fbpx

Tisíce možností přípravy, tisíce možností servírování. Křupavá kůrčička prostě nikdy neomrzí.

Zveřejněno: 2. 6. 2023

Připravte se na šťavnatou jízdu do světa grilovaných kuřat. Tedy alespoň do chvíle, než se ve vás pokusíme vyvolat neutichající pocit viny při každém zkonzumovaném soustu tohoto lahodného pokrmu. Bude jen na vás, jestli poskytnuté informace o inteligenci a emocionální hloubce těchto opeřenců zhatí vaše plány na oslavu dnešního svátku pořádnou porcí grilovaného kuřátka, nebo se do něj s chutí pustíte a potlačíte v hlavě ozvěnu milionů smutných kvokajících zobáčků.

Trocha historie nikoho nezabije

Grilovaná kuřata jsou v řeznictvích, obchodech a různých pouličních stáncích k dostání již od 30. let minulého století. Je tomu tedy skoro 100 let, co si tento oblíbený pokrm mohou lidé za rozumné peníze pořídit, a jeho obliba ani zdaleka neklesá. Spíše naopak.

 

Samotný způsob přípravy kuřete na rožni je pak starý minimálně 700 let. Už od roku 1300 je grilované kuře zobrazováno na nejrůznějších obrazech, často jako součást nějaké velkolepé hostiny. V té době byla jeho příprava samozřejmě o dost složitější, a to především z toho důvodu, že bylo nutné s rožní otáčet ručně. Masově vyráběný pokrm se z grilovaného kuřete stal až díky vynálezu motorových rožní. Samotný Den grilovaného kuřete je poměrně novou záležitostí a slaví se od roku 2015, kdy s tímto nápadem přišla americká síť restaurací Boston Market Restaurants.

Zajímavosti o kuřatech

Kuřata jsou ale mnohem víc než jen zdroj masa a vajíček. Jsou to velice společenské a inteligentní bytosti a následující výčet zajímavostí o nich vás možná donutí se zamyslet nad tím, jestli 2. červen skutečně oslavíte zblajznutím některého z nich.

  • Dnes je na světě více než 25 miliard kuřat.
  • Slepice dokážou cítit stres podobně jako lidé, a v důsledku toho ztrácí peří.

m shutterstock 400723507

  • Slepice učí svoje kuřata pomocí zvuků ještě v době, kdy se nachází ve vajíčku.
  • Kuře je schopné zapamatovat si více než 100 dalších kuřat. Dokážou rozpoznat i některé lidi.
  • Kuřata rozlišují a vidí více barev než lidé, včetně ultrafialového světla.
  • Kuřata během spánku ve fázi REM vykazují rychlé pohyby očí. Podle všeho teda mají sny, stejně jako my. Možná o tom, že je nikdo nesní.
  • Kognitivní schopnosti kuřat jsou na podobné úrovni jako u psů a koček.
  • Kuřata spolu navazují silná emocionální pouta. V některých případech může smrt jiného kuřete způsobit, že jiné kuře truchlí natolik, že zemře.
  • Kuřata nevnímají sladké chutě, slanost ale cítí.

Tyto informace mohou vést k domněnce, že kuřata jsou inteligentnější a empatičtější než někteří lidé z našeho okolí. Ty nicméně doporučujeme grilovat maximálně stran jejich verbálních či nonverbálních projevů – nelze zřejmě rozporovat to, že grilované kuře je k jídlu chutnější a bezpečnější volbou.

Vnitřní boj, který s sebou autor článku svádí během psaní, pravděpodobně skončí návštěvou nejmenovaného českého řetězce supermarketů a pořízením bylinkového grilovaného kuřete k brzkému obědu. Proto určitě není na místě moralizovat – všem přejeme šťastný a chutný Den grilovaného kuřete!

Související…

Kalendárium: Jedna věta může zachránit život. Povězte dnes druhým něco hezkého
Klára Kutilová

foto: Shutterstick, Giphy, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...