fbpx

Vědec z CERNu varuje: Planeta je na pokraji sebezničení, lidstvu zbývají na nápravu už jen poslední roky 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Dr. Egon Cholakian, spolupracující na projektech CERN nebo NASA, přichází s novou iniciativou za účelem odvrácení blížící se klimatické katastrofy

Zveřejněno: 16. 8. 2023

Částicový fyzik Egon Cholakian, který má rozsáhlé zkušenosti v oblasti výzkumu klimatu a národní bezpečnosti, oznámil vznik nové iniciativy. Ta si dává za cíl sjednotit nejlepší vědce z celého světa a zahájit rozsáhlý výzkum drastických dopadů klimatických změn na naši planetu.

Čas se rychle krátí

„Země zažívá rapidní eskalaci extrémních klimatických a geodynamických událostí. Dochází k výraznému nárůstu výskytu a rozsahu seismických, vulkanických, hydrologických, atmosférických, gravitačních a tepelných anomálií,“ popisuje Cholakian ve svém prohlášení k bezprecedentní situaci. „Nezpochybnitelné údaje jednoznačně ukazují, že katastrofy na Zemi se stupňují geometrickou řadou,“ dodává.

Podle Cholakiana nelze se současným vědeckým přístupem příčiny těchto jevů vysvětlit, stejně tak jako není možné najít efektivní řešení. Fyzik proto apeluje na světovou vědeckou komunitu i světové lídry, aby došlo k založení Jednotného mezinárodního vědecko-výzkumného centra (UISC). Centrum by mělo mít neomezený přístup k veškerým dostupným zdrojům, které by k řešení tohoto problému mohly přispět. 

Kromě mimořádného posunu a destabilizace zemského jádra dochází i k chaotickému zrychlování rotace planety a posunu její rotační osy. Tyto události vyvrcholily v snížení tepelné vodivosti oceánů, které v důsledku toho ztratily schopnost fungovat jako kompenzační a ochlazovací mechanismus.

„Co nejdříve musíme vytvořit interdisciplinární, víceoborový mechanismus na záchranu naší planety se zapojením nejlepších vědců z různých zemí světa. Ve jménu vědy a lidstva já, Egon Cholakian, apeluji na vás, lídry národů světa, s naléhavou výzvou: zakopejte válečné sekery a zasedněte k jednacímu stolu. Je čas přemýšlet o jednotné globální ekonomice a konsolidovaném sjednoceném světě. Toto není jen vyjádření mých názorů, je to naprostá nutnost, abychom zajistili přežití naší planety,“ naléhá Cholakian na prezidenty a lídry všech zemí.

Extrémní jevy na pochodu

Klimatických jevů, které vedly Cholakiana k vytvoření této výzvy, má být hned celá řada. Mezi ně patří především výrazný nárůst výskytu a rozsahu seismických, vulkanických, hydrologických, atmosférických, gravitačních a tepelných anomálií, které Cholakian ve svém apelu zmiňuje. To ale není zdaleka všechno.

Kromě výše zmíněného totiž Cholakian a jeho kolegové poslední dobou zaznamenávají alarmující anomálie ve všech vrstvách Země. Kromě mimořádného posunu a destabilizace zemského jádra dochází i k chaotickému zrychlování rotace planety a posunu její rotační osy. Tyto události vyvrcholily v snížení tepelné vodivosti oceánů, které v důsledku toho ztratily schopnost fungovat jako kompenzační a ochlazovací mechanismus.

Všechny tyto alarmující faktory pak mají naznačovat jediné – planeta Země se nachází na pokraji sebezničení a lidstvu zbývá jen několik málo let, aby tuto hrozící katastrofu odvrátilo.

V jednotě je síla

Mezinárodní vědecko-výzkumné centrum má proto spojovat různorodou komunitu, složenou z odborníků z různých oborů, včetně fyziky, geofyziky, geologie, historie, archeologie, neurofyziologie, politologie, religionistiky, psychologie, psychiatrie a dalších vědeckých disciplín. Vytvořením takové jednotné platformy se Cholakian snaží využít kolektivní sílu a zabránit dle něj jinak nevyhnutelné katastrofě.

„Správné a jediné řešení tohoto problému závisí na vědcích, kteří jsou vybaveni neomezenými vědeckými a finančními zdroji. Musíme co nejdříve vytvořit jednotnou vědeckou komunitu. Musíme jednat společně jako jednotná síla, jednotná mysl a jednotné srdce,“ zdůrazňuje naléhavost globální výzvy.

Ambiciózní projekt by se měl nejen snažit objasnit příčiny a důsledky těchto klimatických jevů, ale také usilovat o vypracování komplexních strategií, které by zmírnily jejich dopad a nabídly naději na udržitelnou budoucnost.

Související…

Klima se mění tak rychle, že učebnice nestačí držet krok
František Mašek

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...