fbpx

Instagram maže fotky dlouhovlasých kluků nahoře bez, jejich matky zuří 2 fotografie
Parker to začal. On není přece žádná holka

Matky začaly na Instagram v rámci protestu #longhairedboyrevolution dávat fotky svých dlouhovlasých synů svlečených do půl těla. Algoritmus sociální sítě totiž předtím takové fotky automaticky mazal. Byly vyhodnoceny jako nevhodné

Zveřejněno: 5. 11. 2019

Algoritmy Instagramu mažou některé fotky automaticky, ať už kvůli skutečným i domnělým porušením standardů a pravidel. Pokud je na fotce dlouhovlasé dítě s odhaleným hrudníkem, může se tedy stát, že ho algoritmus považuje za dívku, a takovou fotku smaže. No ale někdo to pak může považovat za skandál...

Lauren Strapagielová v článku pro Buzzfeed News uvádí, že účet @parkersavesthesea, který čtyřletému Parkerovi vede jeho matka Tori Spoonerová, byl Instagramem před pár týdny odstraněn. Kvůli tomu, že Parker byl na fotkách do pasu svlečený a měl dlouhé vlasy. Tím pádem vypadal (alespoň pro algoritmy Instagramu) jako holka. Tori také uvedla, že podobný problém měla s fotkami svého syna i před rokem na Facebooku. Tehdy prý dostala varování, že její fotografie porušují komunitní pravidla. Nakonec byl účet smazán, bylo na něm totiž nahlášeno až moc problémových fotek.

Jsem polonahý a vlasatý

Na Instagramu se hlasitě ozvaly další matky s tím, že se potýkají s podobnými problémy, a mnoho z nich začalo v rámci protestu zveřejňovat fotografie svých vlasatých synů, kteří drželi tabulky s různými variacemi vzkazu typu „Milý Instagrame, jsem kluk. Mám jen dlouhé vlasy.“ Hashtag se začal šířit a jeho popularity nevyužívaly jenom protestující matky, ale třeba i prodejce ručně vyráběného oblečení, který začal prodávat trička s nápisem „Long live long haired boys“, tedy „Ať žijí dlouhovlasí kluci“.

Definice dětské nahoty zahrnuje viditelné bradavky žen jakéhokoliv věku od batolete, nicméně mužské bradavky zakázány nejsou.

Pravidla Instagramu jsou v tomto ohledu trochu matoucí. Pokyny pro komunitu uvádějí, že v aplikaci není povolena nahota. Definice dětské nahoty zahrnuje viditelné bradavky žen jakéhokoliv věku od batolete, nicméně mužské bradavky zakázány nejsou.

instagram kluci

Zde je předmětná fotografie, kterou algoritmy Instagramu neviděly rády. Ani algoritmus to někdy nemá jednoduché...


Instagram také uvádí, že z bezpečnostních důvodů může odstranit fotky zobrazující nahé či částečně nahé děti – může jít třeba o koupající se batolata. V případě čtyřletého Sama Instagram přiznal chybu a potvrdil, že jeho fotografie pravidla neporušily. Samův účet byl poté obnoven.

Šéf Instagramu se chytil

Instagram a jeho mateřská společnost Facebook používají v proaktivním boji proti dětské nahotě strojové učení a umělou inteligenci. Kampaň matek dlouhovlasých chlapců s cedulkami, kde ujišťují, že jsou skutečně chlapci, má upozornit na nedostatky algoritmů, které vcelku pochopitelně neumějí rozlišit pohlaví dětí stoprocentně.

Matky kromě hashtagu ve svém protestu využily často i možnost v příspěvku označit šéfa Instagramu Adama Mosseriho. Ten koncem září pod týmž hashtagem zveřejnil svůj příběh a prohlásil, že obnovil neoprávněně odstraněné účty a přidal odkaz pro ostatní, kteří se také chtějí proti smazání odvolat. Svůj text pak podepsal jako „táta dlouhovlasého kluka“.

Související…

Nebezpečí pro americké volby v roce 2020? Hlavně Instagram a WhatsApp
Jan Handl

foto: Instagram, zdroj: Business Insider

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...