fbpx


Zveřejněno: 24. 4. 2017

Peníze za to nemají, přesto najdou dennodenně část svého času k tomu, aby se věnovali pomoci druhým. Takzvaní Laskavci včera poprvé dostali cenu za své skutky. Při slavnostní ceremonii Nadace Karla Janečka nechyběl samozřejmě ani magazín Flowee, který se stal hrdým partnerem akce. 

V průběhu minulého a začátkem letošního roku měli lidé možnost nominovat někoho, koho si váží a obdivují za to, co dělá pro společnost. A včera se 12 oceněných laskavců poprvé sešlo pohromadě na jednom jevišti a to za bouřlivého potlesku a standing ovations. 

Historicky prvním oceněným se stal učitel matematiky, fyziky a finanční gramotnosti Jindřich Hašek ze Základní školy Krušnohorská 11 v Karlových Varech, který se svým žákům věnuje na úkor svého osobního volna a nad rámec své pracovní doby. Některé děti z nižších příjmových skupin dokonce podporuje z vlastních peněz.

Mezi dalšími oceněnými je například Otec Šebestián z Moravské Třebové, který pomáhá lidem bez domova. Vlasta Říhová z Havířova, která se stará o maminky v nouzi nebo Miroslav Bouška z pražských Kobylis, který se věnuje opuštěným kočkám.

„Stává se, že dobré skutky bereme jako samozřejmost. My si myslíme, že si laskavci zaslouží pozornost a poděkování. Často do svých laskavostí dávají nejen čas, ale i peníze. Jsou inspirací pro své okolí. Máme velkou radost, že se nám ozývají lidé, kteří se na základě zhlédnutí videa o laskavci chtějí připojit a dělat také něco pozitivního. Založili jsme facebookovou skupinu Laskavost plodí laskavost a tam se tito lidé mohou potkat a propojit. Dlouhodobou vizí projektu je dostat laskavost do škol a firem,“ říká Dominika Vrkotová.

Laskavci 2017

banerlaskavci

Jindřich Hašek – učitel z Karlových Varů, který se snaží, aby děti neznaly jenom školu a domov, Hana Vaňousová z Poříčí nad Sázavou - každý den, ať je déšť, mráz nebo sníh převádí přes přechod děti na cestě do školy a pořádá kulturní akce pro seniory, Lenka Frková a Anežka Jedličková - vytvořily mini útulek Voříškov u Prahy a starají se o odložené psí duše, Miloslava Samcová - zkrášluje jihočeskou krajinu a zabývá se myšlenkou, jak znovu dostat člověka do přírody, Igor Dostál - věnuje se pozitivnímu zpravodajství a stojí za projekty Zlínský nočník, Book2Go a KnihoTrh, Otec Šebestián - pomáhá lidem bez domova v Moravské Třebové, Vendulka Koupilová - ze Senice na Hané věnuje se pacientům i mimo ordinaci a pořádá letní tábory pro děti, Miroslav Bouška - již přes 20 let se stará o opuštěné kočky v pražských Kobylisích, Zdeňka Morávková - kultivuje krajinu a vytváří komunity v Rychlebských horách, Vlasta Říhová z Havířova pomáhá maminkám v nouzi, Michaela Mikulenková pořádá benefiční akce v Brně, na kterých hovoří o problematice handicapovaných lidí, Olga Štrejbarová z Jihlavy - pomáhá opuštěným seniorům a vytvořila facebookovou skupina Ježíškova vnoučata.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...