fbpx

Zveřejněno: 13. 11. 2017

Nejčastějším způsobem, jak lidé užívají konopí, je už po tisíciletí inhalace kouře z dýmek či cigaret zvaných jointy. Dnes ale víme, že kouření je zdraví velmi škodlivé, a spalování jakéhokoli rostlinného materiálu – tedy i konopí – a jeho následné vdechování do plic nám rozhodně neprospívá.

Navíc ne každý rád kouří. A někomu to možná ani neumožňuje zdravotní stav, pokud má problémy s plícemi. Představa kouření může spoustu lidí (zejména starších, kteří se konopím chtějí léčit) od toho, aby konopí vyzkoušeli, odradit. A to i ve státech, kde je tato rostlina plně legální.

Dnes naštěstí existuje řada dalších způsobů, jako konzumovat konopí, které se navíc během posledních let výrazně zdokonalily. Níže představujeme pět pohodlných a hlavně zdravějších forem konzumace této bylinky.

shutterstock 627418145

K uvolnění příznivých látek není zapotřebí teplot okolo 500 stupňů.

Vaporizéry

Nemusíte nutně vdechovat kouř o teplotě více než 500 stupňů, abyste mohli pocítit účinky konopí: ve skutečnosti se jeho chemické sloučeniny vypařují při mnohem nižších a méně škodlivých teplotách. Chuť vaporizovaného konopí je dokonce velmi často preferována před chutí konopí spalovaného v jointu. Nehledě na to, že pára je pro plíce mnohem zdravější. Větší stolní vaporizéry s pokročilými možnostmi nastavení teploty nabízejí kvalitnější požitek, zatímco menší přístroje umožňují konzumaci prakticky kdekoliv. Pokud vás právě tato možnost zaujala, dnes je na trhu nekonečná řada cenově více či méně dostupných vaporizérů (náš TIP: www.kvalitnivaporizer.cz), ze kterých lze vybírat.

Pokrmy připravené z konopí

Jednou z nejjednodušších alternativ jsou jídla nebo nápoje připravené z konopí. Rozmanitost takto obohacených potravin se rychle a široce rozrůstá. V podstatě je můžete přidat do čehokoli, v čem je máslo nebo olej. Lidé si odnepaměti přidávali konopí do jídla, ale dnes se z toho s postupující legalizací napříč světem stává opravdový fenomén. V takovém Coloradu nebo Oregonu nabízejí konopné „lékárny“ a prodejny ohromné množství takzvaných edibles: od ochucené limonády přes želé bonbony až po česnekové krekry.

shutterstock 557476732

V Coloradu nebo Oregonu koupíte konopné krekry i bonbony běžně v lékárně.

Naprosto zásadní pravidlo pro konzumaci konopných pochutin zejména u začátečníků zní: Začínat se má s malými dávkami a trpělivě vyčkávat až dvě hodiny, než se přikročí k eventuálnímu zvýšení dávky. Kvůli trávení trvá delší dobu, než se účinek THC, který v tomto případě může být a bývá silně psychoaktivní, plně projeví.

Výtažky určené ke konzumaci

Extrakty neboli výtažky jsou v podstatě jakékoli konopné koncentráty, které jsou aplikovány orálně (případně rektálně). S extrakty se nejčastěji setkáváme v čisté formě, v kapslích či dalších „nosičích“ (čím dál oblíbenější u pacientů se střevními či prostatickými problémy jsou rektální čípky). Stejně jako u konopných poživatin je i u výtažků účinek velice intenzivní a projeví se až po delší době, proto je třeba dát si opět pozor na dávkování.

Tinktury

Tinktury jsou oblíbeným léčebným prostředkem českých seniorů, kteří si konopí pěstují na zahrádkách. Jedná se v podstatě o louhované tekutiny, do nichž se látky obsažené v konopí uvolňují pomocí alkoholu a následně se aplikují přímo pod jazyk. Na rozdíl od jídla nebo výtažků se ovšem tinktura dostává do krevního oběhu okamžitě, což umožňuje o něco rychlejší nástup účinku (stále ale pomalejší než při kouření nebo vaporizaci) a díky tomu i lépe kontrolovatelné dávkování. Vyzkoušejte legální tinktury s CBD.

shutterstock 716201830

Konopné masti přináší úlevu od exémů.

Masti

Konopné masti a balzámy se aplikují přímo na kůži pro úlevu od bolesti, zánětů, ekzémů či na ošetření popálenin. Jednou z jedinečných vlastností „zelených mastiček“ je schopnost vyléčit příznaky bez jakýchkoli psychoaktivních účinků, takže pokud chcete mít čistou hlavu a vyhnout se omamným stavům, jsou pro vás masti jako stvořené.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...