fbpx

Zveřejněno: 29. 9. 2017

Všeho s mírou. I toho špatného. Seznamte se s jídly a věcmi, které mají špatnou pověst a ve velké míře zaručeně škodí. Přesto vám mohou v rozumných dávkách prospět. Je čas změnit pohled na pivo, víno nebo čokoládu.

Snažíte se najít výmluvu, proč pít pivo, dát si skleničku vína nebo se přejíst čokoládou? S námi to bude hračka. Poskytneme vám alibi i na občasný výbuch hněvu či jointa na sluníčku. :) 

Marihuana

Ačkoliv je užívání marihuany často spojeno s výpadky paměti (jak dobře známe z filmu Samotáři), slouží zároveň jako zbraň proti Alzheimerově chorobě. Protimluv? Nikoliv. Protizánětlivé látky v konopí brání shlukování mozkových proteinů, což je jedna z hlavních příčin nemoci.

Čokoláda

Milovníci čokolády, nastal čas slavit! Tato oblíbená sladkost obsahuje antioxidanty působící proti některým druhům rakoviny a zabraňuje zanášení tepen. Tyto mocné chemikálie mohou navíc zvýšit průtok krve do mozku a odvrátit demenci. Důležité ale je, aby čokoláda měla co největší obsah kakaa. Její mléčná a bílá varianta – jinak řečeno tyčinky obalené obrovským množstvím cukru – takový účinek nemají.

cokolada shutterstock 611137352

Čokoládu máte tímto povolenou, ale nezapomeňte, jen tu s vysokým obsahem kakaa.

Červené víno

Francouzská srdce patří k nejzdravějším na světě, mimo jiné i díky červenému vínu. „Před několika staletími byl tento nápoj využíván k léčbě mnoha různých zdravotních stavů. Středověké kláštery byly přesvědčeny, že jejich mnichové žili déle než ostatní lidé kromě jiného kvůli mírné, zato však pravidelné konzumaci vína. V posledních letech věda usoudila, že to může být pravda,“ připomněla doktorka Deborah Weatherspoon.

Tento alkoholický nápoj nejenže působí proti rakovině a chrání tepny, ale slupky červených hroznů obsahují antioxidant nazývaný resveratrol. Nejnovější studie naznačují, že ten napomáhá větší vytrvalosti, snižuje bolesti dásní a chrání před Alzheimerovou chorobou. Bílé víno tak blahodárné účinky nemá, protože je fermentováno až po odslupkování.

Červi

Jsou malí, slizcí a nechutní, ale i tak mohou zachránit život. Vlnité larvy byly v roce 2003 schváleny jako jediné živé „zdravotnické zařízení“. Pokládají se na vážná zranění, kde spořádají bakterie a mrtvé tkáně, stimulují hojení a předcházejí infekcím. A to není všechno. Červi mohou působit i proti alergiím. Podle některých vědců je lidské tělo uvyklé tomu, aby v něm žili červi. „Teprve v posledních 50 letech žijí lidé bez červů v těle. Když se například podíváte na fekálie Vikingů, najdete důkazy, že měli červy,“ řekla parazitoložka Jan Bradley. 

Sluneční světlo

Nepřiměřené množství paprsků slunečního světla může způsobit bujení rakoviny. Astmatikům ale pravidelné dávky ultrafialového záření prospívají. Sluneční světlo potlačuje imunitní reakce, které způsobují astma. Navíc má i celou řadu dalších výhod.

coffee shutterstock 390729346

Vědci zjistili, že i káva má blahodárné účinky na lidské zdraví, ale samozřejmě jen v rozumné míře.

Káva

Kávová zrna jsou zdrojem antioxidantů. Snižují riziko vzniku cukrovky, nástup jaterní cirhózy a pankreatitidu. Jak napsal doktor Carlo La Vecchia: „Náš výzkum potvrdil, že káva je dobrá pro zdraví, obzvláště pro vaše játra.“ Neměli bychom ale zapomínat na výzkumníky z Harvardu, kteří zdůrazňují, že „její pití může mít zdravotní výhody, ale hodně záleží na tom, kolik šálků pijete denně“.

Hněv

Občasný výbuch hněvu je dobrý pro zdraví. „Pomáhá s udržením správného krevního tlaku,“ napsala psycholožka Tali Shenfield. Nesmíte ale zůstat naštvaní příliš dlouho, to vám naopak způsobí problémy.

Pivo

Pití piva v rozumných dávkách zlepšuje kardiovaskulární funkce a snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů o 40 %. Působí blahodárně i na cholesterol, obsahuje vitamin B, posiluje kosti, snižuje riziko zástavy srdce, posiluje paměť a pomáhá bojovat se stresem. Takže až se příště vrátíte domů opilí, alespoň se máte na co vymlouvat.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Live Science

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...