fbpx

Progresivní zdanění, proti kterému se vymezuje například česká politická scéna, dolehlo na americké město Mountain View. Takzvaná daň z hlavy padne i na hlavu Googlu, který má ve městě 23 tisíc zaměstnanců. Je to z pohledu rozvoje města správná cesta?

Zveřejněno: 12. 10. 2019

Na Nový rok začala v kalifornském městě Mountain View, domovské základně Googlu, platit licenční daň na osobu neboli daň z hlavy. Ve zkratce řečeno: Čím více zaměstnanců firma má, tím větší daně zaplatí. Vyhláška se týká všech podniků s výjimkou neziskových organizací a malých podniků, které nevydělávají více než pět tisíc amerických dolarů ročně. 

Až 150 za hlavu

Všechny podniky, které do těchto kolonek nezapadají, zaplatí kromě paušálního poplatku ještě přirážku za každého zaměstnance, a to 5 až 150 amerických dolarů, přičemž největší společnosti zaplatí nejvíce. Například největší společnosti, které mají více než 5 000 zaměstnanců, zaplatí maximální paušální poplatek ve výši 584 tisíc amerických dolarů plus k tomu 150 amerických dolarů za každého zaměstnance.

Hospodářské a byznysové organizace daň z hlavy vidí jako zabijáka práce a tvrdí, že přiměje společnosti, aby se z města přestěhovaly.

Finanční prostředky, které město z daní vytěží, by měly být určeny na rozvoj všeobecných služeb a infrastruktury. Měly by financovat opatření, která by pomohla snížit dopravní přetížení, zkvalitnit cyklistické a pěší trasy a poskytnout dostupné bydlení a služby lidem bez domova.

Většinu pošle Google

Než progresivní danění nabylo účinnosti, činil paušální poplatek, který se léta neměnil, 30 dolarů a generoval 250 tisíc dolarů ročně. Letos  by měl činit 275 dolarů. Nové progresivní zdanění by podle odhadů města ročně mělo generovat až 6 milionů dolarů, přičemž více než polovinu této částky, tedy odhadem 3,5 milionu dolarů, by měl do městské kasy posílat právě Google, který ve své centrále zaměstnává až 23 tisíc lidí.

Vybrané prostředky nejsou vyčleněny na konkrétní projekty, panují proto obavy, že by je město mohlo utratit někde jinde.

Zástupci města Mountain View se nijak netají tím, že daň z hlavy míří záměrně na velké korporace a technologické společnosti se sídlem nebo obrovskými kampusy v regionu Silicon Valley, do něhož Mountain View patří. Google je sice největší, jsou tu ale i další giganti, například LinkedIn, Microsoft, Samsung, Symantec nebo 23andMe. Tyto korporace podle města kladou důraz na komunitu, chtějí svým zaměstnancům zajistit odpovídající infrastrukturu, bydlení a služby. Progresívní zdanění proto bude de facto pomáhat jim samotným.

silicon valley 1028985868

Silicon Valley: Je rozumné místní technologické giganty zdanit? A co když odejdou jinam?


Hospodářské a byznysové organizace ale daň z hlavy vidí jako zabijáka práce a tvrdí, že přiměje společnosti, aby se z města přestěhovaly buď úplně, nebo aby alespoň opticky snížily počet zaměstnanců tím, že je prostě papírově přesunou jinam. Obavy se také soustřeďují na další zásadní otázku: Jak konkrétně hodlá město peníze zužitkovat? Vzhledem k tomu, že vybrané daňové prostředky nejsou vyčleněny na konkrétní projekty, panují obavy, že by je město mohlo utratit někde jinde, a nedodrží tak svůj slib, že budou užity ke zvelebování infrastruktury.

Daň z hlavy zvažují i další města

Ačkoliv je progresivní zdanění tématem značně kontroverzním, jako je tomu i v případě Mountain View, okolní města z regionu Silicon Valley, jako jsou Palo Alto, Rewood City, San José a Santa Clara, o zavedení podobných opatření uvažují také. Například kalifornské Cupertino, kde má svou centrálu pro změnu Apple, zvažovalo zavedení daně z hlavy již v roce 2018. Tehdy se nápad neujal.

Místem, kde se zavedení progresivního zdanění rozhodně nepovedlo, je zase domovina Amazonu – město Seattle. V roce 2018 zde byla daň z hlavy zavedena, aby mohla být o měsíc později zrušena kvůli silným protestům ze strany podniků a veřejnosti.

Giganti města podporují

O tom, zda je progresívní zdanění správnou cestou, vedou analytici spory. Google má například spoustu pracovních míst také v San José, nedaleko Mountain View. V obou městech umožnily jeho daně rozvoj v míře, ke které by bez nich jinak vůbec nedošlo. Není proto malicherné snažit se z giganta vytáhnout ještě víc, navíc zákonnou cestou?

Amazon plánuje sdílet přibližně polovinu své nové kancelářské budovy v Seattlu s útulkem pro bezdomovce.

Ačkoliv města často obviňují korporace z prohlubování krize cenově dostupného bydlení a nárůstu bezdomovectví, pravdou je, že velké společnosti na sociální projekty přispívají stále více. Například Amazon plánuje sdílet přibližně polovinu své nové kancelářské budovy v Seattlu s útulkem pro bezdomovce, který by měl být otevřen začátkem tohoto roku.

Apple investuje v Kalifornii 2,5 miliardy dolarů do projektů dostupného bydlení, Facebook poskytne miliardu dolarů na granty, půjčky a projekty v oblasti bydlení a Microsoft investuje celkem půl miliardy dolarů na řešení bytové krize v Seattlu.

Související…

Světu vládne kult amatéra, říká digitální prorok ze Silicon Valley
Luboš Heger

foto: Shutterstock, zdroj: Smart Cities Dive

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...