fbpx

Dá se vytvořit dokonalá fronta? Strategii odborníků prověřila smrt Alžběty II. 1 fotografie
Fronta čekajících na rozloučení s Alžbětou II. v Londýně (zdroj: Shutterstock)

Vytvořit dokonalou frontu není snadný úkol. A fronta k rakvi královny Alžběty II. nebyla jako každá jiná. Zdánlivě živelně se vinula celým centrem Londýna. Maximální délka fronty přitom byla 16 kilometrů a dávala smysl. Jaký?

Zveřejněno: 20. 9. 2022

Ze studie University College London z roku 2017 vyplývá, že Britové jsou nervózní, když někde čekají déle než pět minut a 45 sekund. A že nejsou příliš ochotní stoupnout si do fronty, ve které stojí více než šest lidí před nimi. „Dokonalá fronta je taková, v níž čekání netrvá déle než 10 minut,“ říká Eric Kant, zakladatel nizozemské společnosti Phase01 Crowd Management, která se zabývá organizací akcí, a to včetně dlouhých front. „Fronta k rakvi Alžběty II. není v žádném z praktických ohledů dokonalá, je ale dobře připravená a řízená. Stručně řečeno, je to fronta hodná královny,“ dodal.

Konzultant Spojeného království pro bezpečnost Andy Hollinson, který se na přípravě Operace London Bridge, jež je spojená s výměnou panovníka, podílel, říká, že s takto dlouho frontou se Spojené království ještě nesetkalo. Střízlivé odhady tvrdily, že vzdát královně poslední hold k rakvi přijde až 750 000 lidí. Odhady počtu návštěvníků Londýna v den královnina pohřbu hovořily až o dvou milionech osob.

Psychologie fronty

Při navrhování dokonalé fronty je třeba sledovat dvě proměnné. Jak rychle fronta narůstá a jak rychle se čekající dostanou na její konec, říká Keith Still, profesor vědy o davech na Suffolkské univerzitě. „V průběhu let se lidé mnohokrát pokusili to matematicky vysvětlit,“ podotýká Still, „ale matematické výpočty nepojmou psychologické aspekty fronty.“

Díky hadovitému způsobu seřazení lidí se zdá, že fronta je kratší, než ve skutečnosti je. Jde o chytrý psychologický trik, který se snaží zmírnit frustraci čekajících.

Pokud jde konkrétně o psychologii fronty k rakvi Alžběty II., tak zřejmě nikdo v životě v zástupu lidí nečekal na něco tak dlouho. To znamená, že by mohl být rychle frustrován. „A jednou z obav, která byla i tady vždy na prvním místě, je, že pokud lidé stojí dvacet hodin, mohou se dostat za hranice svých fyzických možností,“ říká Still. Podle londýnské záchranné služby byla také stovkám lidí ve frontě poskytnuta lékařská pomoc a desítky z nich byly kvůli kolapsu převezeny do blízkých nemocnic.

Na frontu dohlíželo více než 1000 lidí včetně téměř osmi stovek stevardů, kteří čekajícím podávali vodu a byli připraveni poskytnout základní první pomoc v případě zdravotních obtíží. Na trase fronty bylo instalováno 500 přenosných toalet, zaveden byl systém náramků, které lidem umožňovaly frontu opustit, aby si obstarali jídlo a pití a neztratili ve frontě své místo.

Inspirace u zábavních parků

K zajištění hladkého průběhu příprav na pohřeb královny se britská vláda inspirovala také u zábavních parků, od nichž převzala prvek poněkud překvapivý. Zábavu. BFI Southbank, kino provozované Britským filmovým institutem, které se nachází na posledním úseku trati před příjezdem k Westminsterskému paláci, promítalo archivní záběry královny na obřích obrazovkách před svou budovou. „Jde o to, aby se dav bavil, byl informován a rozptýlen,“ říká Still.

Dalším konceptem převzatým ze zábavních parků jsou hadovité úseky, které se zdvojovaly, aby se na menší prostor vešlo více lidí. „Je prostě štěstí, že k tomu došlo až teď, po létě,“ říká Andy Hollinson. „Uprostřed festivalové sezóny by bylo mnohem těžší zajistit infrastrukturu a stevardy.“ Díky takovému způsobu seřazení lidí se zdá, že fronta je kratší, než ve skutečnosti je. Jde o chytrý psychologický trik, který má zmírnit frustraci čekajících.

Jedním z překvapení však byla jen malá nespokojenost čekajících, že musí ve frontě tak dlouho stát. Lidé byli spíše naštvaní, že se do fronty vůbec nedostali. Fronta na frontu, která se nakonec v Londýně stála, je toho důkazem. „Říkám tomu prostě odhodlání,“ dodává Eric Kant.

Související…

Rozmluvy se včelami a nevkusné dárky: 12 bizarních rituálů britské královské rodiny
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Wired

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...