fbpx

Některé dny přímo vybízejí k lenošení pod dekou. My vám ale ukážeme, že zážitky můžete sbírat za jakéhokoliv počasí. Připravili jsme si pro vás tipy na aktivní dovolenou v pojízdném hotelu na čtyřech kolech, díky kterému na podzimní depresi nezbyde prostor ani čas!

Zveřejněno: 21. 9. 2022

Na podzim už se nám do spousty věcí nechce. Bojíme se sychravého počasí, a tak většinu času prosedíme doma. Přitom právě toto roční období můžeme prožít aktivně. Prostřednictvím dovolené, prodlouženého víkendu nebo jen kratšího výletu v době blížících se státních svátků načerpáte tolik energie, že si na vás podzimní splín nepřijde a nemusíte čekat jen na slunečné babí léto. Sportovat se dá prakticky za každého počasí, navíc vzpomínky, které díky cestování získáte, zahřejí u srdce ještě několik týdnů poté.

Ideálním dopravním prostředkem vám může být právě karavan, kam vměstnáte kolečkové brusle, turistické boty na hory, trekové hůlky, ale i cyklistická kola. „Ceny pronájmu karavanů nebo obytných domů na platformě Campiri.com v tomto posezónním období klesají i o desítky procent, a tak by byla škoda takové příležitosti nevyužít,” potvrzuje Lukáš Janoušek, CEO a spoluzakladatel společnosti Campiri.

Jste připraveni na zážitky, ale nevíte kam vyrazit? Připravili jsme si pro vás několik možností, které ocení nadšení sportovci, parta kamarádů nebo rodina s dětmi.

Pavlov, ráj vína i kitesurfingu

Pokud vás vítr zavane na jižní Moravu, doporučujeme navštívit obec Pavlov, nacházející se na úpatí Pavlovských vrchů při pravém břehu vodní nádrže Nové Mlýny asi 8 kilometrů severně od Mikulova. Toto místo má všechno, co si od podzimní dovolené můžete přát – krásné kavárny, apartmány s výhledem na vinice, možnosti aktivního odpočinku, ale i řadu památek a vyhlášených turistických cílů.

pavlov morava shutterstock min

Pavlov (zdroj: Shutterstock)


Jedním z nich je zřícenina gotického hradu Děvičky, pěší výlet, který zvládnete i s menšími dětmi. Troufáte-li si, můžete do posledního říjnového víkendu vyzkoušet adrenalinový sport jménem kitesurfing, který má v Pavlově více než patnáctiletou tradici.

Před deštěm se můžete ukrýt do Archeoparku Pavlov. V místě, kde v období paleolitu sídlili naši předci, vznikla moderně pojatá expozice o zdejších archeologických objevech. Díky tomu, že je Pavlov vyhlášenou vinařskou oblastí, máte možnost také ochutnat jedny z nejlepších tuzemských vín. Poslední listopadovou sobotu zde tradičně probíhá Den otevřených sklepů. Na dobré víno ale můžete dorazit kdykoliv.

Tip na ubytování: V karavanu složte hlavu přímo u vodní nádrže Nové Mlýny v areálu ​​Yacht Club Dyje Pavlov. Do 30. října můžete přenocovat ve stanu, obytném automobilu, přívěsu nebo jen tak – pod širákem.

Baťův kanál z cyklistického sedla

Cyklostezka v okolí Baťova kanálu patří k dlouhodobě vyhledávaným lokalitám nejen milovníků aktivní dovolené, ale i rodin s dětmi. Užít si můžete 80 kilometrů dlouhou, povětšinou asfaltovou trasu, díky které poznáte nejzajímavější místa regionu, jako je Hodonín, Uherské Hradiště nebo Kroměříž. Podél cyklostezky se klikatí síť Moravských vinařských stezek, a tak si za odměnu můžete po sesednutí z kola dopřát i skleničku dobrého vína. Inlinisté mají příležitost využít 15 kilometrů dlouhou stezku vedoucí ze Spytihněvi do Kostelan.

Prší? Nevadí, zavítejte do Strážnice, kde najdete tradiční skanzen s chaloupkami z doškových střech i řemeslné dílny pro malé a velké návštěvníky. Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy představuje lidovou architekturu, způsob bydlení a života v zastoupených lokalitách a současně podtrhuje téma vinohradnictví, které je pro tento kraj typické.

Tip na ubytování: K ubytování v karavanech je ideální Autokempink Strážnice, který se nachází nedaleko Baťova kanálu. Areál má stání včetně výlevky na chemické WC, přívod pitné vody a samozřejmě také elektrické přípojky.

Milešovka, královna horské turistiky

Atmosféru podzimu zažijete v Českém středohoří. Milujete-li horskou turistiku, určitě si udělejte výlet na tzv. hromovou horu, jak je Milešovka kvůli svému českému prvenství v bouřkách a větru často označována. Přestože výšlap to není jednoduchý, za tu námahu rozhodně stojí. Na vrcholu na vás čekají dechberoucí výhledy na všechny světové strany. Hned na protějším kopci se tyčí vrch Ostrý se stejnojmennou zříceninou, na který se z Milešova dostanete za necelou hodinu chůze.

m ceskestredohori shutterstock min

České Středohoří (zdoj: Shutterstock)


Při návštěvě regionu rozhodně nesmíte minout ani teplický zámek, jenž se stal sídlem lokálního muzea. Prohlédnete si zde expozice zaměřené na pravěk severozápadních Čech, umění gotiky, renesance a baroka, lázeňství i vývoj keramické výroby v kraji. Pro milovníky historie jsou zde zpřístupněny také některé zámecké komnaty.

Tip na ubytování: V obci Velemín najdete zbrusu nový stellplatz pro karavany, který stojí hned pod Milešovkou. Cestovatelům nabízí veškeré potřebné zázemí s připojením na elektřinu, možností dočerpání čisté vody a vylití odpadní vody i chemického WC. Stání je navíc zcela samoobslužné. Na místě tak zaplatíte hotovostí, kartou nebo jednoduše mobilem.

Po hřebenech Orlických hor i s běžeckými botami

Orlické hory jsou lákadlem pro aktivní cestovatele. Nabízí široké možnosti turistických procházek, cyklovýletů, ale i zlézání skal – a to jak těch pískovcových, tak i žulových. Aby toho nebylo málo, vedle pěší turistiky si tady můžete nasadit běžecké boty a vyzkoušet 34 kilometrů dlouhou trasu vedoucí z Deštné v Orlických horách přes vyhlášenou Masarykovu chatu na Šerlichu až na nejvyšší vrchol Velká Deštná.

V Královéhradeckém kraji je ale k vidění samozřejmě mnohem víc. Půl hodiny autem od Orlických hor leží hned několik historických perel – zámky Opočno, Doudleby nad Orlicí nebo Rychnov nad Kněžnou. V říjnu bývají otevřené sice pouze o víkendu, u některých je možné domluvit individuální prohlídku i v pracovním týdnu.

V Deštné najdete plně vybavený kemp i pro karavany, který funguje celoročně. Jmenuje se Zákoutí a je zde k dispozici nejen umývárna a restaurace, ale také prádelna, kuchyňka, společenská místnost či dětská herna.

Související…

Dá se vytvořit dokonalá fronta? Strategii odborníků prověřila smrt Alžběty II.
Klára Kutilová

 

foto: Campiri, Shutterstock, zdroj: Campiri

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...