fbpx

Čtyřdenní pracovní týden přináší samé výhody, hlásí testující Austrálie 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nová studie zjišťovala, jak Australané reagují na zrušení jednoho pracovního dne. Výsledky vás pravděpodobně překvapí a nadchnou.

Zveřejněno: 2. 7. 2023

Jednou z mála dobrých věcí, které přinesla pandemie covidu, byla flexibilita na pracovišti. Práce z domova je v mnoha organizacích stále normou, ale co kdybychom začali přijímat také čtyřdenní pracovní týden?

Podle Swinburne University of Technology nemá zrušení jednoho pracovního dne na pracovištích doslova žádné nevýhody. V rámci studie „Nové trendy čtyřdenního pracovního týdne v Austrálii“ výzkumníci sledovali 10 organizací, které zavedly čtyřdenní pracovní týden na zkoušku, a jejich zjištění se dají považovat za téměř fantastická.

„70 % z nich uvedlo, že je jejich produktivita vyšší, 30 % uvedlo, že je přibližně stejná jako předtím, a nikdo neuvedl, že by se snížila,“ ukázala zjištění. „Když byli zaměstnavatelé požádáni, aby na stupnici od 1 do 10 ohodnotili, jak se jim čtyřdenní pracovní týden zatím osvědčil, udělili mu průměrnou známku 9,25 z 10.“

Během šestiměsíčního zkušebního období se naše kapacita jako organizace zvýšila o 11 %, nemocenské se snížily o třetinu, snížila se úroveň stresu, zvýšila se opatření pro rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem a snížila se spotřeba elektrické energie

Důvodem, proč čtyřdenní pracovní týden „nemá žádné nevýhody“, je skutečnost, že navzdory tomu, že zaměstnanci pracovali méně hodin, odvedli stejné množství práce, jako kdyby na ni měli pět dní. Studie ukázala, že lidé si dají záležet a věci udělají, když jim je přiděleno menší časové okno.

Co s volnými dny?

Co tedy všichni dělají s tímto dnem navíc? Mě osobně napadá spousta věcí. Pro začátek bych si zamluvila dlouho odkládanou schůzku u zubaře, kterou je obvykle těžké stihnout mimo pracovní dobu. Pak je tu veškerá další životní administrativa, která s dospělostí přichází. Co však výzkumníci považovali za nejpřínosnější, bylo zjištění, že účastníci stavěli sami sebe na první místo tím nejlepším možným způsobem.

Nikki Beaumontová, jejíž organizace byla součástí studie, řekla, že poté, co oznámila zavedení čtyřdenního pracovního týdne, byla zaplavena žádostmi o zaměstnání. 

„Nejvýznamnějším zjištěním pro mě bylo to, jak zaměstnanci investují čas navíc do zdraví, cvičení, wellness a péče o sebe. Skutečnost, že někteří lidé nyní chodí k praktickému lékaři na zdravotní prohlídky, na které dříve neměli čas, je podle mého názoru velkou výhrou,“ říká pro Sydney Morning Herald docent John Hopkins z Swinburne University of Technology.

Úspěch spočívá v implementaci. „Ačkoli se všech deset společností, s nimiž jsme hovořili, velmi lišilo, všechny se shodly na tom, že pečlivé plánování a školení byly rozhodujícími při navrhování vhodného uspořádání čtyřdenního pracovního týdne,“ uvedl Hopkins.

Nikki Beaumontová, jejíž organizace byla součástí studie, řekla, že poté, co oznámila zavedení čtyřdenního pracovního týdne, byla zaplavena žádostmi o zaměstnání. Na druhou stranu generální ředitel společnosti EES Shipping Brian Hack naznačil, že účast jeho společnosti ve studii byla nezbytná pro její přežití. „Začínali jsme pozorovat trhliny v odvětví, lidé vyhořívali, řidiči kamionů prostě odcházeli ze dveří a já jsem opravdu nechtěl, aby se to stalo u nás,“ řekl.

Navzdory tomu, že zaměstnanci pracovali méně hodin, odvedli stejné množství práce, jako kdyby na ni měli pět dní. Studie ukázala, že lidé si dají záležet a věci udělají, když jim je přiděleno menší časové okno.

„Nechceme po lidech, aby pracovali více hodin, ale aby hledali způsoby, jak lépe využít svůj čas. V tom je podporujeme a hledáme způsoby, jak můžeme jako organizace využít čas rozumněji.“

Vyšší produktivita, méně nemocí

Generální ředitelka společnosti Momentum Mental Health Debbie Baileyová má důvod oslavovat. „Během šestiměsíčního zkušebního období se naše kapacita jako organizace zvýšila o 11 %, nemocenské se snížily o třetinu, snížila se úroveň stresu, zvýšila se opatření pro rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem a snížila se spotřeba elektrické energie,“ vysvětlila. A co víc, „naše skóre čistých příznivců zaměstnanců se zvýšilo z 20–30 a nyní dosahuje 78 bodů.“

Zaměstnavatelé, kteří se studie zúčastnili, sice nejsou velkými podniky, ale jejich zjištění mají naprosto zásadní vliv na velké firmy. I velké společnosti Bunnings a Oxfam totiž nedávno oznámily, že budou zkoušet čtyřdenní pracovní týden.

Zaměstnanci dostanou 100 % své mzdy za odpracování 80 % své předchozí pracovní doby, pokud se udrží produktivita na 100 % předchozí úrovně. Jednoduché, že? Ano, ale vše závisí na produktivitě práce zaměstnanců jako celku. Pokud zúčastnění zaměstnavatelé zaznamenají pokles produktivity, pětidenní pracovní týden se vrátí.

Související…

Čtyřdenní pracovní týden? Premiérka Nového Zélandu ho navrhla jako lék na krizi
Jaromír Hasoň
 

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...