fbpx

Každoroční událost pořádaná technologickým gigantem Huawei v Paříži vyzvala minulý týden ke společnému urychlení ekologické a digitální transformace Evropské unie. Během dvoudenní konference Huawei Connect bylo pod hlavičkou tohoto tématu uspořádáno více než třicet různých přednášek a seminářů, které posluchačům nastínily současné největší výzvy na cestě k udržitelnosti i jak se k nim staví technologický sektor pomocí nejnovějších řešení.

Zveřejněno: 22. 11. 2023

„Evropa dělá neuvěřitelné pokroky v digitální transformaci," prohlásil hned ve svém úvodním projevu rotující předseda představenstva společnosti Huawei Ken Chu. Uvedl, že EU stojí v čele celosvětového přechodu k zelenější budoucnosti a už přes dvě desetiletí je jí v tomto partnerem také Huawei. „Dosáhli jsme velkých pokroků v propojování lidí, podpoře firem i budování evropského digitálního ekosystému. Také v budoucnu hodláme v Evropě dále posilovat naši podporu v oblasti digitální transformace, lokálních inovací, udržitelnosti a kybernetické bezpečnosti,“ ujistil Chu.

Jaký postup Huawei navrhuje, představil návštěvníkům z řad partnerů, akademiků či zástupců průmyslových odvětví prezident Huawei pro Evropu Jim Lu. Ve svém projevu ukázal na čtyři hlavní pilíře, které mají podpořit dvojí transformaci Evropy – jsou jimi univerzální konektivita, inteligentní cloud, hospodaření s watty pomocí bitů a otevřená spolupráce.

Základem digitální transformace je kompletní propojení všech věcí prostřednictvím vysokorychlostních sítí. To je klíčové zejména v průmyslovém prostředí, kde lze díky vysoce výkonným sítím umožnit přenos, analýzu a výpočet obrovského množství dat v reálném čase. Huawei toto nedávno demonstroval v případě nově vybudovaného intermodálního terminálu East West Gate v maďarském Fényeslitke, který je jako první v Evropě plně ovládán prostřednictvím 5G sítí.

ken chu

Ken Chu, rotující předseda představenstva Huawei, na konferenci HUAWEI CONNECT 2023

Nedílnou součástí rozvoje jsou cloudové služby, s nimiž Huawei dlouhodobě slaví úspěchy. „S cloudovými uzly v Irsku i v Turecku se nyní Huawei Cloud řadí mezi nejrychleji rostoucí hlavní poskytovatele cloudových služeb na světě,“ podotkl Jim Lu. Huawei také letos zaznamenala velký průlom s predikativními modely Pangu, které začalo veřejnosti na svých stránkách nabízet Evropské centrum pro střednědobé předpovědi počasí.

Co se týče hospodaření s watty pomocí bitů, zde Lu vyzdvihl dlouholetou práci společnosti Huawei na integraci digitálních technologií a výkonové elektroniky za účelem posílení výroby čisté energie a podpory digitalizace energetických systémů. „Evropa je světovým lídrem v přechodu na čistou, zelenou energii,“ prohlásil Lu. „Huawei k dnešnímu dni pomohla Evropě vyrobit 228 miliard kilowatthodin zelené elektřiny, čímž snížila emise uhlíku o 102 milionů tun a zároveň vytvořila desítky tisíc vysoce hodnotných pracovních míst.“

ICT jako klíč k proměně průmyslových odvětví

Prezident divize ICT produktů a řešení ve Huawei Jang Čchao-pin poznamenal, že inovace v oblasti informačních a komunikačních technologií již zvládly proměnit všechna průmyslová odvětví a digitální ekonomika se nyní stává novým motorem hospodářského růstu. Po deseti letech rychlého pokroku převzala digitální transformace ústřední ekonomickou roli a předpokládá se, že do roku 2026 bude tvořit více než 54 % HDP vyspělých států, což výrazně zvýší produktivitu.

„V současné době probíhá druhá vlna digitalizace průmyslu, včetně vzdělávání či zdravotnictví. Evropa má v těchto odvětvích konkurenční výhodu a je v dobré pozici pro otevření nových příležitostí,“ uvedl Jang Čchao-pin.

jim lu

Jim Lu, senior vice prezident společnosti Huawei a prezident pro evropský region, na konferenci HUAWEI CONNECT 2023

Zopakoval také závazek společnosti Huawei inovovat tak, aby splnila klíčové požadavky digitalizace průmyslu v příštích 5 až 10 letech a hladce vstoupila do éry 5.5G. Nová éra sítí si totiž žádá produkty vyznačují se zjednodušenou architekturou, špičkovou kvalitou a vynikajícím uživatelským zážitkem pro datová centra, sítě WAN, kampusy, malé a střední firmy a další scénáře.

„Nastal čas urychlit inteligentní transformaci,“ souhlasně se přidala Jacqueline Š‘, prezidentka globální marketingové a obchodní divize Huawei Cloud. „Jsme připraveni spolupracovat s našimi zákazníky a partnery na jejich transformačních cestách. Snažíme se podněcovat inovace, budovat silnou lokální podporu a umožnit místnímu ekosystému fungovat ‚v Evropě, pro Evropu‘.“

Související…

Vědec z CERNu varuje: Planeta je na pokraji sebezničení, lidstvu zbývají na nápravu už jen poslední roky
Michal Švehla

foto: Huawei, Shutterstock, zdroj: Huawei

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...