Každý rok se v Severní Americe a Evropě dohromady vyhodí jídlo, které by třikrát nakrmilo všechny hladové světa. Za celou 1/3 potravinového odpadu jsou zodpovědné soukromé domácnosti. Přitom stačí docela málo - neplýtvat.

Pokud chcete začít bojovat proti plýtvání, na začátek úplně stačí, když si nákup potravin předem rozmyslíte. Nejlépe si napište seznam, ještě než půjdete do obchodu. Naplánujte si, co z jídla uvaříte a jaké množství jste schopni zkonzumovat. Pokuste se odolat lákavým nabídkám levnějších větších balení, pokud nemáte představu, jak zbytek potravin využijete. 

Nakupujte víckrát za týden

plytvani jidlem shutter
Nákup se vám bude lépe plánovat a budete mít k dispozici čerstvější potraviny než v případě, když si vytvoříte zásoby na dva týdny dopředu a za několik dní se ve vaší ledničce vytvoří nepřehledná směsice napůl zkaženého jídla. Také dávejte přednost plodinám od místních zemědělců, které nemusely cestovat přes půlku světa. Exotické potraviny jsou kvůli přepravě nešetrné k životnímu prostředí a také nepříliš zdravé, protože musí být chemicky ošetřeny, aby přežily dlouhou cestu.

Datum trvanlivosti

Zatímco datum spotřeby je doba, do které je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, po vypršení lhůty minimální trvanlivosti je potravina stále zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její jakost se může změnit (např. konzistence jogurtu). Toto datum navíc často výrobci uměle zkracují, aby měli vyšší odbyt.
Myslete na starší suroviny a zbytky, které je třeba spotřebovat. Přesouvejte potraviny, kterým už prochází lhůta, na dobře viditelné místo nebo je dejte v ledničce do poličky označené „sníst co nejdřív.“

Používejte „apku“

Budoucnost vás vítá. V současnosti existuje již celá řada mobilních aplikací, které vám pomohou s nákupem. Vyzkoušejte třeba OutOfMilk, Foodfully nebo OurGroceries. Díky nim budete mít větší přehled nejen o tom, co jíte, ale i o tom, co vyhazujete. 

Věděli jste, že exotické ovoce, banány, rajčata a salátové okurky nepatří do lednice? Že pokud dáte cibuli a brambory do jedné přihrádky, rychleji se kazí? Tyto tipy vám pomohou uchovat potraviny déle čerstvé. Více jich najdete na webových stránkách organizace Zahraň jídlo.

plytvani jidlem shutter2
Díky kampani Jsem připraven začalo vzhledově nedokonalou zeleninu, která by se za normálních okolností vyhodila, nabízet již několik obchodů; jmenovitě Rohlík.cz, Penny Market a Tesco (konkrétní seznam prodejen naleznete zde). Tyto plodiny najdete v regálech pod označením Perfectly Imperfect (Dokonale nedokonalé), jak se celoevropský projekt jmenuje. Pamatujte si, že diskriminace potravin se nevyplácí, protože i mrkev, která je do pravého úhlu, chutná stále skvěle. 

Víte, že máte v lednici zbytky, které už nesníte, a je vám líto je vyhodit? Využijte projekt veřejných lednic: sem nosí lidé jídlo, které už nespotřebují, a to si dále mohou vzít potřební. První veřejná lednice byla zprovozněna v Plzni, následovaly České Budějovice, Pelhřimov, Chrudim i Praha. 

Připojte se k dobrovolníkům

Organizace Zachraň jídlo vznikla jako neformální seskupení přátel v roce 2013. Po uspořádání první akce s názvem Hostina pro tisíc se strhla lavina zájmu o tuto problematiku a mladí nadšenci se rozhodli v popularizaci tématu nadále pokračovat. Od svého založení mají na kontě již mnoho úspěchů. Díky projektu Paběrkování uskutečnili během let 2015 a 2016 celkem 24 výjezdů na pole, kde se sesbíralo dohromady téměř 11 tun plodin nesplňujících vzhledové standardy, které byly následně předány potravinové bance a rozděleny potřebným. Na stránkách této organizace najdete další informace o jejích aktivitách, fakta a dokumenty o plýtvání jídlem a samozřejmě kontakty v případě, že byste se chtěli zapojit do některého z projektů.

Foto: Shutterstock