fbpx

Ať venku nebo uvnitř, hrát si s dětmi můžete i bez internetu. Je to vážně vynikající! Dalších 7 fotografií v galerii
Ať venku nebo uvnitř, hrát si s dětmi můžete i bez internetu. Je to vážně vynikající!

Zítra je #denoffline, tak kdyby vám došla inspirace, nabízíme vám pár tipů.

Zveřejněno: 28. 9. 2018

Emily Loeffelman, spisovatelka, designérka a máma dvou malých dětí, přichází s tipy, jak zabavit nejmenší i bez iPadu a televize. Ze skoro třiceti tipů jsme pro vás vybrali ty nejlepší a trošku je vylepšili.

Schválně zavzpomínejte, jak jste se jako malí bavili vy, a seznamte s podobnou zábavou i vaše děti. Slibujeme, že to bude stát za to. A jednou budete mít na co vzpomínat.  

dite hra bunkr

1. Postavte s nimi bunkr

Děti milují schovky a vlastní domečky. Využijte polstry z gauče, deky, polštáře, peřiny, prostěradla… cokoli budete mít po ruce. Moje babička si doteď pamatuje, jak jsme spolu kdysi stavěly bunkr. Jednu stranu deky přehodila přes postel a druhou přes stůl. V ten okamžik se z druhého pokoje vyřítila moje tehdy čtyřletá sestra a s rozběhem skočila do prázdné deky.

2. Vytáhněte domino, stavte a bourejte

Vybalte domino a zkuste z něj společně postavit řadu nebo spirálu. Pak do něj šťouchněte a sledujte, jak elegantně do sebe jednotlivé kostičky narážejí… Uvidíte, že děti budou nadšené! A možná vás překvapí, že vy taky. 

dite louka

3. Hlavu vzhůru a pěkně koukat na mraky

Koukejte na mraky a říkejte si, co vám připomínají. Zmuchlané koťátko? Dvouocasý tygr? Tříhlavý pes? Dobře se oblečte a do termosky si uvařte teplý čaj, sedněte venku na deku, zakloňte hlavy a bude vám líp než v zoo.

4. Navštivte s dětmi místní hasičárnu

Na dětech mi vždycky přišlo super, že se s nimi člověk podívá na místa, na která by se normálně nedostal. Dětem je totiž mnohem těžší říct ne. Zkuste zavolat do místní hasičárny a zeptejte se, jestli se tam s dětmi můžete přijít podívat. Možná vám dokonce dovolí i sjet se po hasičské tyči a vaše děti o tomhle zážitku budou mluvit ještě týden.

deti hra letadylko

5. Vyfikněte se... nebo spíš nechte je, aby vás vyfikly

Dovolte jim prozkoumat vaši skříň a vaše staré, vyřazené oblečení a dovolte jim, aby vám vymyslely nějaký outfit. Do práce, na večeři, do divadla...  Pokud máte odvahu, můžete se nechat i namalovat. Do restaurace ani do divadla vás takhle pravděpodobně nepustí, ale to vám může být jedno. Vaše děti vás totiž po tomhle budou tak milovat, že vás stejně nenechají ani odejít z domu.

6. Skládejte papírová letadýlka

 Oprašte své staré konstruktérské dovednosti. Postavte papírové letadlo, stíhačku, boeing a nechte děti, aby je pojmenovaly a pomalovaly. Tak a teď, kdo doletí dál?  

dite puzzle

7. Květinové náhrdelníky a věnečky

Na podzim už si nejspíš na louce květiny nenasbíráte, ale v květinářstvích se často dají koupit odkvétající kusy za zlomek ceny. Případně můžete sáhnout po umělých. Materiál máte, tak teď už potřebujete jen tavící pistoli, stužku a drátek a můžete se pustit do díla. 

8. Stavějte puzzle

 Puzzle je něco, do čeho se může zapojit celé rodina. Každý může přispět svým dílkem do většího celku a mít z toho radost. Zároveň je to skvělá záminka k tomu být chvilku spolu na jednom místě a popovídat si.

dite kresleni chodnik

9. Malujte křídami na chodník

 Můžete kreslit šipky a vzájemně se stopovat, nakreslit panáka a pak si spolu zaskákat... nebo nakreslit sebe navzájem. Když jsem ještě pracovala ve školce, hráli jsme jednou takovou hru, že mi děti popisovaly jednotlivé členy své nejbližší rodiny, a já malovala jejich rodinné obrázky. Překvapivě z toho byly vážně nadšené.

10. Chyťte se za ruce a tancujte

Volume doprava a protancujte celé odpoledne. Můžete se chytit za ruce, navzájem si předtancovávat nebo nacvičit společnou choreografii. Uměleckému sebevyjádření se přece meze nekladou.

dite tanec

11. Hrajte s nimi na schovku

Ta radost z toho, že vás někdo hledá, je neskutečná. O to větší, když alespoň na chvíli předstíráte, že své dítě nemůžete najít..., i když se schovalo za prosklenou skříňku a nejde ho přehlídnout. 

12. Zavažte jim oči a hrajte tajnou ochutnávačku. Pak zavažte oči sobě

 Nakrájejte na malé kousky nejrůznější ovoce a zeleninu. Čím rozdílnější chutě, tím lepší. Kyselé, sladké, hořké... Zavázat oči a otevřít pusu. Nechte je ochutnat a hádat, o jaký kousek ovoce nebo zeleniny jde. A aby to bylo fér, nechte je pak udělat to stejné i s vámi. Citrón vám určitě bude obzvlášť chutnat.

zdroj: Mother.ly

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...