fbpx

Kalendárium: Výročí založení NYPD 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Největší a jedna z nejstarších policejních složek USA slaví 178 let od svého vzniku

Zveřejněno: 23. 5. 2023

Na pořádek měli na území dnešních USA už od založení kolonií dohlížet dobrovolníci. Města ale rostla velmi rychle a sporně fungující systém, zahrnující mimo jiné noční hlídky složené z dobrovolníků s často podobnou minulostí jako „zločinci,“ proti nimž měli zasahovat, se tak stal naprosto neefektivním. Vlna převážně irských imigrantů na začátku 19. století přinesla do New Yorku výrazně zvýšenou kriminalitu, se kterou si už nedokázal poradit.

Zákon o metropolitní policii z roku 1844 povolil vytvoření profesionální policie, k jeho realizaci ale došlo až v roce 1845 kvůli sporu mezi starostou a radou o to, kdo bude strážníky jmenovat.

Fidelis Ad Mortem

NYPD je největší a jeden z nejstarších policejních útvarů v USA. Dnes je zodpovědný za dohled nad 8,5milionovým městem, zaměstnává přes 50 000 lidí.

m shutterstock 1433056

Je rozdělen na 3 hlavní úřady: pro prosazování práva, vyšetřování a správu. Má 77 hlídkových okrsků a 12 dopravních okrsků, které dohlíží na metro a přes čtyři miliony cestujících, kteří ho denně využívají. Devět zvláštních útvarů (PSA) dohlíží na městská sídliště, ve kterých žije přes 400 000 obyvatel. Kromě toho slouží uniformovaní civilisté jako dopravní policie na rušných ulicích a dálnicích a jako školní policie, která chrání veřejné školy a více než milion studentů, kteří je navštěvují.

Dvě strany mince

Přestože na některých místech ve městě hlídají kamery téměř každý krok obyvatel, míra kriminality během pandemie výrazně vzrostla, mimo jiné také kvůli respirátorům ztížené identifikaci osob. A tím pádem také bohužel výrazně kleslo procento vyřešených případů – během pandemie bylo vyřešeno zhruba 60 % vražd, oproti 90 % v období před pandemií. Což je zhruba stejné procento jako u vražd, spáchaných v ČR – závěry si vyvoďte sami.

NYPD také čelí žalobám, souvisejícím s nepřiměřenými postupy a rasovou diskriminací, nebo korupčním skandálům. V roce 2021 byla proto přijata legislativa, která newyorské policisty (jako první v USA) zbavuje ochrany před občanskoprávními žalobami.

Na druhou stranu, do roku 2022 zemřelo při výkonu služby přes 1 100 policistů a detektivů. V USA jsou oceňováni státním vyznamenáním.

Související…

Kalendárium: Je Světový den gotiky. Slaví všichni, kdo vidí světlo v temnotě
Daniel Dorazil

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...