fbpx

Geraldine Weissové je dnes 93 let a je považována za jednu z nejúspěšnějších žen v typicky mužské profesi – investování. Je spoluzakladatelkou revolučního investičního přístupu, který se spíš než na výdělky firmy zaměřuje na výnosy z dividend

Zveřejněno: 21. 1. 2020

Naprostá většina oborů je stále v dominanci mužů. Je tomu tak i navzdory tomu, že mnohdy ženy bývají schopnější, takže pro danou práci i vhodnější. Ženy si jsou totiž vědomy toho, že pokud se chtějí prosadit, musí pracovat tvrdě, tvrději než muži.

Skvělým příkladem patriarchátu v oboru je obor financí. Ženy ve Spojených státech jsou ve finančním sektoru zastoupeny zhruba ze 47 %, zatímco na vedoucích pozicích jich najdete jen 19,5 %. O důvodech, proč tomu tak je, bychom mohli vést dlouhé debaty, ale zaměřme se raději na to pozitivní – na jednu ženu z těchto necelých dvaceti procent. Na ženu, která se dostala na vrchol i přesto, že její startovní pozice nebyla vůbec snadná, na Geraldine Weissovou, která se prosadila díky tomu, že se začala podepisovat jako G. Weiss.

Investování jen pro muže?

Geraldine Weissové je dnes 93 let a je považována za jednu z nejúspěšnějších žen v typicky mužské profesi – investování. Je spoluzakladatelkou revolučního investičního přístupu (The Grande Dame of Dividends a The Dividend Detective), jenž se spíš než na výdělky firmy zaměřuje na výnosy z dividend, které akcie nabízejí.

„Lidé, kteří na akciovém trhu ignorují důležitost dividend, nejsou investory. Jsou to spekulanti.“

„Lidé, kteří na akciovém trhu ignorují důležitost dividend, nejsou investory. Jsou to spekulanti.“ Za tímto svým názorem si Geraldine stála celý svůj život. Podle ní by se totiž investoři neměli při investování ani tak řídit podle výdělků firmy, ale podle dividend, protože zmanipulovat zisky v účetních výkazech je příliš snadné. Za skutečné peníze a indikátor úspěšnosti firmy tak považovala právě dividendy.

Při svých investicích tedy vyhledávala firmy se silnou rozvahou a to také nejen ve svém newsletteru radila ostatním investorům. Takové společnosti totiž budou se vší pravděpodobností schopné bez problémů dividendy vyplácet. A jak se jí podařilo v tomto nelehkém oboru prosadit? Geraldine neměla zase až tak moc ostré lokty, jak by se dalo předpokládat, spíš na to šla od lesa.

Dělat sekretářku? Ne, děkuji

Učila se sama z knih a pak na univerzitě. I přestože byla chytrá, žádná investiční společnost ji nechtěla obsadit na vyšším postu, kde by mohla ukázat, co opravdu umí a v čem se skrývá její potenciál. A pozice sekretářky, kterou jí nabízeli? To pochopitelně nebyl post, po kterém by toužila. A tak se rozhodla ve svých 40 letech (psal se rok 1966) začít psát společně s Fredem Whitmorem investiční newsletter, který pojmenovali Investment Quality Trends.

Její investiční rady byly dobré, a tak nebyl důvod nedůvěřovat ženě.

I zde však narážela na to, že je žena a že ženy investování nemohou rozumět tak dobře jako muži. Poté co se setkala právě s takovou pochybovačnou reakcí u jednoho ze svých článků, rozhodla se podepisovat jako G. Weiss. To se ukázalo jak velice chytrý tah. Její články byly úspěšné, pan G. Weiss byl totiž důvěryhodným odborníkem na investování. A když pak o 11 let později, to se psal rok 1977, v populární investiční talk show Wall Street Week svou totožnost Geraldine odhalila, nikomu potom už příliš nevadilo, že byla ve skutečnosti ženou. Její investiční rady byly dobré, a tak nebyl důvod nedůvěřovat ženě.

Tento newsletter se tak stal její srdeční záležitostí a psala jej až do roku 2002, poté jej bohužel předala muži jménem Kelley Wright. Škoda jen, že si pro tuto ediční činnost nenašla svou nástupkyni. I když jsou třeba finance a investování obor, který není ve vašem zájmu, pro další podobné příběhy bychom rozhodně nemuseli chodit daleko. Být žena je občas hold těžší, vůbec pak v takovýchto ryze mužských profesích. Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, že začnete investovat, a báli jste se, teď je ten pravý čas začít! Neodkládejte to, co můžete udělat dnes, na zítřek.

A co vy?

Znáte to i z osobní zkušenosti? Setkaly jste se někdy s diskriminací právě proto, že jste ženy? Anebo jste jako muži někdy nedůvěřovali ženskému úsudku jenom proto, že šlo o názor ženy? Jak se díváte na ženy v obchodu? V čem podle vás excelují a jaké jsou jejich limity?

Související…

O smrti už mluvit umíme, o sexu taky. Největší konverzační tabu jsou peníze
Milada Kadeřábková

zdroj: Finex.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...