fbpx

Report Světového ekonomického fóra z roku 2023 zdůrazňuje, že technika a technologie budou byznys v příštích pěti letech výrazně ovlivňovat. Co je ale alarmující, je to, že kvůli tomu může být až 25 % pracovních míst v ohrožení. V dnešní době je proto porozumění trhu práce a jeho dynamiky nezbytností, nikoli pouze volbou.

Zveřejněno: 28. 11. 2023

Studie od Boston Consulting Group zároveň říká, že 4,2 milionu lidí si musí rozšířit dosavadní dovednosti pro potřeby nové ekonomiky a jeden milion lidí dokonce bude potřebovat kompletně nové vzdělání, protože jejich práce zmizí. Pokud stát, firmy a zaměstnanci nebudou na tyto změny reagovat aktivně, může české ekonomice hrozit pokles konkurenceschopnosti, růst nezaměstnanosti a zpomalení růstu HDP. A také právě proto vznikl READYCON.

Posílení informovanosti o měnícím se světě práce bylo hlavní náplní akce READYCON Česko 2023, které se zúčastnilo více než 58 000 středoškoláků, 2500 pedagogů a 70 odborníků z praxe, spolu se 600 partnerskými organizacemi. Studenti se tak dozvěděli o aktuálních trendech na trhu práce v nosných oblastech ekonomiky, díky čemuž jsou nyní schopni činit lepší kariérní rozhodnutí.

Jak probíhal READYCON Česko 2023?

READYCON zahrnuje osm odborných pořadů, ve kterých se řečníci podělili o jejich dlouholeté zkušenosti a doporučení v rámci nejnovějších trendů. Studenty jsme tak vybavili klíčovými informacemi, které jim pomohou stát se na pracovním trhu konkurenceschopnými kandidáty.

Ve světě elektrotechniky se trendy a perspektiva budoucnosti rychle mění. Jaké vzdělávací a kariérní příležitosti pro studenty nabízí kosmický průmysl nebo proč je budoucnost energetiky v obnovitelných zdrojích? A co elektromobilita a její potenciál? Tyto a mnohé další otázky byly centrem pozornosti v panelu elektrotechniky, nad kterou převzal Continental roli hlavního partnera.

„READYCON vznikl z našich vlastních zkušeností – získávání praktických dovedností mimo školní lavice bylo pro nás oba klíčové. Díky nim dnes můžeme tento projekt úspěšně vést. Věříme, že každý školák by měl takovou příležitost mít, a proto jsme se rozhodli zprostředkovat informace z trhu práce co největšímu počtu studentů.“ – Dominik Hamaj a Peter Neumann, zakladatelé projektu

Panel prohloubil vědomosti studentů také v oblasti revolučních technologií, jako je robotika a Internet věcí, který mění svět – do roku 2025 by mohlo být propojeno až 30,9 miliardy zařízení! Jaké novinky a změny přinese budoucnost v elektrotechnice? Studenti, kteří byli součástí tohoto setkání, již mají jasné představy.

Metaverse: Nejen konzumace obsahu

Díky společnosti Notino měli studenti možnost ponořit se do fascinujícího světa inovací, a to v rámci pořadu Trendy v obchodu a službách. Řečníci se soustředili na zákazníka v éře hyper-personalizace, kde individualizovaný přístup k zákazníkům a jejich potřebám právě dominuje. Zaměřili se také na svět digitálního obchodu s důrazem na Metaverse – virtuální vesmír, kde lidé mohou komunikovat, pracovat, hrát a tvořit. Kromě toho se věnovali budoucnosti v oblasti hotelnictví, cestovního ruchu, gastronomie a pohostinství. Michal Daniel ze společnosti Notino přispěl také svým příběhem o tom, jak se vypracoval z asistenta až na pozici Chief People & Legal Officer, a sdílel důležité tipy, které se během této cesty naučil.

3. notino zdroj readycon 2023

Velký dík také patří brandingovému a webovému studiu Pomasle, které přispělo k vizuálnímu úspěchu vysílání prostřednictvím jejich kreativních designů, což zaručilo angažovanost studentů.

Nová éra byznysu a interakce s klienty

Jak cloudové technologie a velká data mění způsob, jakým interpretujeme informace, a jak to ovlivňuje byznys? Studenti se také dozvěděli o možnostech a výzvách, spojených s umělou inteligencí – konkrétně v oblasti chatbotů, kteří stále více zasahují do interakcí s klienty a poskytují rychlejší a efektivnější řešení. Studenti se zabývali také modelem ChatGPT, který stojí za generováním mnoha textů – včetně této věty, kterou právě čtete.

Nanovlákna a jiné revoluce v průmyslu

V rámci pořadu Trendy ve strojírenství se studenti ponořili do fascinujícího světa, ve kterém měli možnost zjistit, jak robotika a automatizace formují budoucnost odvětví, které s sebou přináší obrovské příležitosti, ale i výzvy. 

8 panelů, více než 58 000 studentů, 70 řečníků a 600 partnerských organizací a škol – takový byl READYCON 2023

Z přednášek také bylo jasné, že mikro- a nanotechnologie v tomto průmyslu svými unikátními schopnostmi zcela mění hru. Kromě toho se studenti také dozvěděli, že 3D tisk a aditivní výroba představují pro tradiční výrobní metody vážnou konkurenci.

Digitalizace, decentralizace a nová cesta k investování 

Jaké výzvy a příležitosti přináší moderní finanční svět? Tyto otázky byly centrem pozornosti v pořadu Trendy ve financích. Studenti se dozvěděli více o nových přístupech k financování s pohledem na finanční technologie, o decentralizovaných finančních řešeních a o tom, jak digitalizace mění způsob, kterým spravujeme a investujeme peníze. Mimoto se dozvěděli, jak audity smart kontraktů chrání investice v éře decentralizace. Vzhledem k tomu, že svět čelí různým výzvám, například globálnímu oteplování, se řečníci zaměřili i na dopadové investování.

Genetika, podnikání a digitalizace v novém věku zdravotnictví

V rámci pořadu Zdravotnictví měli studenti příležitost vyslechnout si experty, kteří představili nejnovější pokroky v genetickém inženýrství, či zavedení podnikatelských principů do zdravotnictví a jejich důležitost. Důraz byl kladen i na význam digitalizace ve zdravotní péči.

1. studentka zdroj istock

BIM a inovace ve stavitelství

V rámci pořadu o stavitelství měli studenti možnost prozkoumat aktuální inovativní trendy ve stavebním průmyslu. Tématem byla výstavba inteligentních a zelených měst, využití moderních stavebních materiálů a technologií, jako je BIM a rozšířená realita, a také to, jak tyto inovace mění svět architektury a urbanismu.

Influencer marketing, kvalitní obsah a řízení v marketingu a managementu

Pořad Média, Marketing a Management poskytl studentům pohled na nejnovější metody a strategie v této oblasti. Studenti také získali užitečné informace o influencer marketingu, významu kvalitního obsahu a o tom, jak efektivně řídit projekty a týmy.

Neoddělitelnou oporou při organizování tohoto formátu, byla i letos spolupráce se samotnými školami. Naše srdečné poděkování patří především vedením partnerských škol a více než 2500 pedagogům, kteří neodmyslitelně přispěli k úspěchu této akce. Už teď se těšíme na další ročník.

Související…

Čtyřdenní pracovní týden přináší samé výhody, hlásí testující Austrálie
Tereza Hermochová

foto: iStock, Unsplash, READYCON, zdroj: READYCON

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...