fbpx

Kalendárium: Je Světový den gotiky. Slaví všichni, kdo vidí světlo v temnotě 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Býval jsem loser, ale už jsem to překonal. Stal jsem se gotikem. – uživatel Instagramu

Zveřejněno: 22. 5. 2023

Goth je hudební hnutí, subkultura a módní styl, který se poprvé objevil v Anglii na konci 70. let 20. století. V návaznosti na hnutí punk se objevila nová vlna kapel – Bauhaus, Siouxsie & The Banshees, The Cure, Joy Division, Sisters of Mercy a další, které spojily lásku ke glam rocku, hororovým filmům, fetišistickému oblečení a gotické literatuře a vytvořily jakousi temnou, odvrácenou stranu vzestupu nové popové vlny.

Poznáte je v davu?

Nenechte se mýlit – co se vizuálu týká, goth není uniformní, rigidní styl. Právě naopak – těch stylů je celkem 36. Mezi běžné prvky patří černá kůže a PVC, síťované punčochy, dlouhé vlasy, martensky, a hlavně: černá rtěnka a pořádně silné linky na horních i spodních víčkách. Černé, jak jinak.

Koncem 80. a v 90. letech se gotická hudba i vzhled uchytily po celém světě: Brazílie, Mexiko, Japonsko, Indonésie, Skandinávie… v podstatě všude, kde je internet.

Co je Světový den gotiky?

Světový den gotiky má své kořeny ve Velké Británii. V roce 2009 uvedla rozhlasová stanice BBC Radio 6 sérii pořadů, které se během jednoho týdne v květnu věnovaly různým hudebním subkulturám. Díl, který se věnoval právě gotice, byl odvysílám 22. května – ten byl proto ve Velké Británii označen za ´Goth Day, Den gotiků´. Britští DJové BatBoy Slim a martin oldgoth (psáno s malými písmeny) z něj o rok později udělali, částečně z recese, ale částečně kvůli osvětě a „kvůli vnesení pocitu jednoty do gotické komunity“, celosvětovou záležitost.

Světový den gotiky ukazuje jiný a jedinečný pohled na život, umění a kulturu. Gotici nejsou zlí, násilní ani nebezpeční. Pouze se vyjadřují způsobem, který se liší od většinové kultury. Když na nějakého (speciálně dnes) narazíte, není třeba si třikrát uplivnout přes levé rameno, odříkat třikrát Zdrávas a čtyřikrát Otčenáš ani přecházet na protější chodník. Bez obav si s nimi můžete připít na zdraví – třeba černým pivem.

Související…

Hledáte svůj kmen? Proč si založit subkulturu životní pohody
Jiří Studený

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...