

Publikace je praktickou příručkou, která popisuje detaily těchto devíti nejčastějších kontrol spolu s tipy, jak se na ně připravit. Vysvětluje, jaké doklady je důležité mít k ruce, informuje o právech i povinnostech obou stran, shrnuje nejčastější sankce a uvádí též příklady z praxe. Jestli existuje skutečně užitečná příručka pro podnikání, pak je to tato.

Související…

Město navýšilo pomoc pro podnikatele v rámci programu COVID Praha
red

foto: Ofigo, zdroj: Jak se připravit na kontroly z úřadů

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...