fbpx

Světová zdravotnická organizace v novém souboru pokynů uvedla, že děti mladší než jeden rok by vůbec neměly být vystaveny obrazovkám a že děti ve věku od dvou do čtyř let by tak neměly trávit více než jednu hodinu denně

Zveřejněno: 7. 7. 2019

Omezení a v některých případech úplné eliminování času u obrazovek pro děti do pěti let bude mít prý za následek zdravější dospělé. Ve své zprávě to oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO). Zakazování iPadů a jiných elektronických zařízení je však pouze částí řešení, které vědci nabízejí. Děti mladší pěti let by také měly víc cvičit a spát, aby si rozvinuly lepší návyky, které odvrátí obezitu a nemoci v období dospívání a dospělosti.

Tak jak se předchozí generace obávaly dopadu rádií a televizorů, vědci dnes zkoumají dopad času stráveného s obrazovkami (takzvaný screen time), který se stal zkratkou pro množství času stráveného interakcí s televizory, počítači, chytrými telefony, tablety a videohrami, na vývoj mozku a celkové zdraví. Údaje o krátkodobých a dlouhodobých účincích jsou však prozatím omezené.

Jak šly výzkumy

Organizace National Institutes of Health financovala projekt ve výši 300 milionů dolarů, známý jako A.B.C.D. Study, který má ukázat, jak je vývoj mozku ovlivněn celou řadou okolností, včetně užívání různých látek, otřesů a času u obrazovky. Studie sleduje děti ve věku od 9 do 10 let do dospělosti a její data jsou zatím předběžná.

Pro děti mladší 18 měsíců neexistují žádné známé přínosy pramenící ze sledování obrazovky.

V roce 2016 vydala American Academy of Pediatrics pokyny, které nedoporučují žádný čas věnovaný obrazovce, tedy kromě videochatování s rodiči, dětem do 18 měsíců. A doporučila zavést pouze „kvalitní program“ pro děti ve věku od 18 do 24 měsíců, a to tak, že by rodiče měli být při této zábavě s dítětem. Děti ve věku od 2 do 5 let by měly sledovat rodiči schválené pořady pouze jednu hodinu denně.

batole mobil 635349836

David Hill, pediatr, který vedl skupinu, jež formulovala výše zmíněné pokyny, uvedl, že pro děti mladší 18 měsíců neexistují žádné známé přínosy pramenící ze sledování obrazovky. Dodal ale, že technologie se vyvíjejí rychleji než vědecké studie o tom, jaký vliv mají nová elektronická zařízení na děti. Proto doporučuje uplatňovat zásadu „předběžné opatrnosti“. „Pokud nevíme, že je to dobré, a existuje důvod se domnívat, že je to špatné, proč to dělat?“

Hlavně pohyb

Pokyny Světové zdravotnické organizace jdou nad rámec doporučení organizace amerických pediatrů. Profesorka Fiona Bullová, programová manažerka pro dohled a prevenci populačních nemocí, vedla tým odborníků, kteří vypracovali pokyny pro rodiče. Jde hlavně o zvýšení fyzické aktivity, boj proti sedavému způsobu života a zajištění kvalitního spánku u malých dětí. Tento přístup má zlepšit jejich fyzické i duševní zdraví a pohodu a pomůže předcházet pozdější obezitě a souvisejícím onemocněním.

Nedodržování současných doporučení pro fyzickou aktivitu je zodpovědné za více než pět milionů úmrtí na celém světě ročně, a to ve všech věkových skupinách.

Výzkumníci také doporučili, aby děti mladší pěti let nebyly drženy v kočárku nebo na dětské stoličce. Zároveň by neměly být připoutány v dětských sedačkách více než hodinu. Děti ve věku od jednoho roku do pěti let by měly mít alespoň tři hodiny fyzické aktivity denně a alespoň deset hodin spánku. Podle WHO se počet obézních lidí na celém světě od roku 1974 téměř ztrojnásobil.

Případy dětské obezity, kdysi považované za metlu bohatých národů, dramaticky rostou v zemích s nízkými a středními příjmy, zejména v Africe a Asii. Organizace uvedla, že nedodržování současných doporučení pro fyzickou aktivitu je zodpovědné za více než pět milionů úmrtí na celém světě ročně, a to ve všech věkových skupinách. Hlavním úkolem rodičů je přivést děti zpátky k fyzickému hraní, kdy pohyb slouží jako prevence obezity, a zároveň chránit klidný spánek, který čas u obrazovek rozhodně nepodporuje.

Související…

Už nebojují s podvýživou, ale s nadváhou: Proč bohaté děti hubnou a chudé tloustnou
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...