fbpx

Hackathon Hack the Crisis zná své vítěze, celkem pomohl více než stovce projektů 1 fotografie
Zástupci vítězného start-upu DIANA Biotechnologies

Porota vybrala osm vítězných projektů, které si rozdělily 10 milionů korun. Vítězem se stal projekt společnosti DIANA Biotechnologies

Zveřejněno: 23. 6. 2020

V pondělí 22. června v podvečer proběhl v pražském coworkingovém prostoru WeWork finálový večer hackathonu Hack the Crisis Czech Republic. Za dva měsíce trvání hackathonu se do něj přihlásilo 206 projektů. Díky unikátní spolupráci veřejné, soukromé a akademické sféry se podařilo pomoci 108 z nich. Odborná porota nakonec vybrala osm vítězných projektů, které si rozdělily 10 milionů korun. Vítězem se stal projekt společnosti DIANA Biotechnologies.

Start-up DIANA Biotechnologies chce přispět k výraznému navýšení kapacity ultra-citlivých Covid-19 testů v ČR. Tato kapacita je kritická jak pro úspěšné uvolňování karanténních opatření, tak pro boj s případnou další vlnou infekce. Společnost na svůj projekt získala tři miliony korun. Zároveň si odnesla cenu sympatie od hlasujících na sociálních sítích.

Ventilátor i nanofiltry

Na druhém místě se umístil plicní ventilátor Corovent, na třetím pak speciální nanofiltry, které vyvíjí spin-off LAM-X a které jsou přizpůsobeny pro využití jako součást roušek. Speciální ocenění získalo pět projektů – Grey Cortex, Oxygenerátor, Kaleido, Hunter Games a FreMEn contra COVID.

Do platformy budeme chtít zapojit i další ministerstva a státní instituce, protože se chceme hodně věnovat například distančnímu vzdělávání.

Hackathonem Hack the Crisis odstartovala dlouhodobá spolupráce agentury CzechInvest a Ministerstva průmyslu a obchodu se soukromým sektorem na projektech, které by měly pomoci státu i komerční sféře do budoucna zvládat krizové situace.

„Nově vznikající platforma Crisis Response Hub má za cíl dlouhodobě využívat synergie plynoucí z partnerství státu a komerčních institucí, podporovat vznik startupů v době jakékoli krizové situace – pandemie, terorismu a podobně,“ vysvětluje generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

„Do platformy budeme chtít zapojit i další ministerstva a státní instituce, protože se chceme hodně věnovat například distančnímu vzdělávání, které se ukázalo v době krize jako jedna z klíčových oblastí,“ doplňuje šéf CzechInvestu.

Vítězné projekty:

  • 1. místo v soutěži, cena ve výši 3 000 000 Kč: DIANA Biotechnologies
  • 2. místo v soutěži, cena 2 000 000 Kč: Corovent
  • 3. místo v soutěži, cena 1 000 000 Kč: Active nanofilters against COVID-19
  • Pět projektů oceněných speciální cenou 700 000 Kč: Grey Cortex, Oxygenerátor, Kaleido, Hunter Games a FreMEn contra COVID
  • Cena sympatie od hlasujících na sociálních sítích: DIANA Biotechnologies

Související…

Porota hackathonu Hack the Crisis vybrala 15 finalistů. Utkají se o 10 milionů korun
Klára Kutilová

foto: Hack The Crisis, zdroj: Hack The Crisis

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...