fbpx

Trápí vás podzimní padání vlasů? Tyhle jednoduché tipy vám zachovají bohatou kštici 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Plný polštář vlasů a vyčesané chomáče v kartáči? Důvodů, proč vlasy vypadávají na podzim mnohem víc než po zbytek roku, je řada. I padání vlasů se dá zmírnit. Máme pro vás pět tipů, díky kterým vaše vlasy v posledních měsících neutrpí výrazné ztráty

Zveřejněno: 10. 10. 2023

Znáte tu paniku, když si ve sprše chcete prohrábnout vlasy jako v reklamě, ale místo sexy pocitu vám zůstane v dlani chomáč? Stejně jako začíná padat listí, můžete si na podzim začít všímat většího padání vlasů. 

Vlasy procházejí předvídatelným růstovým cyklem, takže nastávají období, kdy rostou pomaleji nebo rychleji. V běžný den se 90 % vlasových folikulů nachází v anagenní fázi (v aktivní fázi růstu) a přibližně 10 % v telogenní fázi, tedy ve fázi odpočinku. V této klidové fázi se lidé zbavují svých vlasů, aby uvolnili místo pro nový růst. Průměrný člověk ztratí každý den 50 až 100 vlasů, ale většinou to zůstane bez povšimnutí. Obvykle je to vidět pouze při česání na kartáči, nebo polštáři či ručníku.

Když se však začne měnit listí na stromech, změní se i cyklus růstu vlasů. Vlasy, které na podzim vypadávají, můžeme považovat za zbytky z léta. Během letních měsíců naše tělo produkuje nějaký porost navíc, aby chránilo pokožku hlavy před UV zářením a horkem. Když se pak ale ochladí a slunce je méně intenzivní, veškerá tato ochrana není potřeba, proto vlasy vypadávají.

Dobrou zprávou je, že tento proces můžete zmírnit. Jak na to? 

Vyhněte se horké vodě

Příliš horká sprcha může padání vlasů zhoršit. Vysoká teplota totiž poškozuje pokožku hlavy, vysušuje ji a může způsobit i zánět, což pak vede k řídnutí a vypadávání vlasů. Horké sprchy mohou také z pokožky hlavy a vlasů odstranit potřebné oleje, které je chrání před poškozením. Měkké keratinové buňky se teplem poškodí velmi snadno. Vsaďte tedy spíše na studenou či alespoň vlažnou vodu, která zlepšuje krevní oběh a podporuje vstřebávání většího množství kyslíku a živin, takže vlasy jsou silnější a lesklejší.

Hydratujte, hydratujte, hydratujte

V posledních měsících roku je vždy skvělé věnovat větší úsilí hydrataci, která snižuje lámavost vlasů. Ideální je používat hloubkově vyživující masku. 

Vsaďte spíše na studenou či alespoň vlažnou vodu, která zlepšuje krevní oběh a podporuje vstřebávání většího množství kyslíku a živin, takže vlasy jsou silnější a lesklejší.

Stimulujte pokožku hlavy

Vlasové folikuly můžete aktivovat kvalitní masáží vlasové pokožky, ať už rukama nebo kartáčem. Masáž dle výzkumů zvyšuje tloušťku vlasů tím, že roztahuje buňky vlasových folikulů. To následně stimuluje folikuly k produkci silnějších vlasů. Předpokládá se také, že masáž pokožky hlavy může pomoci rozšířit krevní cévy pod kůží, a tím podpořit růst vlasů.

Kartáčujte od konečků ke kořínkům

Kartáčování vlasů odspodu nahoru může zpočátku působit nepřirozeně, ale začít od konečků vám umožní vypořádat se s uzlíky ve vlasech bez rizika vytržení vlasového folikulu z kořínků. Začněte odspodu, rozdělte vlasy na vodorovné části a rozčesávejte každou vrstvu postupně.

Berte vitamíny pro růst vlasů

Používání kvalitních doplňků stravy může skutečně pomoci dodat vlasům výživu, když potřebují trochu povzbudit. Mezi látky, které je dle Healthline vhodné doplnit na posílení růstu vlasů, patří vitamíny skupiny B (B6, B5, B1, B2, biotin), zinek, křemík, měď, železo a aminokyseliny            L-methionin a L-cystein.

Podzimní vypadávání vlasů je běžný jev, který lze s trochou lásky a péče vyřešit. A až přijdou Vánoce, všichni se vás budou ptát, co dělat, aby měli tak krásné vlasy jako vy. 

Související…

Specialistka radí, jak zabránit přílišnému maštění vlasů
Aneta Šebková

foto: Shutterstock, zdroj: Wearecentred.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...